RundveeNieuws

NZO en NAJK positief over fosfaatplannen melkveehouderij

Den Haag – De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) staat achter de plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken om de melkveehouderij te begrenzen via fosfaatrechten. Ingrijpen is volgens de NZO nodig, omdat de Nederlandse melkveehouderij op basis van CBS-prognoses het sectorale fosfaatplafond heeft overschreden.

NZO pleit voor een zorgvuldige uitwerking van de plannen, waarbij de nader uit te werken maatregelen nauw aan moeten sluiten bij de duurzaamheidsdoelen die vastgesteld zijn in de Duurzame Zuivelketen. Daarin staan efficiënt omgaan met mest en mineralen, dierenwelzijn, diergezondheid, levensduur, antibioticagebruik en weidegang centraal.

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is positief over de plannen van Dijksma. “Ingrijpen door de overheid is noodzakelijk gebleken”, zegt Koen Bolscher, portefeuillehouder melkveehouderij van het NAJK. De jonge boeren zijn blij dat de keuze op fosfaatrechten is gevallen en dat er nu duidelijkheid is voor melkveehouders over het systeem, de referentiedatum en de kaders waarbinnen nog ruimte wordt gegeven.

LTO Nederland, NMV en Stichting Natuur en Milieu reageerden ook al positief op de plannen van Dijksma. Alle partijen hebben zitting in de regiegroep die betrokken is bij de verdere uitwerking van de plannen.

Beheer
WP Admin