DOC duikt onder ¬ 25, nabetaling ter discussie RundveeNieuws

DOC duikt onder €25, nabetaling ter discussie

Hoogeveen – Zuivecoöperatie DOC Kaas verlaagt in verband met de slechte zuivelmarkt de voorschotprijs juli met €1 per 100 kilo naar €24,24 exclusief btw. Ook overweegt DOC Kaas om geen geld meer te reserveren voor een nabetaling en alle beschikbare geld in de voorschotbetaling te stoppen.

Dit meldt directeur Marc Ligthart. DOC Kaas spreekt zelf van een melkprijs van €26 per 100 kilo, maar dit is de prijs inclusief alle bijkomende toeslagen. De basisprijs, zoals die kan worden vergeleken met de melkprijs van andere bedrijven, bedraagt €24,24 per 100 kilo, bij een jaarleverantie van 700.000 kilo.

Melkprijs DOC op laagste niveau sinds 2009

Hiermee is de voorschotprijs van DOC Kaas op het laagste niveau beland sinds juli 2009. Gezien de opbrengstprijzen van kaas en wei is dat ook niet verwonderlijk. Ligthart meldt dat foliekaas op de vrije markt minder dan €2 per kilo opbrengt, terwijl de weiprijs ook op het laagste niveau staat sinds 2009.

Zuivelmarkt blijft nog in mineur

Met CEO Theo Spierings van Fonterra stelt Ligthart vast dat de factoren, die nu voor zo’n lage melkprijs zorgen, voorlopig nog niet uit beeld zijn. Spierings meent dat de zuivelmarkt nog 6 tot 12 maanden sterk in mineur zal blijven, Ligthart doet hierover geen concrete uitspraken.

Wachten op akkoord fusie met DMK

Wel merkt Ligthart toenemend ongeduld bij de leden, die maar moeilijk kunnen wachten totdat de fusie met DMK rond is.  Er worden wel allerlei voorbereidingen getroffen, maar het wachten op een concrete fusie is nog totdat Brussel het groene licht geeft.

DMK betaalt over juli een voorschot van 27 cent per kilo uit.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin