RundveeNieuws

Spanje: €300 per koe voor melkveehouder

Madrid – €300 per koe, dat is het hulpplan dat de Spaanse minister van Landbouw, Isabel García Tejerina, afgelopen weekend aan melkveehouders die hun melk met verlies verkopen beloofde.

Er komen zo’n 2.500 tot 3.000 van de in totaal 22.732 melkveehouders die Spanje telt, voor de subsidie in aanmerking, geeft Tejerina aan.

Duizenden noodlijdende Spaanse boeren gingen de afgelopen tijd al meerdere keren de straat op, vooral in Galicië. De boeren eisten dat de regering ze financieel bij zou staan en de melkprijzen tot €0,34 per liter aanvult, wat de Franse melkveehouders is toegezegd. De Unie van Kleine boeren (UPA) publiceerde uit eigen statistieken dat de gemiddelde kostprijs voor melk €0,28 cent per liter is.

Grimmige sfeer in overleg

Vorige week was er overleg tussen de minister, landbouworganisaties, melkveehouders en de foodsector over de minimumprijs van €0,34 per liter. De minister gaf aan dat een minimumprijs, zoals Franse boeren is toegezegd, tegen de mededingingswet ingaat en indruist tegen de Europese regelgeving. Het overleg verliep in grimmige sfeer.

De landbouwminister geeft aan dat ze alles zat doen wat wettelijk mogelijk is om de situatie in de Spaanse melkveehouderij te verbeteren. Op 28 augustus zal er tijdens de Europese ministerraad overleg zijn tussen de ministers van landbouw van Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal.

Asaja is blij

De vereniging van jonge landbouwers van Galicië (Asaja) is verheugd over de maatregel. In een verklaring schrijven ze dat deze subsidieregeling hulp geeft aan de landbouwers wiens voortbestaan aan een zijden draad hangt; dat zijn zo’n 2.500 landbouwbedrijven. ‘Het geeft liquiditeit aan degenen die werken voor abnormaal lage prijzen per liter melk of die zelfs maanden zonder loon werken.’

Asaja pleit ondanks de subsidies wel voor een overeenkomst tussen de boeren, de industrie en de distributie om “een verhoging van de waarde van ons product” te realiseren. Ook landbouworganisatie COAG-Ugam is blij met de subsidie, men ziet het als het begin van ‘het weven van een vangnet, dat faillissementen voorkomt.’

 

 

 







Beheer
WP Admin