Rundveehouderij

Nieuws 10471 x bekeken 13 reacties

GDT-veiling maakt grote sprong omhoog

Boston - De GDT-veiling van Fonterra heeft na een maandenlange daling een plotselinge keer gemaakt. De index schoot met bijna 15 procent omhoog. Hoofdproduct vollemelkpoeder werd ruim 19 procent duurder.

Ook werd veel meer product verkocht dan waar eerst vanuit was gegaan. De afgelopen dagen waren er berichten dat Fonterra het aanbod fors zou beperkten, als een van de middelen om de reeks van prijsdalingen te stoppen. Bij het sluiten van de veiling blijkt dat na zeventien biedrondes van in totaal bijna drie uur bijna 37.000 ton product verkocht, zo meldt Fonterra.

Prijs melkpoeder stijgt

Voor vollemelkpoeder werd een gemiddelde prijs neergezet van US $1.856 (€1.678) per ton. Op de vorige veiling noteerde dit product gemiddeld US $1.590. De sterkste prijsstijging deed zich voor bij contracten met levering in november (+26,4 procent). Dat betekent dat een aantal kopers blijkbaar ook vrij snel moest kopen. De notering voor mageremelkpoeder steeg met gemiddeld 8,5 procent naar US $1.521 (€1.375). Op de vorige veiling werd een gemiddelde van US $1419 neergezet. Ook hier bleek de behoefte het grootst in oktober en november.

Boterolie sterkst gestegen

Het sterkst steeg de notering van boterolie. Die ging met bijna 27 procent omhoog naar US $2.724 (€2.463) per ton.

Sinds maart van dit jaar zijn de GDT-koersen op tien achtereenvolgende veilingen omlaag gegaan, de laatste keren naar telkens een nieuw dieptepunt. In de voorbije werken gingen zelfs stemmen op in Nieuw-Zeeland om de GDT-veiling tijdelijk stop te zetten, omdat de koersen steeds verder daalden. Ook verliet deze week weer een buitenlandse aanbieder het platform. Het Amerikaanse Land 'O Lakes besloot niet langer mee te doen. Eerder al vertrokken andere deelnemers. Vanuit China kwam bovendien het nieuws dat daar nog 400.000 ton melkpoeder in voorraad is.

Fonterra mag weer leveren aan Rusland

Fonterra mocht begin deze week echter ook gunstig nieuws ontvangen. De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor maakte bekend dat een hele reeks fabrieken van Fonterra en andere Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijven weer mogen leveren aan Rusland. De afgelopen weken had Rusland de sanctielijst met landen die niet langer voedsel mogen leveren juist uitgebreid. Nieuw-Zeeland viel het omgekeerde ten deel. Hierdoor was voorafgaand aan de veiling de koers van de Nieuw-Zeelandse dollar al gestegen. Dit duidt er op dat de verwachtingen beter werden.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Hoe kan dat ? gezien alle wijsheden hier op de site kan dat helemaal niet...

 • alco1

  @kleine boer. Noem jij gedachten van doemdenkers. 'wijsheden'.

 • 344412

  Sinds 2007 kan niemand de zuivelmarkt voorspellen, gelukkig

 • bartenkarin


  niet te vlug allemaal. Als je het in procenten uitdrukt en je zit vrij laag gaat het niet zohard. Het kan heus wel terug omlaag. En wij mogen tot nader order nog steeds niet naar rusland. Ik hoop dat dit een begin is van een langzame maar zekere klim maar het kan volgende veiling makkelijk terug omlaag! dit jaar komt het niet meer goed in europa vrees ik toch

 • farmerbn

  Jammer voor Van Bergen dat ie niet meer poeder heeft opgekocht. Had hij meteen een nieuwe zetor kunnen aanschaffen.

 • Jaap39

  Nee hoor laat je niet in de maling nemen #4. Gewoon keihard omhoog die melkprijs. 

 • vandenbrand

  handel blijft emotie. daarom  begrijp ik niet dat enkele veehouders ook hun vee onderandere MEEGEVEN.

 • kleine boer

  Farmerbn of zijn superheffing in 1 keer  betaald

 • landboer


  De bodem gelegd?

 • farmer4life1

  Hoop het. Niks aan om niks te verdienen

 • Vhouder

  wauw vorige week een paar koeien extra drooggezet en meteen effect

 • Hr19

  <em>1 zwaluw maakt nog geen zomer</em>

 • kleine boer

  hr 19 dat klopt maar vaak kun er wel aan zien dat de zomer onderweg is......

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.