RundveeNieuws

Grondgebonden melkveehouders willen stem in regiegroep

Wehl – Verschillende organisaties van grondgebonden boeren willen onder een vlag samenwerken om zo een afgevaardigde in de regiegroep te krijgen.

Deze regiegroep wordt ingesteld door staatssecretaris Dijksma en moet de maatregelen rondom fosfaat uitwerken. In deze regiegroep zitten LTO, NMV, NZO en Stichting Natuur en Milieu. De samenwerkende organisaties vinden echter dat de grondgebonden boeren in deze samenstelling onvoldoende vertegenwoordigd zijn en claimen daarom een plek in de regiegroep. De partners die elkaar nu gevonden hebben zijn VBBM, NFW en FBBF. De aangekondigde maatregelen om de fosfaatproductie van de melkveesector te beteugelen veroorzaken veel onrust bij met name extensieve melkveehouders.

Dupe van overproductie

Het standpunt is dat de grondgebonden melkveehouders de dupe dreigen te worden van de overproductie van fosfaat. Zij vinden dat de overproductie van fosfaat daar moet worden opgelost, waar het probleem is en wordt veroorzaakt. Met een generieke maatregel zoals fosfaatrechten worden alle bedrijven over één kam geschoren en het is daarom van belang dat er een vertegenwoordiger van de grondgebonden melkveehouderij dat geluid kan laten horen in de regiegroep, zo melden de samenwerkende organisaties.

Beheer
WP Admin