RundveeNieuws

‘Fosfaatbrief gemiste kans grondgebonden melkveehouderij’

Hazerswoude Rijndijk – De fosfaatbrief van staatssecretaris Sharon Dijksma van 2 juli is een gemiste kans voor de grondgebonden melkveehouderij. Bedrijven die een gezonde balans nastreven tussen grond, vee en omgeving betalen het hardste gelag schrijven organisaties voor agrarisch natuurbeheer in een brief aan staatssecretaris Dijksma.

En dus niet de extensieve melkveehouders zijn de belangrijkste veroorzakers van het fosfaatprobleem. “Dat is onrechtvaardig en getuigt van gebrek aan visie”, stellen Veelzijdig Boerenland, BoerenNatuur, Natuurlijk Platteland Oost, Natuurrijk Limburg en Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu.

Veel onrust ontstaan

Volgens Pieter Hellinga, voorzitter van Veelzijdig Boerenland, is over het voornemen van Dijksma om fosfaatrechten voor melkvee in te voeren veel onrust ontstaan in de achterban. “Maatschappelijk gewenste, extensieve bedrijfsvoering wordt nu afgestraft, in plaats van beloond”, aldus Hellinga.

Voorstellen voor evenwichtig fosfaatbeleid

In een gezamenlijke brief aan de staatssecretaris doen de organisaties concrete voorstellen voor een evenwichtig fosfaatbeleid dat recht doet aan wat de samenleving en de overheid feitelijk willen: een duurzame melkveehouderij. Een van de voorstellen is om de fosfaatrechten, tot de grens van de mestplaatsingsruimte, te koppelen aan grond. Dan kunnen extensieve bedrijven hun nog niet gebruikte mestplaatsingsruimte benutten zonder fosfaatrechten te verwerven.

De gezamenlijke achterban van de organisaties bestaat uit ruim 9.000 agrarische ondernemers die voedselproductie combineren met onder meer agrarisch natuur- en landschapsbeheer, weidevogelbeheer, waterbeheer en recreatie.

Beheer
WP Admin