Rundveehouderij

Nieuws 12121 x bekeken 9 reacties

Melkprijsverwachting Westland Milk naar €0,22

Hokita - Westland Milk gaat voor seizoen 2015-2016 uit van een melkprijs, omgerekend naar Nederlandse omstandigheden bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit, rond de €0,22 per kilo melk.

Het gaat in Nieuw-Zeelandse dollars om een verlaging met een dollar naar een range van $4,60 tot $5 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit), zo melden Nieuw-Zeelandse media.

Zeer moeilijk tweede helft van het jaar

Eerder dit jaar verraste de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming nog met een melkprijsverwachting van rond de €0,29 per kilo, veel hoger dan de analisten hadden verwacht. Nu geeft Westland aan uit te gaan van een zeer moeilijke tweede helft van het jaar. Vooral de fors gestegen melkaanvoer in de Verenigde Staten en Europa baart de Nieuw-Zeelanders zorgen. De vraag vanuit China blijft dit jaar relatief zwak en de Russische blokkade van Europese zuivel drukt zwaar op de internationale zuivelmarkt. Volgens Westland gaan de zuivelprijzen van augustus tot december nog verder dalen voordat de markt tekenen van herstel gaat laten zien. De onderneming bekijkt opnieuw of de kosten binnen de organisatie verder gedrukt kunnen worden. Niet noodzakelijk investering worden uitgesteld.

Fonterra en FrieslandCampina

Fonterra komt volgende week met een nieuwe melkprijsverwachting. Tot nu toe gaat werelds grootste zuivelexporteur uit van een verwachte melkprijs van €0,24. In Nederland heeft FrieslandCampina recent haar garantieprijs over augustus met €1,50 verlaagd naar €28,50 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • bert bert

  Wat doe je daaraan ,selectie en veel geld bij de boeren ,Waar zouden ze het anders moeten halen ,laat ze maar melken ,wij de winst
  Dank u 

 • agratax2

  @bert bert. Vergeet niet dat de hier genoemde bedrijven allebei cooperaties zijn en dus Boeren fabriken zijn. Als zij Nul komma Nul winst maken gaan ze onherroeplijk over de kop en zijn de boeren meer geld kwijt dan ze nu laten staan bij de co-op, maar erger ze kunnen hun melk niet kwijt. In een slechte markt zitten de fabrieken te wachten op minder zuivel aanvoer op de markt en niet op meer melk in hun eigen ca. 100 % bezette bedrijf. Met andere woorden Gaat de cooperatieve zuivelfabriek op de fles dan gaan de meeste melkleveranciers mee het graf in.

 • boeren

  Positief blijven allemaal het komt vanzelf wel weer goed rustig uitzingen deze prijs dip.

 • Mozes

  @boeren, helemaal mee eens. 

 • farmer4life1

  @boeren en Mozes. Klopt, maar  deze hausse kun je ook gebruiken om de verdeling/macht beter te laten gelden voor boeren. Zoals annie ook aangeeft. 

 • polsbroek

  Al is nog zo donker ,het altijd weer dag

 • Sjakkie


  Sommigen zin wel erg snel van slag hoor. Gaat ookwer de anere ant op. Kan nog wel even duren, dat is dan jammer. El Nino kan bv. het keerpunt gaan maken.

  Niet te hopen voor Oceanie, maa ons zou het goed uitkomen.

 • Genie


  Let op de nederlandse taal. Inclusief punten en komma,s.

  Af en toe amper te lezen.

  Lees het even door voor je verzendt.

 • Peerke1

  De melk aan de Rabo leveren. Zij rekenen nog met ruim 34 cent.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.