Rundveehouderij

Nieuws 3434 x bekeken laatste update:1 feb 2016

Duits DMK haalt de broekriem stevig aan

Zeven - Zuivelcoöperatie DMK trekt de broekriem aan. Niet alleen wordt een kostenbesparingsprogramma doorgevoerd van meer dan €10 miljoen, ook worden investeringen met een tweecijferig miljoenenbedrag gekort en wordt waar mogelijk op personeelskosten bespaard.

Dit heeft de directie aan de leden laten weten. Melkveehouders van DMK hebben bovendien te horen gekregen dat ook de melkprijs over augustus met weer een cent per kilo wordt verlaagd naar 26 cent. Directeur Josef Schwaiger doet dat met het oog op de 'acute onbalans' die hij ziet op de mondiale zuivelmarkt, waar hij voorlopig nog geen einde van in zicht heeft, zo meldt hij.

Met de stofkam door het bedrijf

Hoe veel geld DMK precies wil besparen met het pakket aan bezuinigingsmaatregelen wordt niet bekend gemaakt. Duidelijk is echter dat de directie met de stofkam door het bedrijf wil gaan, om overal waar mogelijk te snijden in de uitgaven. Bedrijfsonderdelen moeten niet bestede budgetten teruggeven, lopende investeringen worden nagelopen op mogelijkheden om ze verder uit te kleden en zelfs het onderhoud van machines wordt tot een minimum beperkt.

Diverse leden van DMK reageren kritisch op de maatregelen. Schwaiger ligt vooral onder vuur omdat hij dit jaar al een aantal malen marge leek weg te geven, nog vóórdat contracten waren gesloten met Duitse supers.

Stabielere en hogere melkprijs

DOC Kaas in Hoogeveen wil per 1 januari 2016 een bedrijfsfusie aangaan met DMK. De leden van DOC Kaas hopen daarmee op een stabielere en hogere melkprijs. Momenteel bedraagt dat verschil zo'n 2 cent per kilo, ten gunste van DMK. Ook hopen beide bedrijven samen minder te hoeven investeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.