RundveeNieuws

NMV en DDB erkennen fosfaatplafond niet

Montfoort – Zowel de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) als de Dutch Dairymen Board (DDB) erkent het door LTO en NZO vastgelegde fosfaatplafond voor de melkveesector niet. Het plafond zou rechtsongelijkheid geven tussen de verschillende sectoren die wel en niet hoeven te voldoen aan een fosfaatnorm, terwijl alle diersectoren fosfaat produceren.

Als er fosfaatrechten komen in de melkveehouderij moeten deze in alle veehouderij sectoren komen en uitwisselbaar zijn. Ook zien de NMV en de DDB de fosfaatrechten als oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere Europese landen.

Het voorstel om de fosfaatrechten van alle melkveehouders af te romen, is volgens beide organisaties onrechtvaardig. De DDB noemt het een gevolg van slecht beleid wat niet afgedaan kan worden als ondernemersrisico.

Te weinig controle

De overheid heeft in 2002 een fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo met Brussel afgesproken. Vanaf dat moment had volgens de DDB door de overheid voortdurend moeten worden gekeken hoeveel ruimte er nog beschikbaar was. Omdat dit niet is gebeurd zijn vergunningen verstrekt waarvoor op een bepaald moment milieutechnisch geen ruimte meer beschikbaar was.

Melkveehouders ontzien

De NMV noemt bij het voorstel tot afromen dat als eerste de melkveehouders die niet zijn gegroeid of extensief produceren, moeten worden ontzien. Maar ook van de fosfaatrechten van melkveehouders die rechtmatig en binnen hun vergunning produceren, moet de overheid volgens de belangenorganisatie afblijven.

De NMV en DDB gaan genoemde punten inbrengen bij het Rondetafelgesprek fosfaatplafond dat vandaag (10 juli) in Montfoort plaats heeft.

Beheer
WP Admin