RundveeNieuws

Run op fosfaatrechten gestart

Doetinchem – Melkveehouders, makelaars-, bemiddelaars en accountantskantoren azen volop naar stoppers om afspraken mee te maken over de overname van hun fosfaatrechten in 2016.

Melkveefosfaatrechten zijn er nog niet, maar de vraag is er al volop. Diverse makelaars-, bemiddelings- en accountantskantoren laten daags nadat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) op 2 juli jl. bekendmaakte melkveefosfaatrechten in te willen voeren, weten al veelvuldig gebeld te zijn door collega’s en melkveehouders die op zoek zijn naar melkveebedrijven die stoppen of bezig zijn hun bedrijf af te bouwen. Dat zijn immers potentiële leveranciers van fosfaatproductierechten als deze worden ingevoerd op zijn vroegst in 2016.

Stoppers met veel vee in 2014 meest interessant

Melkveehouders, makelaars-, bemiddelaars en accountantskantoren azen naar stoppers om afspraken mee te maken over de overname van hun fosfaatrechten in 2016. Bedrijven die willen stoppen of bezig zijn af te bouwen en in 2014 nog ruim vee hadden, zijn het meest interessant. Melkveehouders oriënteren zich op nabij gelegen leegkomende bedrijven om mondelinge afspraken te maken over de overname van fosfaatrechten.

Boete bij verkoop zonder rechten

Lubbert van Dellen, directeur Food & Agri bij Accon avm zegt dat fosfaatrechten al onderdeel zijn van de aankoop van een melkveebedrijf. “Worden de rechten niet meegeleverd, dan volgt een boete. Dat wil zeggen dat een bepaald bedrag wordt ingehouden op de verkoopprijs.” Dit kan uitkomst bieden voor de bedrijven die willen groeien. Tegelijk kan een warme sanering plaatsvinden voor die melkveehouders die al van plan zijn hun bedrijf te beëindigen.

[([002_rb-image-2664188.jpeg]:inzetgroot)]

Lubbert van Dellen

Fosfaatrechten.nu in de startblokken

Bemiddelaars Farmel en Ids Schaap van Fosfaatrechten.nu adverteren al volop met fosfaatrechten. Schaap: “We verkopen nog niets, dat kan ook nog niet. Maar de melkveehouders die fosfaatrechten willen kopen dan wel verkopen, registreren we. Zodra de regelgeving omtrent de handel bekend is, kunnen we starten met bemiddelen. Inmiddels heb ik ruim 200 melkveehouders geregistreerd in vier dagen tijd. Het gaat hard.” Farmel laat eveneens weten bezig te zijn met een inventarisatie van stoppers of melkveehouders die hun quotum hebben verkocht. Melkveehouders kunnen zich bij Farmel laten registreren als koper.

Weinig aanbod fosfaatrechten

Arjo van Velthoven, bemiddelt in productierechten bij Agrifirm Exlan in Veghel en Meppel zegt ook dagelijks gebeld te worden door melkveehouders die op zoek zijn naar fosfaatrechten. “Vooral melkveehouders die in 2014 of begin 2015 het bedrijf hebben uitgebreid, zijn op zoek naar fosfaatrechten. We hebben inmiddels tientallen melkveehouders genoteerd waarvoor we proberen te bemiddelen.” Van Velthoven is voor deze klanten op zoek naar melkveehouders die stoppen of bezig zijn hun bedrijf af te bouwen. “Echte stoppers zijn er niet zo veel. De meeste stoppers hebben hun melkquotum verkocht vorig jaar en houden nu jongvee. Zij hebben dus nog zelf fosfaatrechten nodig.” Over prijzen wil Agrifirm Exlan niet speculeren.

[([003_rb-image-2664189.jpeg]:inzetgroot)]

 

Gissen naar de waarde per recht

Ook melkveehouders onderling maken afspraken over overname van fosfaatrechten die nog moeten worden toegewezen. Deze afspraken worden mondeling gemaakt of vastgelegd in een intentieverklaring.

De waarde van fosfaatrechten is nog ongewis. Dit zal sterk afhangen van de mate van verhandelbaarheid en of de fosfaatrechten afschrijfbaar zijn. Bedragen tot €16.000 per fosfaatrecht worden genoemd door diverse bemiddelaars. Dit bedrag is speculatief en gebaseerd op de piekwaarden van het melkquotum. Eerder noemde enkele accountantskantoren een geschatte waarde van €2.000 tot €5.000 per recht. De verwachting is dat één fosfaatrecht circa 41 kilo fosfaat telt of wel een koe.

Niet uitwisselbaar met productierechten

Fosfaatrechten geven uitsluitend het recht om fosfaat met melkvee te produceren. De toegekende fosfaatrechten zijn niet uitwisselbaar met de productierechten voor varkens en pluimvee, blijkt uit de brief van Dijksma over invoering van de fosfaatrechten.

Discussieer mee

“Laten we als sector het heft in eigen hand nemen en niet opnieuw tussenpersonen grof geld laten verdienen aan (fosfaat)rechten.”

Dit zegt jpberns1 op Boerderij Connect. Actie ondernemen of niets doen? Laat uw mening horen!

Beheer
WP Admin