Rundveehouderij

Nieuws 5302 x bekeken 14 reacties

Boterprijsverlaging Aldi: Duitse melkveehouders in actie

Hesel- Rond de 150 melkveehouders met 80 trekkers demonstreerden dinsdagavond bij een filiaal van grootgrutter Aldi in Hesel in het Duitse Ostfriesland. Zij protesteerden tegen de alsmaar verder dalende melkprijzen.

De melkveehouders gaven daarbij met spandoekleuzen als 'Blutmilch' uitdrukking aan hun misnoegen over de rol die de supermarkten daarbij naar hun mening spelen, met name ook de rol van de discounters, waartoe Aldi wordt gerekend.

Aldi verlaagde deze week weer de prijs van een pakje boter en dat was ook de directe aanleiding voor de boeren om de straat op te gaan. Met die prijsverlaging sloeg als het ware de vlam in de pan. De protestdemonstratie verhinderde gedeeltelijk de aanvoer van producten bij het filiaal.

Ook protest vanuit varkenshouderij

Aan de actie werd los daarvan ook deelgenomen door enkele collega's uit de varkenshouderij. Veterinairen en loonwerkers steunen de actie omdat als gevolg van de onder druk staande boereninkomens hun rekeningen noodgedwongen onbetaald dreigen te blijven.

Oproep tot meer protestacties

Achter de demonstratie stonden Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) en de Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL). Een woordvoerster van de BDM riep de collega's in andere regio's op het actievoorbeeld van Ostfriesland te volgen.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Supermarkten hebben een rol idd.
  Maar overprodukte geeft...........
  Dus denk niet dat ze nu op de goed plek protesteerden.

 • tinus888

  gratis reclame voor aldi

 • info36

  Aldi is een ramp voor de landbouw en vele andere leveranciers.

 • wmeulemanjr1

  Info36    Aldi is niet de ramp. De ramp is dat boeren maar wat raak produceren tegen (te) hoge kostprijzen en daarnaast elkaar de loef af willen steken. Met de lto als degene die de knuppel in het hoenderhok gooit.

 • Piet, Midden-Europa


  De Agrarische sector lijdt aan PRODUKTIEKOORTS en den ene wil nog meer Produceren dan de andere zonder de Kostprijs te berekenen. Maar @info36 goedkope Boter kan nu goed concureren met Margarine

 • kleine boer

  Is het in de winkel nu ook goedkoper?

 • varitron270

  de retrail is niet het probleem het probleem zijn degene die voor te lage prijzen aan de retrail verkopen

 • hansvanbergen

  Het is een ilusie om te denken dat Albert Heijn als verreweg de duurste supermarkt ook meer aan inkoop betaald. Zij betalen heus geen microcent meer als Aldi of Lidl.

 • koestal

  nog maar een stal er bij ,en maar melken !

 • juur

  Er is genoeg rendament bij Aldi. Die gaan niet voor woeker prijzen.

 • joannes

  Er zijn gewoon teveel Boeren die willen melken en véél koeien willen melken. Stel je voor dat iedereen Brandweerman wil worden, dan moeten ze zelf hun vuurtjes gaan stoken om brandjes te blussen. 

 • Jan Veltkamp

  De aldi doet niet meer en niet minder dan de lagere prijzen doorgeven aan de consument. Waarom verkopen de boeren de melk zo goedkoop aan de fabriek? Gewoon omdat ze liever veel koeien melken dan een rekening opmaken. Letterlijk en figuurlijk geven ze de melk weg en dan gaan ze afwachten wat de fabriek er voor geeft. je gaat toch ook niet naar de bakker, neemt een brood mee en gaat een week later terug om aan de bakker te vertellen hoeveel het brood waard is? Dat bakker zet de prijs en als het je niet bevalt laat je het liggen en wordt het savonds weggegooid. Als je in de super markt de melk te duur vind dan laat je het maar staan en als het oud wordt wordt het weggegooid. Zo werkt het. Maar eerst produceren en weggeven en dan afwachten wat je er voor terug krijgt, zoals de boeren doen, werkt dus niet. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat licht bij de boeren aangaat.

 • wmeulemanjr1

  @jan veltkamp#12    Zo een makkelijk beeld als jij van melkveehouders schetst is niet reëel. Als je een bepaalde omvang aan melkkoeien hebt na duur jongvee te hebben opgefokt is plots afremmen door een aantal koeien te verkopen niet altijd de beste oplossing. Want als een aantal maanden daarna de prijs van de melk wel weer aantrekt heb  je de koeien op dat moment niet meer. 

 • kleine boer

  Tis net met piepers als ze duur zijn jaar erop worde er meer gezet  door gelegenheidstelers de doorsnee teler teelt het zelfde dat komt nu bij koeienboeren ook zo markt is nu even de weg kwijt maar lost vanzelf op er komen net zoals voorgaande jaren ook stoppers en niet alleen hier overal in de wereld

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.