RundveeNieuws

Zuivelaars eisen schadevergoeding vanwege prijskartel bietenverwerkers

Keulen – Voedingsconcern Nestlé eist bij de rechter €50 miljoen schadevergoeding van de Duitse suikerbedrijven Nordzucker, Pfeifer & Langen en Südzucker.

Deze schade heeft Nestlé opgelopen als gevolg van de prijsafspraken waarvoor de suikerfabrikanten door het Bundeskartellamt  vorig jaar zijn beboet. Ook de zuivelaars FrieslandCampina, DMK en Müller-Milch gaan claims indienen bij de rechter, maar die zijn nog in voorbereiding. Dit bericht voedingsbrancheorgaan Lebensmittelzeitung (LZ).

Oplopen naar €600 miljoen

Verscheidene frisdrankenbottelaars en groente- en fruitverwerkers doen volgens de krant hetzelfde. Samen met al eerder door uiteenlopende industriële suikerverbruikende fabrikanten ingediende claims kan de van de bietenverwerkers gevergde schadevergoeding oplopen naar €600 miljoen, meent LZ aan de hand van ‘serieuze bronnen’.

Claims bevestigd

De kwestie dient bij het Landgericht Köln, die de claim van Nestlé en drie andere bedrijven tegenover LZ heeft bevestigd. De vier bedrijven hebben hun claim gezamenlijk ingediend via een commanditaire vennootschap met de naam Zuckergeschädigten Klage KG. Overigens noemde zakenkrant Handelsblatt dit voorjaar een aanzienlijk hoger bedrag aan schadeclaims, namelijk €3 miljard.

Beheer
WP Admin