RundveeNieuws

Bioland: €0,20 verschil tussen bio en gangbare melkprijs

Mainz – Het verschil tussen de gemiddelde gangbare en biologische melkprijs is in Duitsland opgelopen tot 20 cent per kilo. Gerald Wehde, van ketenorganisatie Bioland, spreekt van een historisch groot verschil.

De vraag naar biologische melk is goed en daarom is de biologische melkprijs tot nu toe stabiel te houden. In Nederland is het verschil tussen de gangbare en biologische garantieprijs van FrieslandCampina inmiddels opgelopen tot €18,40 per 100 kilo.

Ook landbouwminister van de deelstaat Sleeswijk-Holstein, Robert Habeck, is positief over de vooruitzichten van de biologische melkveesector. Hij sprak tijdens de opening van de nieuwe biologische zuivelonderneming Hamfelder Hof in Mühlenrade, een initiatief van 27 lokale biologisch melkveehouders.

Onafhankelijk van wereldmarkt

Op de Hamfelderhof wordt jaarlijks ongeveer 11 miljoen kilo melk, afkomstig van bedrijven maximaal 150 kilometer gelegen van de fabriek,  verwerkt tot diverse zuivelproducten. Habeck is enthousiast over dit soort lokale initiatieven waarmee melkveehouders zich onafhankelijk maken van de omstandigheden op de wereldmarkt. Daarom kunnen dit soort projecten rekenen op een behoorlijke financiële ondersteuning. Van de ongeveer €11 miljoen die in de Hamfelder Hof werd geïnvesteerd  is €1,85 miljoen afkomstig uit Europese en nationale subsidies.  Volgens de minister is dit, voor gangbare melkveehouders die spelen met de gedachte van omschakelen naar bio, hét moment om over te stappen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin