Rundveehouderij

Nieuws 3410 x bekeken 3 reacties

Bioland: €0,20 verschil tussen bio en gangbare melkprijs

Mainz – Het verschil tussen de gemiddelde gangbare en biologische melkprijs is in Duitsland opgelopen tot 20 cent per kilo. Gerald Wehde, van ketenorganisatie Bioland, spreekt van een historisch groot verschil.

De vraag naar biologische melk is goed en daarom is de biologische melkprijs tot nu toe stabiel te houden. In Nederland is het verschil tussen de gangbare en biologische garantieprijs van FrieslandCampina inmiddels opgelopen tot €18,40 per 100 kilo.

Ook landbouwminister van de deelstaat Sleeswijk-Holstein, Robert Habeck, is positief over de vooruitzichten van de biologische melkveesector. Hij sprak tijdens de opening van de nieuwe biologische zuivelonderneming Hamfelder Hof in Mühlenrade, een initiatief van 27 lokale biologisch melkveehouders.

Onafhankelijk van wereldmarkt

Op de Hamfelderhof wordt jaarlijks ongeveer 11 miljoen kilo melk, afkomstig van bedrijven maximaal 150 kilometer gelegen van de fabriek,  verwerkt tot diverse zuivelproducten. Habeck is enthousiast over dit soort lokale initiatieven waarmee melkveehouders zich onafhankelijk maken van de omstandigheden op de wereldmarkt. Daarom kunnen dit soort projecten rekenen op een behoorlijke financiële ondersteuning. Van de ongeveer €11 miljoen die in de Hamfelder Hof werd geïnvesteerd  is €1,85 miljoen afkomstig uit Europese en nationale subsidies.  Volgens de minister is dit, voor gangbare melkveehouders die spelen met de gedachte van omschakelen naar bio, hét moment om over te stappen.

Laatste reacties

 • geen boer

  het feit dat deze kleine niche momenteel een beter resultaat geeft zegt niets. Biologisch is geen oplossing, nergens voor. Wanneer er maar een heel klein percentage traditionele boeren morgen overstappen is er ook te veel bio-melk en de prijs kapot.

 • zanden

  Biologisch is duurzame niche geworden, maar was 60 jaar geleden 'gangbaar'.
  Natuurinclusieve landbouw is de nieuwe term daarvoor. Daar moeten we naar terug. Samenwerken met de natuur in plaats van zoals nu: er tegenin. Tegen de financiele verdrukking in stijgt de consumptie van alles wat biologisch is. Steeds meer consumenten gaan duurzamer denken en dus duurzamer inkopen. Alleen natuurinclusieve landbouw heeft de toekomst.

 • schoenmakers1

  we hebben hier alleen maar geen toekomst zanden, omdat we hier regels opgelegd krijgen die ze op een ander waar ze de producten vandaan halen niet hebben, als ze met het biologisch hetzelfde om zouden gaan als gangbaar zou het dit jaar nog afgelopen zijn met biologisch nederland, heb een akkerbouwer in de buurt wonen, boert biologische, staat wel genoeg onkruid, maar spuit net zo vaak als gangbaar, het is maar wat je wilt geloven, de werkelijkheid is anders als biologisch wil doen geloven

Of registreer je om te kunnen reageren.