Rundveehouderij

Nieuws 18738 x bekeken 28 reacties

Veertig koeien dood door botulisme

Groningen – Op een melkveebedrijf in Groningen zijn veertig koeien bezweken als gevolg van botulisme. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Mirjam Schreuders van LTO Noord laat tegenover de krant weten dat het gaat om een bedrijf met 95 koeien en 65 stuks jongvee. De overgebleven gezonde dieren zijn inmiddels ingeënt. Over drie weken gebeurt dat nog een keer.

De Gezondheidsdienst voor Dieren laten weten ervan uit te gaan dat het om een afzonderlijk geval gaat en dat het hierbij blijft. De plaats waar het bedrijf zich bevindt is niet bekendgemaakt.

Laatste reacties

 • koster

  Naar het schijnt is er een grote connectie tussen het voeren van GMO-voer en gunstige omstandigheden in de koe voor botulisme.
  Dus ipv enten hadden ze beter de koeien op ander voer kunnen zetten en werken aan de darmgezondheid.
  Maar dat levert o.a. de gd niets op.

 • Jaap39

  Komt botulisme niet van besmet drinkwater?

 • koster

  Dat kunnen we vanaf hier natuurlijk niet beoordelen Jaap. Maar het ook dan is het handiger de bron weg te nemen ipv de koe proberen tegen de symptonen te wapenen.

 • kleine boer

  Kan toch ook van  mee inkuilen van een dood beest? Misschien muizen mee ingekuilt?

 • benbraakman

  Botulisme komt van een Clostridium stam en doet het goed in rottend eiwit. GMO heeft daar niets mee te maken, maar een dooie eend in zuurstofarm sloot/drinkwater met warm weer b.v. zou goed kunnen.

 • jaap69

  botulisme blijft in de grond zitten, kan dus ook hee goed in de sloot hebben gezeten en bij baggeren op het land gebracht zijn

 • geen boer

  #1 hé, da's een interessante. Meer botulisme door GMO voer. Hier geconstateerd nog wel, amai!
  Doe eens uitleggen?

 • 344412

  Dood dier in voer, heeft niks met GMO te maken. Je kan moeilijk al je ruwvoer weggooien, dus enten

 • m.en.mh.miedema

  Bij ons ook jaren geleden gebeurt. Oorzaak nooit met zekerheid kunnen achterhalen, hoogstwaarschijnlijk door een kippenkadaver in het kuilvoer. De toenmalige jagers hadden toen de gewoonte om overal dode kippen neer te leggen om op vossen te jagen. (deze jachtmethode is inmiddels verboden voor zover ik weet). We vonden toen wel eens resten kip in het land maar waren ons toen niet bewust van het risico.
  Onderzoek op dode koeien geeft aan om welke botulisme vorm het  gaat,er zijn verschillende typus.Daarna kun je pas gericht gaan enten. Uit voeronderzoek is nooit iets naar voren gekomen, de hoeveelheid gifstof die nodig is voor een besmetting is zo klein dat je die waarschijnlijk al hebt opgevoerd. Het is overigens een van de meest giftige stoffen die we kennen, er is maar een heel kleine dosering nodig voor dodelijke afloop. Er is ook een variant die gevaarlijk is voor mensen, er is in het verleden onderzoek naar gedaan om er een biologisch wapen van te maken(ja, niet te geloven hoe slecht de mensheid soms is), net als bij antrax,  maar het was zo gevaarlijk en oncontroleerbaar dat men daar mee gestopt is.
  Voor diegenen die dit nu overkomen is(het is een drama in de stal) veel sterkte toegewenst!

 • Weerkundige

  hier buurt antal jaar terug land bemest kipen mest waar toch een antal kadaver in zaten

 • koster

  #7
  google eens op Monica Kruger gmo
  'Prof Monika Kruger thinks glyphosate may be killing cattle - not through direct poisoning but because glyphosate encourages the growth of deadly botulism bacteria'.
  GMO voer bevat veel glyphosaat

 • m.en.mh.miedema


  Ik weet niet of de mensen bij wie dit plaats vindt dit ook lezen maar hier nog een aanvulling op#9.
  De gifstof gaat op de uiteinden vd zenuwen zitten waardoor die de spieren niet meer aan kunnen sturen, net als bij zenuwgassen. Bij de koeien die een fatale hoge dosering binnen kregen raakt het hart en de longen verlamd met de dood tot gevolg. Er is echter ook een categorie die net niet genoeg binnen kregen en die raken verlamd, de tong vaak ook/kwijlen.Dit zijn de ergste om te zien. Die kun je het beste maar zo spoedig mogelijk uit hun lijden verlossen. Dan is er nog een groep die ogenschijnlijk weinig mankeert,willen wel eten drinken en herkauwen maar ze kunnen alleen niet in de benen komen. Afhankelijk van hoe erg de schade daarbij is kun je die in een stro/zandhok doen en proberen ze in de benen te krijgen/optillen. De kans op herstel is erg klein maar zo hebben wij toch een paar kunnen redden, hoewel dat volgens de boeken/deskundigen niet kan. Ook kunnen er weken later toch nog weer nieuwe dieren met (lichte)verlammingsverschijnselen komen, ook dat kon niet volgens de boeken.
  Ik vermeld dit maar omdat onze ervaring was dat er maar weinig kennis is op dit gebied bij de veeartsen en de GD. Het komt (gelukkig) ook maar weinig voor. Doe er evt. uw voordeel mee.
  (en waarom mijn computer nu weer vet schrijft is mij een raadsel)

 • koster

  het lijkt mij verschrikkelijk om dit bij je koeien te zien

 • flyinghollander

  @11 koster think = denken 
  Niks bewezen nog.

 • Vhouder

  een ramp voor de veehouder

 • koster

  #14
  je kunt denken dat de aarde rond is en je kunt het misschien zelfs bewijzen, maar zolang het bewijs niet geaccepteerd wordt is de aarde plat.
  Hiervan zijn nog een miljoen andere voorbeelden. Dus iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat bewijs is. 

 • Mozes

  @koster, jij gelooft dus dat de aarde plat is, omdat je ondanks de ruimtevaart en de satelliettelevisie waar jij naar kijkt, niet wilt geloven dat de aarde rond is? 
  Het komt er dus op neer dat een ander voor zijn stelling oneindig bewijs kan leveren wat door jou niet geaccepteerd wordt (zonder te argumenteren!) terwijl jij voor jou eigen stelling geen enkel bewijs hoeft te leveren? 

 • koster

  metaforen zijn duidelijk niet aan jou besteed Mozes
  wat waar is en wat geldend bewijs is, hebben 'we' met zijn 'allen' afgesproken, maar dat wil nog niet zeggen dat het de echte waarheid weergeeft.
  Dan maar even een wat recenter voorbeeld voor jou Mozes. Asbest is in 1915 uitgevonden en in 1917 was bekend dat het slecht voor je was. En wanneer was het eindelijk voldoende bewezen ?
  Nog recenter dan, waarom hebben boeren die bovengronds uitrijden meer gras van deze hoeveelheid mest? Want er zijn toch bewijzen, dat er veel meer verliezen zijn bij deze methode? En de meer gras is maar een stelling, want dat is niet bewezen. Maar wat zegt jou gevoel?
  Ik heb de moeite genomen, toen de beste Kruger in Nl was om naar haar te luisteren en ze heeft mijninziens genoeg bewijs voor haar stelling (en haar lezingen staan ook online!). Dat wil echter niet zeggen dat ze gelijk krijgt, want net zoals bovengronds uitrijden in de verdomhoek staat, staan GMO's in depositieve hoek en het wil ook niet zeggen dat als ze gelijk heeft (dat als is speciaal voor jou Mozes) dat het hier in Groningen speelt. Dat is voor ons allemaal gissen, er staan hier genoeg andere redenen genoemd en ze zijn allemaal plausibel en daar blijf ik bij, incl. de mijne.

 • kleine boer

  Er heeft er hier 1 iets gegeten of gedronken wat ver over de datum was  maar ik heb er geen bewijs voor.....

 • leo,s vriend

  kleine boer, dat was ook het eerste wat in mij opkwam.

 • Mozes

  @koster, als je nou eens logisch nadenkt: boeren voeren krachtvoer van dezelfde leverancier of leveranciers gebruiken dezelfde grondstoffen. Als botulisme iets met GMO te maken had zagen we een beeld waarbij heel veel boeren één of enkele zieke koeien heeft. Ook zagen we dan veel chronische en subklinische klachten. 
  We zien in de praktijk echter het beeld van één individuele boer die plotseling zeer veel ernstig zieke en dode koeien heeft. Bij andere boeren is niets aan de hand. Dit ziektebeeld kan niet anders verklaart worden dan een vergiftiging die één individueel bedrijf plotseling treft. Het is dus uitgesloten dat dit iets met krachtvoer te maken heeft wat alle boeren hetzelfde voeren. 

 • mtseshuis

  Heb gehoord bij een boer regenwater in een kelder voor koeiendrinkwater, lag wel een dode rat in -> Botulisme. Was ook in Groningen en regenwater gebruikten ze omdat grondwater brak was en leidingwater niet voldoende opbrengst had om een groot aantal koeien gelijktijdig te drinken geven. 
  Bij ons is leidingwater ook lang niet toereikend om voldoende druk op de leidingen te houden als de koeien tegelijk drinken, wanneer je bijv het voerhek losdoet of je net gevoerd hebt.
  Sterkte voor degene die het overkomt en ALTIJD scherp blijven! In kuilen hoor je het ook vaak, zeker tegenwoordig wel vaker een dode haas (pas nog een vos net voor de pickup van de opraapwagen) in het gemaaide/geschudde gras (9 resp 15meter, je mist ook wel eens wat), als je die mist krijg je zeer zeker ellende wanneer je het gaat voeren! U bent gewaarschuwd

 • info104


  Hebben we hier in deze omgeving niet veel ganzen op de percelen , die ganzen gaan wel eens dood en als die niet worden opgeruimt kan dit gemakkelijk botlulisme ,zelfs chronische botulisme, veroorzaken . gevogelte geeft het hoogste risico en het zou me niet verbazen dat dit hier aan de orde is. De conclusie van Mozes in nr. 21 is volgens mij goed gezien. En als het uit de kuil komt, graskuil, kan het plaatselijk in de kuil zitten en hoeft de rest niet te zijn besmet. Dode dieren in het voer is funest.

 • veldzicht

  info104,en dan gooi je dat gras in de voermengwagen inclusief dood beest.....de gevolgen laten zich raden.

 • info104


  veldzicht; ik bedoel hiermee te zeggen dat wanneer je dat dode beest in de kuil hebt ontdekt ,dat de rest van de kuil wellicht nog goed is en je de hele kuil niet hoeft weg te doen, sory dat ik niet duidelijk genoeg was.

 • info104


  Jaap 39 ; het kan ook van drinkwater waar een dode vogel in ligt te rotten komen , je zag het in afgelopen winter hetzelfde met de vogelgriep dat kwam van mest wat besmet was ook van vogels en/of ganzen en eenden.

  Gevolgelte hebben heel veel ziekten bij zich waar ze zelf geen hinder van hebben zie bv salmonela

 • Case1056

  Reactie op Koster
  <em>''Nog recenter dan, waarom hebben boeren die bovengronds uitrijden meer gras van deze hoeveelheid mest? Want er zijn toch bewijzen, dat er veel meer verliezen zijn bij deze methode? En de meer gras is maar een stelling, want dat is niet bewezen. Maar wat zegt jou gevoel?''</em>
  Na het maaien van een geinjecteerd (ondergronds bemesten) grasland zie je nog de banen van de treksporen van het snijdende mes met de koutersleuf. Alleen dat al is minstens 10% minder grasgroei. Daarnaast zie je meer onkruid in de kutersleuf groeien, wat de kop opsteekt als de zode breed open ligd. Ook dit ''groenvoer' heeft een lagere opbrengst. Onderzoek is hiervoor niet nodig. Vraag het aan de boeren in de grensstreek, waar de boer zijn land in Nederland ondergronds en in Belgie bovengronds bemest. ERG DUIDELIJK te zien zelfs.

 • leo,s vriend

  Case, ik weet niet op welke grondsoort jij boert, en wat voor loonwerker de mest bij jouw injecteerd, maar hier op de goede zandgronden is het tegengestelde waar.

  Sinds zodebemesten verplicht is met veel minder mest( en kunstmest) meer grasopbrengst en minder veronkruiding.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.