Rundveehouderij

Nieuws 2466 x bekeken 12 reacties

Hittegolf verstoort beweidingsproeven

Leeuwarden - De koeien op de Dairy Campus die aan de beweidingsproeven meedoen krijgen een aangepast regime vanwege de hitte. De dieren gaan overdag naar binnen en 's avonds als het koeler is weer naar buiten.

Dat meldt de instelling op haar website. Hittestress is voor een koe niet prettig. De warmteproductie wordt vooral verminderd door een lagere voeropname. Bij hittestress is een lagere melkproductie door de lagere voeropname het eerst waarneembaar. Om de lagere voeropname te compenseren en de melkproductie op peil te houden wordt het aandeel krachtvoer in het rantsoen verhoogd.

Aan het voerhek wordt per koe 1 kilo krachtvoer extra verstrekt. Omdat koeien ook transpireren wordt ook per koe 50 gram zout aan het rantsoen toegevoegd.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  weidegang is toch zo geweldig en onmisbaar om te zien voor de burger, gewoon doorgaan met overdag beweiden, krijgen ook een eerlijke uitslag van de proef, de uitslag weet ik al, opstallen is overal beter voor, maar deze uitkomst wil men niet

 • ohzo

  Ah ja, weiden is dan alleen voor dagen tussen 15 en 20 graden? Ik dacht dat weiden zo goed was voor het dier welzijn. Laat dat dan nu ook maar even zien. Ben benieuwd..

 • simpel boerke

  Sterker nog, ja wordt door de nvva beboet als je de koeien geen beschutting tegen d warmte geeft in bijv een stal. Koeien moeten verplicht binnen kunnen oals er geen schaduwplek is. 

 • Jaap39

  Verplicht opstallen onder geïsoleerd dak.

 • Elevage

  mag dit dan ook even breeduitgemeten in de media en niet alleen op de site???

 • harmelling

  Volledig mee eens haal de politiek er maar bij, kunnen ze zien dat weiden zo 'goed'
  is.

 • kiepel

  Jongens, een paar tropendagen doorkomen. s'nachts gaan ze gewoon in de wei.
  Zo kan de stal weer afkoelen. Niks mis mee toch.
  Kijk sporten is gezond maar nu even niet in de volle zon. Dan gaan we toch ook niet allemaal zeuren dat buiten sporten nooit gezond is.

 • kleine boer

  Uh ze kunnen hier kiezen tot uur of 11 liggen ze in schaduw dan gaan ze weer gewoon weiden tot uur of 13 en dan gaan ze weer onder de bomen om uur of 15 gaan ze weer gewoon weiden  koe maakt zich niet zo druk om de warmte zijn meer de mensen die menen dat binnen beter is en niet beweiden snachts heb ik ze binnen met wagen verdroogt gras aan het voerhek mooilang gras 2e snee met voldoende harde stengel voor structuur vreten ze super op. In het verleden vaak deur open gehad met warme dagen zodat ze naar binnen konden of buiten blijven maar geen 1 is er er of komt er naar binnen onder geisoleerde dak liggen. Al die veranderingen met dan snachts dan overdag is veel meer gedoe voor een koe. Een koe dat is een gewoonte dier.

 • ohzo

  Ik heb vandaag gezien hoeveel schaduw er is in de Flevopolder...

 • mfeitsma1

  In de natuur lopen koeien ook buiten.

 • koeboertje

  Kleine boer jouw verhaal komt helemaal overeen met wat ik bij mijn koeien zie, geen grote veranderingen toepassen dit geeft alleen maar stress .ze gaan bij mij ook zelf naar buiten terwijl ze ook binnen kunnen blijven

 • kiepel

  #8#11
  Schaduw plekken zijn er niet overal en ziektes krijg je bij een re kleine schaduwplek.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.