RundveeNieuws

Goldwyn en Talent dragers dodelijke afwijking

Verden – De Holstein- fokstieren Goldwyn en Talent zijn drager van een erfelijke afwijking. Dat blijkt uit Duits onderzoek. Kalveren die homozygoot drager zijn van de afwijking gaan binnen de eerste zes maanden dood aan diarree omdat ze geen vet uit voeding kunnen opnemen.

Goldwyn is drager van de afwijking via Storm als moedersvader en Talent als directe zoon van Storm.

Per toeval

De universiteiten van Hannover, Kiel en Munchen en het Duitse rekeninstituut voor de veehouderij VIT ontdekten de afwijking min of meer bij toeval. Fokkerijorganisatie Masterrind schakelde de universiteiten in toen twee kalveren uit genetisch identieke embryo’s stierven aan diarree.

De embryo’s waren op twee bedrijven ingezet waar onderzoek geen enkele ziekteverwekker naar voren bracht. Door middel van genetisch onderzoek kwam een mutatie in het DNA naar voren.

Diarree niet terug te leiden naar bedrijfsvoering

Volgens Stefan Rensing van VIT had Masterrind al eerder verdenkingen dat er iets mis was met bepaalde kalveren, omdat diarree niet altijd terug te leiden was naar bedrijfsvoering of ziekteverwekkers. “Maar omdat het nu ging om een paar exclusieve embryo’s in heel specifieke omstandigheden is er verder gezocht.”

8% Duitse Holsteins drager

Volgens Rensing geeft een stier de afwijking door aan de helft van zijn nakomelingen. Naar schatting is 8% van de Duitse Holsteinpopulatie drager van deze genetische afwijking. Rensing stelt dat 0,16% van alle geboren kalveren homozygoot drager is en ziek wordt. Omdat de roodbonte populatie kleiner is, zijn daar de effecten groter dan bij zwartbont.

Meer dan 10% Canadese populatie

“Afgelopen weekeinde is deze afwijking in de Verenigde Staten tijdens de Interbul-vergadering besproken. De eerste schatting is dat meer dan 10% van de Canadese populatie geraakt wordt,” vertelt Rensing.

CRV brengt Nederlandse dragers in kaart

Hoe groot het percentage dragers in Nederland is, is nog niet bekend. Fokkerijorganisatie CRV brengt dat in kaart. Begin volgende week verwacht VIT een complete lijst van dragerstieren naar buiten te brengen. In eerste instantie zou dat deze week zijn, maar omdat nu internationaal de dragers in kaart worden gebracht, duurt het een week langer voordat de publicatie naar buiten komt.

Beheer
WP Admin