RundveeNieuws

Franse boeren krijgen 4 cent meer per liter melk

Parijs – De Franse melkveehouders krijgen vier cent per liter extra voor hun melk. Dat is het resultaat van drie uur onderhandelen met het Franse Ministerie van Landbouw. Desondanks houden de boerenprotesten aan in Frankrijk en over naar andere landen. Dat meldt het Vlaamse nieuwsmedium Vilt.

Na drie uur onderhandelen op het Franse landbouwministerie is besloten dat melkveehouders voor hun melk niet minder dan 34 eurocent per liter mogen krijgen. Dat komt neer op een verhoging van vier cent ten opzichte van het huidige prijsniveau.

Elke schakel moet verantwoordelijkheid nemen

De verhoging van de melkprijs is het resultaat van onderhandelingen met vertegenwoordigers van de landbouwers, de zuivelindustrie en de distributieketens. De verhoging van de minimumprijs geldt tot december. De Franse minister Stéphane Le Foll zei na afloop van de onderhandelingen: “De supermarkten hebben beloofd om de prijzen van een aantal basisproducten te verhogen. Ik heb er bij de distributie ook op aangedrongen is dat ze deze prijsverhoging volledig wordt uitgekeerd aan de boeren. Elke schakel in de keten moet zijn deel van de verantwoordelijkheid opnemen.”

Europese steun melkproducenten

Daarnaast kregen de Franse boeren ook de garantie dat er op 7 september een buitengewone Europese Landbouwraad zal plaatsvinden. Daar zal Le Foll pleiten voor Europese steun voor de melkproducenten en een verhoging van de interventieprijs voor melk, want momenteel ligt die op 22 eurocent per liter.

Deze toegevingen komen er na grote onrust onder de Franse boeren. Vorige week werden van maandag tot vrijdag op tal van plaatsen in Frankrijk, vooral in Normandië en rond Lille, Lyon en Clermont-Ferrand wegen geblokkeerd met tractoren en autobanden.

Boerenprotest nu ook in andere EU-landen

Ondanks deze toezegging blijven de protesten aanhouden in Frankrijk. Stilaan waait het protest ook over naar Groot-Brittannië. Daar ontstond een spontane wegblokkade uit onvrede met het huidig prijsniveau van landbouwproducten.

In Groot-Brittannië ontstond spontaan een actie waarbij enkele tientallen tractoren, maaidorsers en andere landbouwmachines de wegen in Staffordshire en Derbyshire blokkeerden. De Britse boeren protesteerden op die manier tegen de lage prijzen voor melk en voor lamsvlees.

Ook in andere Europese landen is de malaise bij ondernemers in de land- en tuinbouw groot. In België voerden Waalse melkveehouders actie tijdens de beurs van Libramont en federaal landbouwminister Willy Borsus kondigde al tien maatregelen aan die boeren moeten helpen de crisis te overleven.

Beheer
WP Admin