RundveeNieuws

Overschrijding fosfaatplafond dit jaar nog niet zeker

Montfoort – “De kans is groot dat Nederland dit jaar meer fosfaat produceert dan toegestaan door Brussel. De verwachting is dat we er flink overheen gaan”, zei Harry Luesink van het LEI op een discussiemiddag georganiseerd door de Kamerfracties van VVD, CDA en SGP in Montfoort.

Maar er zijn onzekere factoren. Zo was het fosfaatgehalte in gras vorig jaar uitzonderlijk hoog. De productie over het jaar 2014 is hierdoor 3 miljoen kilo fosfaat extra toegenomen. Dit jaar is het fosfaatgehalte van gras naar verwachting lager, onder meer door het droge en koude voorjaar. Dat drukt de totale fosfaatproductie in mest. Daar staat wel een forse extra groei van de rundveestapel tegenover.

LTO Melkveehouderij komt via een sigarendoosberekening op een geschatte fosfaatproductie van 88,5 miljoen kilo in 2015, vertelt voorzitter Cees Romijn. Daarin is rekening gehouden met de groeispurt die nog de laatste maanden is ingezet. Dat is fors boven het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo voor deze sector. Maar het is de vraag of de andere sectoren wel aan hun plafond komen. Daar komt nog bij dat naar verwachting de komende maanden veel vee alsnog afgestoten wordt, wat de totale jaarproductie fosfaat nog kan drukken.

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat Nederland het fosfaatplafond overschrijdt, memoreert Luesink. Het gebeurde in 2009 ook. Dat was de aanleiding om het zogeheten voerspoor in te zetten, dat is de vermindering van de hoeveelheid fosfaat in mengvoer.

Beheer
WP Admin