Rundveehouderij

Nieuws 2750 x bekeken 3 reacties

Nog geen grote liquiditeitsproblemen melkveehouders

Utrecht – De Rabobank gaat soepel om met melkveehouders die vanwege de sterk gedaalde melkprijs problemen hebben wat betreft hun liquiditeitspositie. Volgens Ruud Huirne, directeur Food & Agri, gaat het echter om minder dan één op de tien melkveebedrijven.

Piet Boer, coöperatievoorzitter FrieslandCampina, gaf eerder tegenover de NOS aan ervan uit te gaan dat banken zich soepel opstellen tegenover melkveehouders met liquiditeitsproblemen. De vooruitzichten op de lange termijn zijn volgens hem nog steeds goed. Huirne is het met Boer eens. Daarbij zit het wat betreft de vermogenspositie van de meeste melkveebedrijven in Nederland wel snor.

Bank zoekt oplossingen

De bank werkt volop mee aan het zoeken naar oplossingen zoals het verlenen van extra krediet, opschorten van aflossingen of het uitstellen van investeringen. De meeste melkveehouders zagen de melkprijsdaling echter al eerder aankomen en hebben tijdig maatregelen genomen.

Nog geen grote problemen

Ook volgens Wilbert Hilkens, sectormanager van ABN Amro, is van grote problemen onder de Nederlandse melkveehouders momenteel nog geen sprake. Zeker als de huidige prijsfluctuaties in de melkveehouderij worden vergeleken met bijvoorbeeld die in de varkens- of pluimveesector. Wat betreft de lage melkprijs kunnen de meeste bedrijven de huidige situatie nog uit eigen middelen opvangen. Mocht dat niet het geval zijn dan bekijkt de bank per geval naar de mogelijkheden. Bij vertrouwen in een ondernemer hoeft dat geen groot probleem te zijn.

Onzekerheid over fosfaatrechten

Natuurlijk zijn er volgens Hilkens hier en daar problemen, maar vaak spelen er dan andere zaken op de achtergrond. Zo is er onzekerheid over de gevolgen van de invoering van fosfaatrechten. Bij twijfel over nieuwe investeringsplannen kan dit voor de bank reden zijn om zich terughoudender op te stellen. Dat is met name spannend voor de groep veehouders die op de groei heeft gebouwd.

Laatste reacties

 • kuiken007

  soepel omgaan!!!, maar wel al vast een extra opslag voor de aanvullende financiering

 • farmer4life1

  Veel boeren  hebben/hadden uitbreidingsplannen. En de superheffing + belasting + voer aankopen en mest afzet

 • producent

  Bij de banken kunnen ze op langere termijn voorspellen, wat een eikels.
  Ze weten het helemaal niet, ze kwaken maar wat hun het beste past om de veehouders voorlopig rustig te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.