RundveeNieuws

Romijn pleit tegen generieke korting op fosfaatrechten

Montfoort – “Neem de tijd voor eventuele afroming van de fosfaatrechten. Spreid het over de jaren, dan is een generieke korting niet nodig.” Dat pleidooi hield Cees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij vrijdagmiddag op een discussiebijeenkomst over de fosfaatrechten in Montfoort.

De mogelijke korting op de fosfaatrechten – die overigens nog toebedeeld moeten worden – is een heikel punt. De kans is groot dat er meer rechten worden toebedeeld dan er fosfaatruimte is. Omdat de productie dit jaar waarschijnlijk boven het plafond uitkomt, en omdat allerlei nog aan te wijzen knelgevallen extra ruimte zullen krijgen. In dat geval moeten er weer rechten ingenomen worden via kortingen of afroming. Maar wie moet dan inleveren en wie niet?

Volgens Romijn is dat een bijna niet op te lossen puzzel. Daarom pleit hij voor een gefaseerde aanpak; niet in één keer, maar verspreid over de komende jaren toewerken naar een evenwicht. Afroming bij handel zou dan de belangrijkste bron van rechten zijn. Hiervoor is het wel essentieel dat de rechten vrij verhandelbaar worden. De voorzitter van LTO Melkveehouderij vindt dat Nederland tegenover Brussel genoeg krediet heeft om tijd te vragen: “Over 2014 is er geen probleem, en over 2015 weten we het nog niet. Maar we hebben al een stap gezet op basis van de prognoses. Zo hebben we onze nek uitgestoken.”

Beheer
WP Admin