RundveeNieuws

Enorme winststijging voor FrieslandCampina

Amersfoort – FrieslandCampina heeft over het eerste halfjaar van 2015 een ‘heel bijzondere winststijging’ geboekt van €88 miljoen, ofwel bijna 85 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meldt het zuivelbedrijf. Hierdoor kon een bijna 145 procent hogere interim-uitkering worden uitbetaald aan de leden.

De leden krijgen €2,018 per 100 kilo in plaats van €0,825 per 100 kilo vorig jaar. Op de woensdag gehouden ledenraad werden de cijfers dan ook met instemming ontvangen, vertelt voorzitter Piet Boer.

Voor een gemiddeld FrieslandCampina-lid betekenen de cijfers dat hij er per september zo’n €8.000 op de bankrekening bij krijgt. “Dat is een bedrag waar ze in deze toch niet gemakkelijke tijden wel wat aan hebben,” weet Boer.

Winststijging

Vergeleken met de eerste helft van vorig jaar bleef de omzet vrijwel gelijk op ruim €5,6 miljard, maar steeg de winst van €104 naar €192 miljoen. Dit was dankzij de verkoop van meer producten met een hogere marge, gunstiger wisselkoersen, lagere inkoopprijzen voor niet-zuivel grondstoffen en een lagere garantieprijs.

[([002_rb-image-2677038.jpeg]:inzetgroot)]

Piet Boer, voorzitter Zuivelcoöperatie FrieslandCampina en Roelof Joosten, CEO Koninklijke FrieslandCampina. Foto: ANP

Daling garantieprijs

Deze garantieprijs lag wel ruim €10 ofwel meer dan 24 procent lager dan in de eerste helft van vorig jaar. Hoogste directeur Roelof Joosten verwacht een verdere daling. “De bodem van de garantieprijs is nog niet bereikt.” Ook Boer ziet het zwaar in voor de melkprijs. “We gaan nog een lastig halfjaar tegemoet.”

Onzekerheden

Geen van beiden willen hele concrete verwachtingen uitspreken voor de komende periode. Joosten: “Als de omstandigheden zo blijven als ze nu zijn, dan kunnen wij het resultaat dat we nu behalen, wel vasthouden in het komende halfjaar.”

Het is echter heel onzeker of de omstandigheden inderdaad stabiel zullen blijven. Joosten wijst op diverse onzekerheden voor de zuivelmarkt. Het aanbod van melk zal verder stijgen, terwijl de vraag zwak is. Ook spelen geopolitieke problemen, zoals in Rusland/Oekraïne en Het Midden-Oosten, een belangrijke rol.

[([003_rb-image-2677037.jpeg]:inzetgroot)]

Roelof Joosten tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van FrieslandCampina. Foto: ANP

Toenemend protectionisme

Zorgen maakt FrieslandCampina zich ook over het toenemende protectionisme in Europa, met name Frankrijk. Als voorbeeld noemt het bedrijf dat het onlangs door een niet nader genoemde Franse retailer is gebeld met de vraag of het contract geannuleerd kon worden. Producten van FrieslandCampina zouden moeten worden vervangen door Franse zuivel.

FrieslandCampina heeft protest aangetekend tegen dit soort praktijken, omdat ze strijdig zijn met afspraken over de vrije Europese markt. Zonder tegenmaatregelen zijn de handelsgevolgen heel schadelijk.

Beheer
WP Admin