Rundveehouderij

Nieuws 8595 x bekeken 9 reacties

Koop Fabrelac slimme slag FrieslandCampina

FrieslandCampina maakte vorige week bekend dat het familiebedrijf Fabrelac koopt. Dit bedrijf in Bree heeft een moderne mozzarellalijn en ligt geografisch ook nog gunstig.

De aankoop van Fabrelac door FrieslandCampina is een verrassende zet van de zuivelreus, maar tegelijkertijd ook weer niet. FrieslandCampina had tot nog toe geen eigen mozzarellaproductie, terwijl veel concurrenten al lang actief zijn in dit nog altijd groeiende marktsegment. Zo hebben Arla, DMK, Hochwald, Milcobel en diverse Franse bedrijven al eigen mozzarellafabrieken. Milcobel heeft in Langemarkt zelfs een hele grote fabriek staan voor de productie van mozzarella.

Dichtbij roomfabriek

De vraag was dus al een beetje: Waar blijft FrieslandCampina? Het bedrijf bleef wel investeren in fabrieken voor de productie van Goudse kaas, maar leek de 'rekkazen' te negeren. Niet dus, zo blijkt. De zuivelmannen in Amersfoort hadden de fabriek in Bree al een tijdje in de kijker. Ook omdat die dichtbij de roomfabriek in Lommel ligt.

Mozzarella 'rekent' relatief goed. Dat wil zeggen: mozzarella bevat meer water en minder droge stof dan gewone kaas en brengt toch een gelijkwaardige of hogere marktprijs op.

Moderne productielocatie

Zuivelondernemer Jos Peters - in Nederland nog bekend van de geruchtmakende faillissementen van Péroma, Swenty Milk en Bastiaansen Kaas - had in Bree de zuivelfabriek Fabrelac geleidelijk aan om- en uitgebouwd tot een moderne, sterke geautomatiseerde fabriek voor de productie van mozzarellakaas. Nu kan met goed 30 man personeel jaarlijks zo'n 30.000 ton mozzarella worden gefabriceerd. Peters deed dat niet helemaal alleen. Hij dreef het bedrijf samen met zijn vrouw en een onbekende investeerder (Dairy Invest), die via een Luxemburgs kantoor is vertegenwoordigd in Fabrelac.

Het lijkt er op dat het initiatief tot de koop of verkoop is uitgegaan van FrieslandCampina, maar het is ook nog mogelijk dat een van de partijen achter Fabrelac wilde verkopen. De betrokken partijen willen hier niets over zeggen.

Verlies in 2014

Vorig jaar was qua resultaten een minder jaar voor Fabrelac. Bij een omzet van goed €45 miljoen boekte het een verlies van €1,9 miljoen. In 2013 boekte het een omzet van ruim €53 miljoen en een winst van een half miljoen. Het beste resultaat boekte het in 2012. Toen werd een winst van €1,6 miljoen euro geboekt.

Voorlopig respecteert FrieslandCampina alle contracten met de melkleveranciers van Fabrelac, maar het levert al een deel eigen melk. De kans is groot dat dit volume alleen maar groeit.

Laatste reacties

 • tinus888

  De vraag is waarom hadden ze niet eerder een witte kazen fabriek

 • Mozes

  @tinus, het antwoord op die vraag ligt waarschijnlijk in de VS. FC is al enige tijd bezig om kaasexport op gang te krijgen naar de VS. Op de laatste vergadering werd vertelt dat in de winkelschappen in de VS al meer dan de helft van de kaas witte kaas is. 

 • tinus888

  hoe krijgen ze kaas van een paar dagen oud in VS?

 • H.Grotenhuis1


  je mag toch verwachten dat FC goed onderzoek heeft gedaan naar de integriteit van de verkopende partijen, de reputatie is alom bekend.

 • Foxxy

  In het beste jaar 1,6 miljoen winst !!!

  TToch weer een 100 euro /bedrijf / jaar! 

  Kunnen we allemaal mooi weer een x van uit eten! 

 • Mozes

  @Foxxy, als de kaas kan worden afgezet via het wereldwijde distributienetwerk van FC blijft de winst dan ook 1,6 miljoen of kan die veel hoger worden? 

 • T. Koelewijn


  2014 omzet 45 milj.  Gemiddelde mozzarella prijs in 2014  € 3.00  = 15.000 ton op jaar basis en geen 30.000 ton.  

 • farmer4life1

  Goede investering. Uiteindelijk moet je een totaal pakket leveren. Een complete keten in de macht hebben en Daarnaast kan mooi onze melk ernaar toe. Wij hebben toch genoeg.

 • hansvanbergen

  @Mozes dus met zo'n klein bedrijfje met 30 man personeel kan Campina met 9700 man personeel oid ineens WEL de slag slaan in de USA? En dan mioet men die nep mozerella van 3.00 euro per kg per truck van Bree naar Rotterdam brengen en dan nog eens verschepen naar de USA om daar op een Pizza van $1 terecht  te komen? Ik neem aan dat Campina probeert in de USA DURE kazen te verkopen van 10-15 euro per kg! Vervolgens snap ik niet waarom men niet gewoon bij een bestaande fabriek een lijntje erlangs zet. Is toch vele malen efficienter. Tenzij men deze fabriek bijna gratis gekocht heeft. Ik begrijp niet altijd waarom grote cooperaties particulieren erbij kopen en zo deze mensen van pensioen of kapitaal voorziet. Vaak beginnen die particulieren later doodleuk weer opnieuw zoals Peeters ook al vaker heeft gedaan.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.