Rundveehouderij

Nieuws 1591 x bekeken 5 reacties

Natuurweide wil uitzondering in PAS

Noordeloos - De Natuurweide wil een uitzonderingspositie voor een deel van de biologische melkveebedrijven in het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

De reden hiervoor is volgens de belangenvereniging voor biologische melkveehouders dat veel biologische melkveebedrijven twee tot vier keer zoveel weidegang toepassen als gangbare bedrijven.

Minder emissie met meer weidegang

De totale ammoniakemissie van melkveebedrijven vermindert aanzienlijk wanneer koeien langer in de wei lopen. Uit doorrekening van negen biologische melkveebedrijven blijkt dat elk uur extra weidegang tot ongeveer 3,3 gram minder ammoniakemissie leidt. Dat betekent dat biologische bedrijven met meer dan 3.000 uur weidegang al snel op bedrijfsniveau meer dan 7,5 kilo ammoniak per dierplaats minder emissie hebben ten opzichte van een gangbaar bedrijf met 720 uur weidegang.

Lagere emissienormen

Bedrijven die hun koeien jaarlijks meer dan 2.500 uur weidegang bieden, zouden volgens De Natuurweide daarom met lagere emissienormen moeten kunnen werken. Nu geldt voor elke stal een emissie per dierplaats met daarbij een vast lagere emissie bij weidegang. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de mate van weidegang.

Onderbouwing via cijfers

Staatssecretaris Dijksma wordt in een brief opgeroepen de extra inspanning van biologische melkveehouders  in het PAS te belonen. Theunis Jacob Slob, voorzitter van De Natuurweide, heeft goede hoop. Helemaal nu samen met Wageningen UR Livestock Research en het Louis Bolk Instituut via het project 'Maximale weidegang voor minimale ammoniakemissie' cijfers op tafel zijn komen te liggen om één en ander te onderbouwen. De extra weidegang zou volgens Slob goed geborgd kunnen worden in de bestaande plannen voor aanvullende normen voor de biologische melkveehouders.

Laatste reacties

 • Jongman

  Slap verhaal van de biologische club. Er zijn genoeg andere bedrijven in de veenweide gebieden met volop weidegang. Krijgen deze ook een voorkeursbehandeling? De inspanningen van biologisch zit in een hogere opbrengstprijs niet in een status aparte.

 • veldzicht

  Als nu zowel de gangbare als de biologische boeren eens ophouden met emssie dit en emissie dat,het komt me de strot uit.

 • mts_kuijpers

  dus bij 6000 uur in de wei is het 15 kg ammoniakemissie minder dan gangbaar??? ofwel de koeien halen dan ammoniak uit de lucht???

 • koestal

  iedereen is een uitzondering,totdat het tegendeel is bewezen

 • Foxxy

  Biologisch zijn,  kost offers!  respect daarvoor! 

  Andere kant is :het tegenovergestelde van Biologisch is Chemisch !

  Zodra ik lees,dat mijn bedrijf als chemisch geprofileerd wordt, door de biologische tak, is dat respectloos, en consumenten bedonderen! 

  Mijn bedrijf,  ruim 100 koeien op ruim 80 ha, waarvan bijna 25% natuurlijk grasland,  weidegang,  principieel niet biologisch vanwege het feit dat je gangbare bedrijven daarmee tekort doet! 


Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.