RundveeNieuws

Duitse melkveehouders in estafettetocht

Bayreuth – Duitse melkveehouders rijden sinds maandagochtend als protest tegen de ‘catastrofale situatie in de melkindustrie’ in de melkveehouderij in estafette door Duitsland, op vier verschillende routes. Tot de protesten is opgeroepen door de BDM, de bond van Duitse melkveehouders.

Na startbijeenkomsten met toespraken van onder meer politici leggen de boeren in optochten van ongeveer 35-50 trekkers zo’n 150 tot 200 kilometer per dag af. Gedurende de rit komen er trekkers bij en haken er trekkers af. Ook de Deense melkveehouders sloten zich vandaag aan. Bij de eerste stop bij zuivelfabriek DMK in Hohenweststedt kreeg de bedrijfsleider de eisenlijst van de melkveehouders overhandigd. In Neumünster werd een melkpoederfabriek, een samenwerkingsverband van vier Noord Duitse melkerijen bezocht. Ook werd het woonhuis van een politicus aangedaan. Daarnaast trekken de boeren op diverse plekken een melkspoor achter zich aan.

Eisen

De Duitse melkveehouders eisen onder meer meer inzet op export, een verhoging van de interventieprijs, belastingpauze als uitvloeisel van een voorschot op Europese betalingen en ze willen dat de Duitse €300 miljoen van de superheffing terug gesluisd wordt naar de boeren. Het opmerkelijke is dat de Nederlandse DDB juist geen hogere interventieprijzen wil.

Grote rally in München

De boeren willen “niet langer werkeloos toezien hoe minister van Landbouw Schmidt en Bondskanselier Merkel stilzitten terwijl de problemen op de zuivelmarkt toenemen en onze boerderijen verpest worden”. De melkveehouders willen dan ook dat Schmidt en Merkel “hun verantwoordelijkheden nemen”. De ritten gaan door tot en met 1 september, met als finale om 11.00 uur een grote rally op de Odeonsplatz in München.

Volgens BDM liggen de zenuwen van veel melkveehouders in Duitsland bloot.

Beheer
WP Admin