RundveeNieuws

Milieufederatie: stal Koolen is geen melkveehouderij

Arnhem – De Gelderse Natuur en Milieu Federatie heeft bij de rechtbank in Arnhem gevraagd om een streep te zetten door de bouwvergunning van de stal van internetmiljonair Kees Koolen in Wichmond.

Het betreft in eerste instantie een pro forma-beroep. Een woordvoerder legt uit: “Dat betekent dat we een paar basisargumenten als bezwaar hebben. Omdat het een pro forma-beroep is, hebben we nog wat extra tijd om onze argumenten aan te vullen, meestal is dat vier weken.”

Geen melkveestal maar intensieve veehouderij

De Milieufederatie vindt de stal van Koolen geen melkveestal, omdat er geen melkveekuil is aangevraagd. Het is vee voor andere doeleinden behalve melk, aldus de woordvoerder. Dat maakt het tot een veredeling- en vermeerderingsbedrijf en de Milieufederatie ziet dat als intensieve veehouderij. Het bestemmingsplan staat dergelijke intensieve veehouderij niet toe aan de Polweg. Daarnaast is de bouwhoogte volgens het bestemmingsplan maximaal 10 meter hoog, terwijl er meer hoogte wordt toegestaan. De gemeente heeft dat, naar inzien van de Milieufederatie, onvoldoende onderbouwd. De Milieufederatie hoopt de argumentatie de komende weken verder uit te breiden en te onderbouwen.

Waardevolle omgeving

De Milieufederatie vindt een stal voor meer dan duizend koeien niet kunnen in de waardevolle omgeving van Wichmond, die zich kenmerkt door kleinschaligheid en waardevolle natuur. Ook het landgoed Hackfort wordt bedreigd door de voorgenomen plannen.

De Milieufederatie is van mening dat de gemeente Bronckhorst de vergunning niet had kunnen verlenen nu duidelijk is dat het bedrijfsplan veel omvattender is dan wat het bestemmingsplan toelaat. De bouwvergunning die nu ter discussie staat kan gezien worden als een voorpost van het beoogde megabedrijf.

Beheer
WP Admin