RundveeNieuws

Melkveehouder in Enter mag stal bouwen

Den Haag – De Raad van State heeft Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel deze week in het gelijk gesteld in een procedure die de Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) had aangespannen.

GS had op grond van de Natuurbeschermingswet in 2013 aan een melkveehouder in Enter een vergunning verleend om bij zijn bedrijf een nieuwe stal te bouwen.

Stikstofdepositie

Volgens de MOB had de provincie daarbij de nieuwe stikstofdepositie van het bedrijf verkeerd berekend omdat van een verkeerde referentiesituatie werd uitgegaan. Volgens de Raad is de provincie terecht uitgegaan van het moment van een verleende revisievergunning in 2006.

Besluit huisvesting terecht niet in acht genomen

Ook het argument van de MOB dat ten onrechte geen rekening was gehouden met het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij werd door de Raad van State (RvS) van tafel geveegd. Volgens de RvS eist de verlening van een vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet niet dat het Besluit huisvesting in acht wordt genomen.

“Het college stelt zich terecht op het standpunt dat het niet hoeft te beoordelen of de aangevraagde en te vergunnen bedrijfssituatie in overeenstemming is met het Besluit huisvesting”, aldus de RvS in zijn uitspraak.

GS moet vergoeding bezwaarprocedure betalen


Slechts op een punt wordt de MOB in het gelijk gesteld: GS had een vergoeding voor de bezwaarprocedure niet mogen weigeren. Deze kosten zal GS alsnog moeten betalen aan de MOB.

Beheer
WP Admin