Rundveehouderij

Nieuws 1671 x bekeken 7 reacties

Koeienvlaai onder hoge druk wegspoelen bespaart water

Wageningen - Veehouders kunnen water besparen door koeienvlaaien na het verslepen onder hoge druk weg te spoelen. Hierdoor vindt ook minder versmering plaats.

Dat zijn de eerste bevindingen in het project Amazing Grazing, een project dat wordt uitgevoerd in opdracht van de Duurzame Zuivelketen door Courage en Wageningen UR Livestock Research. Het project zoekt nieuw perspectief voor het weiden van melkvee in uiteenlopende bedrijfsomstandigheden.

De onderzoekers hebben op KTC Zegveld een proef aangelegd met direct slepen van mestvlaaien na beweiding. Mestflatten, of koeienvlaaien, beperken de grasproductie en geven veel beweidingsverlies. Ze zorgen daarnaast voor een slechte benutting van de mest. Dit is voor verschillende veehouders een argument om de koeien op stal te houden.

Versmering

Normaal leidt slepen van onlangs beweide percelen tot versmering van het gras als er geen regen volgt. Daarnaast geeft verslepen minder kans op een natuurlijke afbraak van de mestflat door insecten en regenwormen. Vorig jaar bleek al dat de versmering kan worden tegengegaan door de mest direct na het slepen weg te spoelen met een kunstmatige regenbui.

In het project Amazing Grazing wordt nu gekeken of wegspoelen met water onder hoge of lage druk helpt om koeienvlaaien sneller te laten verdwijnen. In het onderzoek is na de eerste snede wassen met verschillende hoeveelheden water onder lage en hoge druk toegepast. Hiervoor gebruikten de onderzoekers druk van 50 en 90 bar. Een eerste indicatie is dat met hogere druk minder water nodig is om gras te wassen. Het onderzoek loopt nog de rest van dit weideseizoen. De eindresultaten worden dit najaar verwacht.

VICzegveld - Proef bewerking mestflatten in samenwerking met Louis Bolk Instituut en WUR Livestock Research, mede mogelijk gemaakt door het project Amazing Grazing.

Laatste reacties

 • vink


  Van lotje......

 • DJ-D

  Ik stel voor dat de vogelbescherming zo de ganzenstront gaat opruimen. Alle leden verplicht meewerken. 

 • ikkethuis

  1 april

 • tikka


  Paar dagen geduld, als het droog is met de weidesleep of wiedeg.

 • dayo

  3 man aan het werk dure hoopjes poep worden dat

 • pinkeltje


  Hebben ze mooi wat te doen. Toch fijn om te horen dat er ook nuttig onderzoek wordt verricht. Gaat vast een mooi rapport van komen. Met een commissie van aanbeveling, ondersteund door een multidisciplinaire denktank? Misschien is de uitkomst van het onderzoek ook een reden om een taskforce in het leven te roepen? Boeren wordt steeds meer topsport!

 • maatje 1904

  mooi klusje voor de werklozen onder ons!!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.