RundveeNieuws

Geen antwoord voor slechte classificatie

Brussel – Toezichthouders van het Belgische Departement landbouw en Visserij hebben geen verklaring voor structurele overwaardering van slachtrunderen. Eerder deze week werd duidelijk dat 26,5 procent van de slachtrunderen hoger op de SEUROP-classificering werden gewaardeerd dan ze werkelijk waard zijn.

Bij de U- en E-klasse loopt dat percentage zelfs op tot 34 en 46 procent. 2014 was het vijfde jaar op rij waarin het percentage juiste classificaties daalde. Volgens een woordvoerder van het departement  kunnen slachterijen en keuringsinstantie in ketenoverleggen geen duidelijk antwoord geven op overwaardering. “Misschien is dat al een signaal op zich”, stelt hij.

CBL: supermarkten letten zelf op kwaliteit

Belgisch rundvlees wordt ook verkocht in Nederland. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gaf desgevraagd aan ervan uit te gaan dat inkopers van supermarkten zelf letten op de geleverde kwaliteit vlees. Omdat veel vleesverwerkers het vlees in technische delen en supermarkten in porties binnen krijgen is het onwaarschijnlijk dat deze marktpartijen weten dat het rundvlees van een lagere SEUROP-klasse is.

In Nederland incidenteel verkeerde classificatie

Op navraag geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) aan dat er in Nederland hooguit incidenteel slachtrunderen over- of ondergewaardeerd wordt. De classificeerders worden op hun werk beoordeeld en zonodig bijgeschoold. In extreme gevallen van keer op keer verkeerde classificaties wordt een classificeerder geschorst.

Beheer
WP Admin