Rundveehouderij

Nieuws 6329 x bekeken 15 reactieslaatste update:20 jul 2015

Goldwyn en Talent dragers dodelijke afwijking

Verden - De Holstein- fokstieren Goldwyn en Talent zijn drager van een erfelijke afwijking. Dat blijkt uit Duits onderzoek. Kalveren die homozygoot drager zijn van de afwijking gaan binnen de eerste zes maanden dood aan diarree omdat ze geen vet uit voeding kunnen opnemen.

Goldwyn is drager van de afwijking via Storm als moedersvader en Talent als directe zoon van Storm.

Per toeval

De universiteiten van Hannover, Kiel en Munchen en het Duitse rekeninstituut voor de veehouderij VIT ontdekten de afwijking min of meer bij toeval. Fokkerijorganisatie Masterrind schakelde de universiteiten in toen twee kalveren uit genetisch identieke embryo's stierven aan diarree.

De embryo's waren op twee bedrijven ingezet waar onderzoek geen enkele ziekteverwekker naar voren bracht. Door middel van genetisch onderzoek kwam een mutatie in het DNA naar voren.

Diarree niet terug te leiden naar bedrijfsvoering

Volgens Stefan Rensing van VIT had Masterrind al eerder verdenkingen dat er iets mis was met bepaalde kalveren, omdat diarree niet altijd terug te leiden was naar bedrijfsvoering of ziekteverwekkers. "Maar omdat het nu ging om een paar exclusieve embryo's in heel specifieke omstandigheden is er verder gezocht."

8% Duitse Holsteins drager

Volgens Rensing geeft een stier de afwijking door aan de helft van zijn nakomelingen. Naar schatting is 8% van de Duitse Holsteinpopulatie drager van deze genetische afwijking. Rensing stelt dat 0,16% van alle geboren kalveren homozygoot drager is en ziek wordt. Omdat de roodbonte populatie kleiner is, zijn daar de effecten groter dan bij zwartbont.

Meer dan 10% Canadese populatie

"Afgelopen weekeinde is deze afwijking in de Verenigde Staten tijdens de Interbul-vergadering besproken. De eerste schatting is dat meer dan 10% van de Canadese populatie geraakt wordt," vertelt Rensing.

CRV brengt Nederlandse dragers in kaart

Hoe groot het percentage dragers in Nederland is, is nog niet bekend. Fokkerijorganisatie CRV brengt dat in kaart. Begin volgende week verwacht VIT een complete lijst van dragerstieren naar buiten te brengen. In eerste instantie zou dat deze week zijn, maar omdat nu internationaal de dragers in kaart worden gebracht, duurt het een week langer voordat de publicatie naar buiten komt.

Laatste reacties

 • HJ O R

  Einde van het holstein tijdperk, dubbeldoel heeft de toekomst.
  MRIJ,vleckvee, blaarkop en anderen hebben op dit moment toch al een goede toekomst.

 • Sikker

  Geen wonder dat deze afwijking vanuit Canada komt, hier ligt immers de inteeltgraad het hoogste

 • NoordHollander

  onbegrijpelijk dat de canadezen niet zelf t voortouw nemen in deze kewestie.....................

 • mtseshuis

  @controleur, dat zal nog wel meevallen, er zijn holstein lijnen genoeg. Toekomst van genoemde rassen vinden wij behoorlijk onzeker, dan moet dit verhaal een hoofdoorzaak gaan geven, voor de rest voegen genoemde rassen niks toe aan huidig stierenbestand bij HF. Wij zijn al weer geruime tijd gestopt met kruisen, niks sterkere veestapel, niks gezonder vee. Alles staat of valt met management en goed materiaal.

 • Pieterv1

  Ben benieuwd hoeveel stieren der geen drager zullen zijn. Je moet eens even kijken hoeveel stieren Goldwyn in de afstamming hebben... 
  Lang leve het genomics tijdperk of is het einde nabij??? 

 • williewortel

   je kon al langer vermoeden dat er wat was, zie bij Goldwyn naar achtergrondinformatie /kalvervitaliteit15-180 dagen fw 89 geeft al aan dat er te  veel kalveren in die periode sterven.Er gaan nog andere dragers bekend raken waar goldwyn veel op gebruikt is omdat het om een gebrek gaat waar enkel de homozygote dieren aan sterven.

 • williewortel

  @pieterv1 via genomics kan je dat gebrek onmiddelijk vinden en deze stieren niet inzetten, blad en cvm waren ook het einde van de HF-fokkerij volgens sommigen.

 • 344412

  Inteelt beperken , geldt voor alle rassen en landen.

 • Pieterv1

  Stieren die een erfelijk gebrek hebben mogen gewoon niet ingezet worden. Nu is dat wel anders. Stieren die cvm+ en by+ zijn worden gewoon vrolijk verder gebruikt ook al zijn ze genomics getest en werd de afwijking gevonden! 
  'T is aan de boeren (die niet dom en blind zijn) om geen stieren meer te gebruiken met een erfelijk gebrek. Maar meestal worden ze gebrainwasht door de 1 of andere verkoper... 

 • Anne-Marie van der Linde

  @Noordhollander: de Duitsers zijn er min of meer bij toeval achter gekomen omdat twee genetisch identieke kalveren of twee verschillende bedrijven stierven aan diarree. Hoe veel diarreegevallen worden daadwerkelijk onderzocht op de oorzaak?

 • Venstra

  Ja alles genomics, en dan komen ze er via de PRAKTIJK achter dat die stieren daar drager van zijn.

 • joohoo

  Ik vindt het percentage wat drager is van 8 en 10% schrikbarend hoog. Of genomics hier wat aan kan veranderen weet ik niet ,het verbaasd me wel dat het pas aan het licht komt nadat de stieren op zo'n grote schaal zijn ingezet. Of genomic selectie hier heeft gefaald is moeilijk te zeggen want je moet wel weten waar je moet zoeken.
  De schrik zit er nu effen in .

 • hookwood

  Precies joohoo als je niet weet dat het er is, dan kun je er ook niet op selecteren. Genomic selection is slechts een tool om fokkerij mee te kunnen bedrijven. Hoe er verder mee omgegaan wordt is aan de fokkerijorganisaties die er mee werken. Even voor de duidelijkheid, ook bij andere rassen wordt er mee gewerkt. Erfelijke afwijkingen komen ook daar voor. 

  Nu is deze afwijking bekend, dan kan er ook op geselecteerd worden. 

 • melkkoeienboer

  Naar de slager met die dragers!

 • Pieterv1

  ja hookwood... Lekker op de kaart laten staan die dragers. En lekker verder vermarkten en goed verder inzetten met het SAP programma. Goed bezig!!!!! NOT!!! 

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.