Rundveehouderij

Nieuws 1281 x bekeken 1 reactie

Tweede zuivelcoöperatie Frankrijk krijgt verder vorm

Parijs – De Franse coöperaties Eurial en Agrial zetten hun al maanden lopende fusieplannen door. Ze willen volgend jaar zomer samengaan, waarmee de tweede zuivelcoöperatie van Frankrijk ontstaat.

In de Franse coöperatieve wereld is al tijden een consolidatie aan de gang. Vorig jaar lijfde Sodiaal, toch al de grootste zuivelcoöperatie, in dat kader de collega's van 3A in, terwijl Even onlangs het kleinere Amoricaine Laitièrie binnenhaalde.

Fusieplannen doorzetten

Nu hebben Eurial en Agrial laten weten hun fusieplannen ook door te zetten. Eind vorige maand hebben de besturen een protocol ondertekend dat de fusie vastlegt. Daarmee ontstaat volgend jaar een coöperatie met 6.450 leden die samen 2,7 miljard liter melk aanleveren. De gezamenlijke onderneming haalt een omzet van €2,3 miljard en biedt op 22 locaties werk aan meer dan vierduizend mensen. Bij die melk gaat het ook om zo'n 125 miljoen liter geitenmelk waarmee Eurial ook actief is in ons land. Dochterbedrijf Capra in het Belgische Halen koopt in Zuid-Nederland nog altijd een flinke plas geitenmelk in.

Schaalvergroting nodig

De beide coöperaties gaan nu naar de leden en de ondernemingsraden. Bovendien moet de tegenwoordig strenge Franse concurrentiedienst er nog naar kijken. Voor de besturen staat wel vast dat de schaalvergroting nodig is. Daarmee denken ze beter te kunnen samenwerken op buitenlandse markt en makkelijker te kunnen vernieuwen. Doel is om een multi-gespecialiseerde groep te laten ontstaan, die toegevoegde waarde kan creëren.

Eén reactie

  • koestal

    Eendracht maakt macht

Of registreer je om te kunnen reageren.