Rundveehouderij

Nieuws 7475 x bekeken 24 reactieslaatste update:10 jul 2015

NZO en NAJK positief over fosfaatplannen melkveehouderij

Den Haag – De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) staat achter de plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken om de melkveehouderij te begrenzen via fosfaatrechten. Ingrijpen is volgens de NZO nodig, omdat de Nederlandse melkveehouderij op basis van CBS-prognoses het sectorale fosfaatplafond heeft overschreden.

NZO pleit voor een zorgvuldige uitwerking van de plannen, waarbij de nader uit te werken maatregelen nauw aan moeten sluiten bij de duurzaamheidsdoelen die vastgesteld zijn in de Duurzame Zuivelketen. Daarin staan efficiënt omgaan met mest en mineralen, dierenwelzijn, diergezondheid, levensduur, antibioticagebruik en weidegang centraal.

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is positief over de plannen van Dijksma. "Ingrijpen door de overheid is noodzakelijk gebleken", zegt Koen Bolscher, portefeuillehouder melkveehouderij van het NAJK. De jonge boeren zijn blij dat de keuze op fosfaatrechten is gevallen en dat er nu duidelijkheid is voor melkveehouders over het systeem, de referentiedatum en de kaders waarbinnen nog ruimte wordt gegeven.

LTO Nederland, NMV en Stichting Natuur en Milieu reageerden ook al positief op de plannen van Dijksma. Alle partijen hebben zitting in de regiegroep die betrokken is bij de verdere uitwerking van de plannen.

Laatste reacties

 • Eminem2010

  snap hier dus niks van

  dus die jonge boeren zijn blij dat ze dure rechten kunnen kopen van stoppende boeren omdat enorme groeiers het verpest hebben voor kleinere familie bedrijven die niet extreem hebben bij gedragen aan het fosfaat plavond. 

 • Ishtar

  Hoe kan je positief zijn over plannen als de details nog uitgewerkt moeten worden?
  Wat een klucht!!!!

  Natuur & Milieu?
  Vorig jaar krijgen ze 1 miloen euro van Economische zaken, zie hun jaarverslag.

  Waarvoor was die 1 miloen euro?

 • H Renting

  Helemaal mee eens Eminem. Ik heb nog nooit zo'n idiote maatregel gezien.  Dit heeft niets met duurzaamheid of grondgebondenheid te maken. Gisteren ook al gezegd maar de extensieve bedrijven zijn de dupe. Ik ben al jaren geen LTO lid meer maar zou nu direct lidmaatschap opzeggen. 

 • j.verstraten1

  Waarom zijn extensieve bedrijven de dupe? Intensieve hebben net zo goed een probleem. Niet alleen fosfaatrechten kopen maar ook nog voldoen aan de amvb. Extensieve hebben het altijd al makkelijker gehad. Geen extra kosten voor voer of mest en toch altijd extensief gebleven. En nu in een keer wél de behoefte om te intensiveren alleen het mag niets kosten? Nee erger nog, eigenlijk moeten de intensieveren onder ons maar stoppen.

 • landboer


  Nee die hadden grond moeten kopen!

 • Venstra

  Ja wacht maar tot ze het bedrijf moeten overnemen, kunnen zie die onzinnige rechten nog een keer kopen.

 • H Renting

  Verstraten:Het is een keuze die je maakt.  Maar met deze maatregel is het principe van de vervuiler betaalt ver te zoeken. 

 • haam

  De quotum verslaafden  konden al na 2 maand niet  meer zonder , En als ieder iedereeen maar na praat  krijg je vanzelf een probleem , En trouwens als ik de nzo was zou ik eerst maar eens doen wat ze moeten doen de zuivel tot waarde brengen dunkt mij dat ze dat al niet kunnen  en dan wel je overal mee willen bemoeien .

 • MarcelR

  Ik begrijp ook niet dat NAJK het hier mee eens is.

  Ik ken diverse jonge boeren, die het einde van het quotum gezien hebben als kans en nu een nieuwe/grotere stal hebben staan. Sommigen ook met voldoende land, maar top gefinancierd. Als zij nu, om de stal vol te zetten, nog fosfaatrechten moeten kopen, dan komt het niet goed.
  Ik ben bang dat er onder de jonge boeren diversen failliet zullen gaan. 
  Ook de banken zullen ondertussen wel een beetje zenuwachtig worden.

 • tinus888

  waarom zou een bank zenuwachtig worden als er meer onderpand in de vorm van verhandelbaar fosfaat

 • buitenok

  Nedarland moet altijd weer extra regels. 
  Wel extra maatregelen maar melk vermarkten voor kostprijs ho maar.
  want er is een paar % teveel dus alle melk is niks meer waard.
  word tijd dat boeren zich gaan bemoeien met handel.
  te beginnen melk prijs aan supermarkten koppelen aan verkoop prijs in de winkel.
  niet zoals nu koppelen aan dumpmarkt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 344412

  Wat een gemopper, iemand een beter idee?

 • peter 103

  Ja, gooi de kringloopwijzer maar in de prullenbak. Gewoon iedereen 2 koeien per ha met jongvee en verder niks.

 • 344412

  Kan ik ook prima mee uit de voeten, beginnen er wel weer andere te foeteren...

 • koestal

  eerst ammoniakrechten kopen ,nu weer fosfaatrechten kopen,ook nog een lage melkprijs,tel uit je winst

 • BO(skabout)ER


  Ach vooral bestuurders van organisaties zoals NAJK zijn geen echte bestuurders of leiders. Die worden geboren, deze jongens willen graag in de aandacht staan en aardig gevonden worden. Praten met alle winden mee en hebben geen eigen mening. Vaak komen deze jongens later ook in andere besturen zoals de melkfabriek en lto. Persoonlijk heb ik een hekel aan besturen ben liever aan het werk maar misschien is het beter als er wat 'werk' volk in de besturen terug keert.

  Want het is toch te zot voor woorden dat je hier over positief kunt zijn. Ze hadden vanaf het begin moeten aansturen op het verruimen van het plafond door het krijgen van de verwerkte mest van kippenhouders bovenop ons eigen 'getal'. We houden de grondgebondenheid al in stand met de melkveewet, daar was de natuur al blij mee. Nu is de natuur helemaal blij mee want we gaan nu ook écht boertje pesten.

 • Peltjes

  verstraten bekijk het is zo. Ik ben een extensieve boer, ik zag qoutum kopen nooit zo zitten.
  Heb wel grond gekocht als de mogelijkheid zich voordeed. Wilde op een fatsoenelijke manier uitbreiden als qoutum er afging. Moeten de extensieve boeren nu hun ruimte inleveren ten gunste van de intensieve? Dat is toch een aanfluiting van je welste. Bestuurders en politici hadden de mond vol van grondgebondenheid, laat me niet lachen. Je word bedonderd waar je bij staat en de de boeren met een na mij de zondvloed mentaliteit maar lachen.

 • tinus888

  De najk is een springplank naar de lto
  Ze waren altijd voorstander voor afschaffen van melkquotum en kijk nou

 • farmer4life1

  In 2017 zijn er nieuwe kansen voor derogatie onderhandelingen. Knoop dat goed in je oren want het zal erg raar zijn als de mest die niet op de grond Word uitgereden toevoeging heeft aan de nitraat lijn. Juist daar is alles op gebaseerd..... Dijksma is te lief  geweest bij de laatste keer derogatie aanvraag. Leert ze van ;-) tot die tijd is de melkveehouderij begrenst

 • gjh

  sinds wanneer wordt het NAJK serieus genomen ????

 • juur

  Dit moet voor alle sectoren  ingesteld worden.

 • Koen Franken

  @ juur , andere sectoren zijn al jaren gebonden aan rechten . Kunnen dus gewoonweg niet DOOR het fosfaatplafond gaan , de melkveehouderij heeft hier blijkbaar lak aan gehad en maar raak gedaan , met als gevolg ingrijpen door hogere hand .

 • Henry90

  De situatie waar we op dit moment staan/stonden is invoering van fosfaatrechten de beste optie...elke boer heeft via goed management nog ruimte (al is die natuurlijk beperkt,max 20% denk). Hoe zou je het (op dit moment) anders willen aanpakken zonder door het fosfaatplafond te knallen? Het probleem is dat we als sector in deze situatie zijn gekomen...het is al jaren bekend dat het quotum er af zou gaan...waarom is er zo laat pas ingegrepen? Ze hadden 5 jaar geleden toch ook al wel kunnen bedenken dat dit ging gebeuren? De enquetes lieten toen al zien te de sector met 20% zou gaan groeien na 2015. Had toen al bekend gemaakt dat we als sector beperkte groeiruimte hadden en VOORAF al maatregelen genomen..nu staan de stallen er en wordt gezecht 'sorry maar we hadden niet verwacht dat de nederlandse melkveehouderij zo ambitieus zou zijn'. Ik kan er met de pet niet bij!

 • eg wel

  Met toestemming van de l.t.o. heeft de n.a.j.k heus wel eens een andere mening hoor.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.