RundveeNieuws

Rabobank blijft financieren op 34,5 cent

Utrecht – Rabobank blijft in de verwachting op betere prijzen in volgende jaren voorlopig financieren op een melkprijs van 34,5 cent per liter.

Dat zegt sectormanager melkvee Marijn Dekkers. De bank adviseert melkveehouders wel na te denken over het uitstellen van niet-noodzakelijke investeringen. “Daarnaast adviseren we boeren te rekenen aan die laatste liter melk: levert die wel wat op?”

Gemiddelde kostprijs is 34,5 cent

In verschillende Europese landen zijn melkveehouders de straat op gegaan vanwege lage prijzen. Op dit moment betaalt zuivelcoöperatie FrieslandCampina haar leden een gegarandeerde prijs van 28,5 cent per liter. De gemiddelde kostprijs ligt volgens Dekkers op of vlakbij 34,5 cent. “De spreiding is groot. Sommigen kunnen met flink minder toe, anderen hebben meer dan 40 cent nodig.” Het wat terugdringen van de productie en uitstellen van investeringen is geen algemeen advies: elk bedrijf is verschillend.

Een perfecte storm

Rabobank schrikt niet van de lage melkprijzen, aldus Dekkers. “Het is een vervelende samenloop van omstandigheden.” Mede door het afschaffen van het melkquotum is de productie in Europa gegroeid. Deze groeispurt viel samen met een hoge productie in andere belangrijke productiegebieden zoals Noord-Amerika en Oceanië. Het weer heeft letterlijk bijna overal meegezeten.

De wereldwijde productiehausse viel samen met een Russische importstop en een importterugval in China. De Chinezen ondersteunden eerder de wereldmarkt door grote hoeveelheden op te kopen, maar zijn nu grotendeels van de markt. Maar vorig jaar werd een gemiddelde melkprijs gerealiseerd van 42 cent. Ook toen financierde Rabobank op 34,5 cent, wat door sommige boeren als veel te streng werd ervaren.

Markt is beweeglijker

“De markt is veel beweeglijker geworden”, aldus Dekkers. “Hele goede en slechte jaren kunnen elkaar afwisselen. Dat vergt anticiperend vermogen.” Rabobank krijgt vanwege de prijscrisis, die nog wel eens een beetje erger kon worden, dagelijks wel verzoeken van melkveehouders voor bijvoorbeeld extra krediet of uitstel van betaling. Toch denkt Dekkers niet dat veel bedrijven zullen omvallen. “Ik denk niet dat we faillissementen zullen zien. Een handvol bedrijven zal misschien stoppen.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin