Rundveehouderij

Nieuws 2162 x bekeken

GEA: problemen melksilo's opgelost

Nieuwegein – De problemen met staande VCool-melktanks van GEA zijn opgelost. Daarbij zijn ook nagenoeg alle betrokken melkveebedrijven inmiddels schadeloos gesteld. Dat zegt Harm Ypma van Gea Nederland.

Afgelopen maart werd er bij tientallen melkveehouders geen melk meer opgehaald vanwege metaaldeeltjes in de melk. De oorzaak bleek overmatige slijtage van het onderste lager van het roerwerk. GEA liet noodtanks plaatsten en beloofde getroffen veehouders schadeloos te stellen. Dat proces is nu volgens Ypma 'op een haar na' afgerond.

Schadebedrag niet bekend

Wie uiteindelijk voor de kosten moet opdraaien, en over wat voor een bedrag het gaat, is hem niet bekend. Dat is uiteindelijk aan het moederbedrijf in Duitsland. Voor GEA was volgens hem het eerste belang dat klanten van genoemde calamiteit zo min mogelijk hinder zouden ondervinden.

TNO neemt melkmonsters

De problemen zijn in samenwerking met TNO opgelost. Ook nu neemt het kennisinstituut nog melkmonsters om te monitoren of zich geen nieuwe problemen voordoen.

Gerard Heerink, directeur van branchevereniging Fedecom, laat weten dat er overleg wordt gevoerd met de Nederlandse Zuivel Organisatie om dit soort calamiteiten te kunnen voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.