RundveeNieuws

Melkveehouder moet bufferen voor fosfaatrechten

Utrecht/Amsterdam – Fosfaatrechten verhogen de kostprijs van melkveehouders. Dat verwachten Rabobank en ING. Mogelijk dat deze kostprijsverhoging wordt gecompenseerd door een verlaging van de grondprijs.

De kostprijs van melkveehouders wordt verhoogd als fosfaatrechten worden ingevoerd. Vorige week kondigde staatssecretaris Dijksma (EZ) aan een stelsel van fosfaatrechten te willen invoeren voor melkveehouders per 1 januari 2016.

Naast grond en mestverwerking, zullen melkveehouders ook geld apart moeten houden om fosfaatrechten te kunnen kopen, willen zij de geplande en gefinancierde groei van hun bedrijf kunnen realiseren.

Extra onderdeel van kostprijs

Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank: “Fosfaatrechten worden een extra onderdeel van de kostprijs. Hoeveel dat zal zijn, is nog lastig in te schatten. De omvang van de kosten zal afhangen van de mate van overdraagbaarheid, afschrijvingsmogelijkheid, afroming en opdeling in overschotsgebieden zoals bij de varkensrechten.”

Compensatie

De bedragen nodig voor fosfaatrechten zullen ook de groei op sommige bedrijven vertragen. De Rabobank verwacht dat de groeiers van afgelopen jaar en ondernemers, die de stal nog niet vol hebben, voor extra kosten komen te staan. Volgens Huirne is het de vraag of de verhoging als gevolg van fosfaatrechten op een andere manier misschien wordt gecompenseerd. “Gaan veehouders bijvoorbeeld minder voor een hectare grond betalen? Ondernemers hebben tot nu toe beperkt rekening gehouden met fosfaatrechten.”

Plannen uitstellen

De bank zelf zegt bij financiering rekening te hebben gehouden met hogere kosten voor voer en mest, tot voor kort niet voor rechten. “Zodra duidelijk werd dat er extra maatregelen kwamen, zijn we bij financieringsaanvragen wel extra financieringscapaciteit gaan vragen. Er moet een stukje financieringscapaciteit overblijven voor de aanschaf van rechten. Ondernemers die hun plannen kunnen uitstellen tot dat er meer duidelijkheid is over de kosten, adviseren we dat te doen. Kan dat niet, dan is het zaak dat melkveehouders een extra buffer aanhouden voor de aanschaf van rechten”, aldus Huirne.

Voorzichtig met afgeven financieringen

Cor Bruns, sectormanager bij ING, zegt financieringsaanvragen anders te beoordelen nu duidelijk is dat melkveehouders te maken krijgen met fosfaatrechten. “Een ondernemer moet zelf een heel goed beeld hebben van zijn financiële positie. We zijn als bank heel voorzichtig met het afgeven van financieringen. De impact van de fosfaatrechten is groot.”

Beheer
WP Admin