Rundveehouderij

Nieuws 2425 x bekeken 5 reacties

Grote ontslagronde bij Fonterra

Auckland – Fonterra stuurt 523 werknemers naar huis. Met de ontslagronde is een bedrag van tussen de €7 en €9 miljoen gemoeid.

Naar verwachting bespaart het de coöperatie op jaarbasis tussen de €33 en €36 miljoen aan salariskosten. De eerste mensen verlaten in september de coöperatie.

De boel opschudden

Duidelijk is dat topman Theo Spiering de boel behoorlijk wil opschudden. Hij beseft dat het nieuws hard aankomt bij de mensen die hun baan verliezen, maar geeft tegelijk aan dat de coöperatie zich moet aanpassen om competitief te kunnen blijven op de wereldmarkt. Begin augustus wordt gestart met het aanpassen van de werkprocessen binnen bestaande afdelingen variërend van administratie en sales tot voedselveiligheid en kwaliteit.

Geruchten deden al langer de ronde

Het bericht over de ontslagronde komt een dag nadat de prijzen van zuivelcommodities op de internetveiling van Fonterra naar een historisch dieptepunt daalden. De geruchten over een grote ontslagronde gingen echter al langer rond. Eigen mensen en externe consultants werken al maanden aan een plan om de efficiëntie binnen het bedrijf te verbeteren.

Laatste reacties

 • haam

  Hoeveel zal de nieuwe fabriek in herenveen bijdragen aan het verlies

 • jocox

  Een trap moet je altijd van bovenaf vegen.Het management wat de zaak heeft laten 'vervetten' als eerste uitzwaaien.

 • jocox

  Vraag je eigen mensen eens waar het met minder kan...geheid dat je goedkopere uit bent dan met het inhuren  van dure consultants die immers je horloge lenen en je dan ( tegen formidabele honoraria)  vertellen hoe laat het is.

 • joannes

  Jij hebt er kijk op @jocox! Heb je je wel eens afgevraagd waarom er overcapaciteit is in de melkveehouderij? En dat er bij minder verkoop minder middelen /capaciteit nodig zijn? Het is zoals bij boeren met een te grote stal, de lasten zijn te hoog nadat er gemolken wordt. En dat terwijl bij meer melk zelfs de (totale) opbrengst daalt. Dan hangt het van je reserves af of in die te grote stal kan blijven melken. Bij Fronterra kan dat dus duidelijk niet! 

 • koestal

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.