Rundveehouderij

Nieuws 3660 x bekeken 7 reacties

Benut mineralisatie in najaar en bewaar mest

Wageningen - De laatste dierlijke mest hoort nu op het grasland te zijn gebracht. De kunstmest-stikstofgift kan daarop worden afgebouwd. Zo kan de stikstofmineralisatie uit de bodem en de eerder gegeven dierlijke mest worden benut.

In het najaar is de stikstofnalevering relatief hoog uit eerder gegeven mest en organische stof in de bodem door de hoge bodemtemperatuur. Juist nu, na de droogte van afgelopen maanden, heeft gras vooral behoefte gehad aan vocht. Met de neerslag van afgelopen dagen zal nog behoorlijk stikstof vrijkomen uit mest en bodem. Vaak  is dan nog maar weinig stikstof nodig en is dat prima in te vullen met een kleine kunstmestgift die direct werkt. Een kleine gift houdt het gras aan de groei en geeft kroonroest minder kans. Kroonroest wordt vooral veroorzaakt door groeivertraging, meestal als gevolg van droogte en soms door een gebrekkige stikstofvoorziening. Gebruik van kunstmest op grasland mag tot 15 september.

Nawerking niet te lang door

Tijdig stoppen met dierlijke mest zorgt er ook voor dat de nawerking in het najaar niet te lang doorgaat, Op deze manier wordt bereikt dat de stikstofbeschikbaarheid beperkt wordt. Dat zorgt voor een lager ruweiwitgehalte in het gras en een relatief hoger suikergehalte. Samen met minder kroonroest houdt dat het gras smakelijk en zo blijft ook de opname van het gras door de koeien op peil.

Mest opslaan

Dierlijke mest mag nog tot 31 augustus op grasland worden uitgereden. Door de langere nawerking van dierlijke mest komt er ook na oktober nog stikstof vrij waardoor te veel gras staat als de winter begint. Bovendien is er meer risico op stikstofuitspoeling. Dierlijke mest past beter in het voorjaar en de voorzomer en het is daarom beter om de mest indien mogelijk op te slaan en te bewaren voor het volgende jaar.

Laatste reacties

 • kschouten

  Heb vandaag de mengmesttank schoon gemaakt en weg gezet voor de winter dat is dus een goeie keus volgens dit artikel.

 • hooghoes

  Onze loonwerker is vorige week voor het laatst geweest

 • info104


  Dierlijke mest mag tot en met 31 aug. worden uitgereden, of tot 1 sept., en dat hebben we zeker ook nodig, in duitsland mogen ze zelfs langer bemesten,

  Hooghoes heb je nu ander werk voor je loonwerker opgezocht of gaat hij met pensioen , of laat je hem nu van alles opknappen

 • hekman

  Niet zo bijdehand doen info104

 • DJ-D

  Dit zal wel bij de volgende derogatieaanvraag als wisselgeld gebuikt worden. Maar voor degene met mooi hoog land die de pinken kan laten grazen tot november is dat weer een tegenvaller. En als het weer wel tegenzit heb je weer een boel gezeur. 

 • m.en.mh.miedema

  Let wel op hoe je uitkomt met begin en eindvoorraad en evt verplichte mestafzet voor volgend seizoen. Anders moet je als je pech hebt alle nu extra in de opslag gedane mest volgend seizoen extra afvoeren.
  Veel najaarsgras hoeft helemaal geen probleem te zijn.
  Het eiwitrijke herfstgras is een prima aanvulling in het winterrantsoen, scheelt weer (dure)eiwit aankoop. Het is goed in te kuilen in ronde balen of zeer geschikt om te laten drogen, dan heb je je eigen geteelde eiwitrijke brok.

 • frl

  de ganzen moeten ook vreten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.