RundveeNieuws

Natuurweide wil uitzondering in PAS

Noordeloos – De Natuurweide wil een uitzonderingspositie voor een deel van de biologische melkveebedrijven in het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

De reden hiervoor is volgens de belangenvereniging voor biologische melkveehouders dat veel biologische melkveebedrijven twee tot vier keer zoveel weidegang toepassen als gangbare bedrijven.

Minder emissie met meer weidegang

De totale ammoniakemissie van melkveebedrijven vermindert aanzienlijk wanneer koeien langer in de wei lopen. Uit doorrekening van negen biologische melkveebedrijven blijkt dat elk uur extra weidegang tot ongeveer 3,3 gram minder ammoniakemissie leidt. Dat betekent dat biologische bedrijven met meer dan 3.000 uur weidegang al snel op bedrijfsniveau meer dan 7,5 kilo ammoniak per dierplaats minder emissie hebben ten opzichte van een gangbaar bedrijf met 720 uur weidegang.

Lagere emissienormen

Bedrijven die hun koeien jaarlijks meer dan 2.500 uur weidegang bieden, zouden volgens De Natuurweide daarom met lagere emissienormen moeten kunnen werken. Nu geldt voor elke stal een emissie per dierplaats met daarbij een vast lagere emissie bij weidegang. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de mate van weidegang.

Onderbouwing via cijfers

Staatssecretaris Dijksma wordt in een brief opgeroepen de extra inspanning van biologische melkveehouders  in het PAS te belonen. Theunis Jacob Slob, voorzitter van De Natuurweide, heeft goede hoop. Helemaal nu samen met Wageningen UR Livestock Research en het Louis Bolk Instituut via het project ‘Maximale weidegang voor minimale ammoniakemissie’ cijfers op tafel zijn komen te liggen om één en ander te onderbouwen. De extra weidegang zou volgens Slob goed geborgd kunnen worden in de bestaande plannen voor aanvullende normen voor de biologische melkveehouders.

Beheer
WP Admin