Rundveehouderij

Nieuws 7253 x bekeken 52 reactieslaatste update:3 aug 2015

Franse en Duitse melkveehouders roepen op tot solidariteit

Brussel – Franse en Duitse melkveehouders, gelieerd aan de European Milk Board (EMB), roepen Europese melkveehouders op tot solidariteit.

Europese melkveehouders zouden gezamenlijk moeten optrekken om te komen tot een Europees instrument waarmee een melkprijscrisis kan worden voorkomen.

'Niet tegen elkaar laten opzetten'

Melkveehouders uit de verschillenden Europese lidstaten moeten zich volgens de EMB niet tegen elkaar laten opzetten door derde partijen, zoals in de Duits-Franse grensstreek is gebeurd. Op deze manier wordt de aandacht volgens de briefopstellers van het daadwerkelijke probleem afgeleid. De melkveehouders pleiten voor een hervorming van het huidige systeem. De oproep staat in een gezamenlijke verklaring van de Franse belangenorganisaties APLI en OPL, en de Duitse belangenorganisaties BDM en Abl.

Laatste reacties

 • info295

  Nou nederlandse boeren laat nu maar eens zien dat je solidair bent !!!!!!!!!

 • fl

  samen sta je sterk en kun je afspraken maken met de de tussenhandel
  Als er geen producten elders te koop zijn, dan moet de tussenhandel wel met de producenten om tafel.
  Een A en B systeem is misschien ook iets voor Europa.
  je produceerdt eerst voor de inlandse markt  wat een goede prijs oplevert en daarna voor de wereldmarkt die meestal beduidend lager is

 • Mozes

  Welke hervormingen willen ze? En wat zijn de keerzijden daarvan?

 • landboer


  Melkquotum weer invoeren mozes.

 • A1967

  Keerzijde,  duurdere grond, duurdere stallen, dure fosfaatrechten.

 • famtillemans1

  Wij slapen verder 

 • trijnie

  Moet ik al een voorraadje hamsteren?

 • Burnetti

  Trijnie: er is zoveel dat hamsteren niet nodig is.

 • tonny60

  info295, de nederlandse boeren hebben lto

 • Mozes

  @landboer #4, de keerzijde van melkquotum is bijna een verdubbeling van de kapitaalsintensiteit van een melkveebedrijf. De ervaring heeft ons geleerd dat een melkveebedrijf met een omvang die slechts 30% onder het gemiddelde ligt niet in staat is zich te ontwikkelen. Bedrijven van deze omvang en kleiner blijven stilstaan en gaan op de termijn verdwijnen. 
  Een andere keerzijde van melkquotum is dat het geen extra inkomen oplevert. De gegarandeerde (hogere) melkprijs leidt tot hogere afkoopbedragen bij bedrijfsovername. De hogere melkprijs vloeit eerst weg naar broers en zusters bij bedrijfsovername en als men twintig jaar later dit te boven is vloeit het weg naar stoppende boeren als men het bedrijf een klein beetje wil uitbreiden. Als men 65 is heeft men nog geen enkel extra inkomen gehad van het melkquotum, al het geld is naar erfverlaters en stoppers gegaan. 

 • simpel boerke

  @11 nou, nou, Mozes, dat is wel een erg negatieve invalshoek. Zo slecht hebben we het de afgelopen 30 jaar ook weer niet gehad. Het systeem heeft zeker nadelen, maar de blijvers hebben zich op een rustige manier kunnen ontwikkelen. Alleen zie je de laatste jaren groeisprongen en dat was met het oude systeem niet mogelijk.

 • hornblower

  Hoop tekst van MOZES, maar tis een kul verhaal.  melkquotum lag in de hele EU , straks het fosfaatrecht alleen in Nederland. en voorwat betreft de prijs van beide, tis maar wat een gek er voor geeft toch? in het buitenland waren ze niet zo gek om de hoge prijzen voor melkquotum te betalen als hier de collega's. melkquotum levert zeker een extraatje op. Zonder dit en zonder fosfaatrecht, dus melk maar tegen de klippen op, dat brengt armoede op de boerderij. RMO's met melk afleveren wat nix opbrengt, das toh niet wat we willen?

 • Foxxy

  30, of 20 jaar geleden maakte je je een jaar kwaad, en het jaar er op kocht je contant een nieuwe trekker. 

  Tegenwoordig is een nieuwe trekker kopen met cash geld voor bijna niemand weggelegd 

  De hoofd oorzaak zit hem in de melkprijs.  Omdat de melkprijs sinds jaren 80 niet met inflatie is meegegaan,  en alle andere kosten wel Is iedereen gaan groeien! 
  Door de groei is het aandeel vreemd vermogen enorm gestegen in onze bedrijven ,waardoor onze maandlasten ook zijn toegenomen !

  Dan worden we kwetsbaarder voor een slecht jaar !

  Interessant detail is op dit moment, is grondgebonden groei met nieuwbouw stal, zonder quotum niet recht te rekenen!  Meer arbeid + vreemd vermogen, lagere,  of maximaal gelijk inkomen! 
  Dus extra eisen van de overheid maken onze sector bij gelijkblijvende melkprijs zieker! 

 • Foxxy

  mijn vraag: Kan iemand mij uitleggen waarom onze melkprijs niet met de inflatie meegegaan is?  Zelfs niet in de beschermende quotum tijd? 

 • gjh

  ja hornblower die mozes is een echte LTO, er veel gelul en geen prestaties.

 • W Geverink

  @#10. Een deel van de stoppers heeft het geld mee genomen naar het buitenland en hebben daar wat moois opgebouwd in en anderen hebben er leuke dingen van gedaan. Bovendien wat is er zo leuk aan het boeren daar in Nederland met hele dagen gezeur aan de kop van ambtenaren die alles van je willen weten en andere ambtenaren die uit alle macht proberen iets te vinden waarvoor ze je kunnen bekeuren. Mischien is er nog een mogelijkheid dat ze je kunnen korten op de uitkering zodat je de eintjes niet meer aan elkaar krijgt. Ik denk niet dat je met de stoppers in Nederland veel medelijden hoeft te hebben. Als de ene deur dicht gaat gaat een andere weer open.

 • tikka


  Foxxy, de belangrijkste oorzaak is mechanisatie. Vroeger moesten de koeien met de hand gemolken worden, met de hand grasgemaaid etc. tegenwoordig gaat alles machinaal. Een andere oorzaak is dat er toch wel geproduceerd word ondanks lage prijzen, een andere bestemming vinden voor gebouwen, grond en arbeid die wel (veel) geld opbrengt is moeilijk, meestal onmogelijk zeker op korte termijn. Ten slotte een lage rente, lijkt leuk 'goedkoop' lenen maar het zorgt ervoor dat aanbod van melk zeker niet daalt. 

  Het blijft een kwestie van vraag en aanbod, welk landbouwprodukt is wel met de inflatie meegegaan?

 • H Zonderland


  @ tikka #17, Helemaal mee eens, het is (te) makkelijk geworden om (te) veel te produceren.

 • gjcamps

  Ook andere producten worden goedkoper, computers, kleding, schoenen, Flatscreen TV's etc.

 • Foxxy

  @17 en 18 , tot vorig jaar hadden we in Europa melkquotum 

  Dus die vlieger gaat niet helemaal op !

  @19 dat zijn producten, vooral met een normale marktwerking van vraag en aanbod! 

  Computers zijn trouwens nog steeds duur! (afhankelijk van welke eisen je stelt ) 

  Als het quotum tot 2015 is ingekrompen , en de bevolking is gegroeid (consumptie ) Hebben onze zuivelverkopers het toch niet best gedaan afgelopen 30 jaar ?

  Of heeft iemand een betere verklaring ?

 • Foxxy

  Ik bedoel eigenlijk,  als we dat weten , kunnen we er misschien een goed verhaal richting politiek mee maken !

 • gjcamps


  @Fozzy, voorbeelden genoeg dat producten kwalitatief beter worden EN goedkoper. Dit komt vooral door automatisering en effeciency verbetering. Het is dus heel normaal om als bedrijf (dus niet alleen landbouw) moet groeien en het beter moet doen dan de rest. Het is bekrompen om bescherming van de overheid te eisen of garantie prijzen. Werk harder, bespaar op kosten, stop ermee of ga ergens ander boeren. Voor NL melkveehouderij ziet het er somber uit, met het Fosfaatquotum en dure grond blijft hun kostprijs altijd te hoog. Zie voorbeelden Groente, Fruit en Varkenshouderij. Er zullen altijd wel boeren overblijven maar die produceren voor de lokale versmarkt en niet voor de bulk export van versproducten.

 • farmer4life1


  Al vaker uitgelegd, dat voedsel en 'hebbe' dingetjes anders zijn. 
  Als je een televisie of telefoon koopt is dit (vaak) een vervangingsuitgave.
  Deze kun je ook weer in een categorie plaatsen van een defect aankoop of vernieuwingsaankoop.  

  Als je eten koopt, is dit een levensbehoefte. Mensen met een hoog welvaartsniveau zijn helemaal niet meer bewust van hun eerste levensbehoeftes. trek de koelkast open of ga naar de supermarkt.
  http://www.oneworld.nl/food/hoeveel-geld-besteden-landen-aan-voedsel

  Je ziet dat er in de jaren steeds minder betaald wordt voor voedsel. Rara hoe kan dit? Dat zijn belangrijke vragen. In het verleden zijn er in de Nederlandse melkveehouderij 2 hele belangrijke revoluties geweest. De loopstal, opeens kon je van max 20 melkkoeien op grubstal naar 60 melkkoeien in een loopstal met de bijbehorende mechanisatie. Daarna van 5000 liter per koe naar 9000 liter of hoger. Hierdoor genereer je meer saldo per koe zonder veel arbeid extra te moeten leveren. Koop wat meer brokjes. 


 • farmer4life1

  Dat er teveel voedsel is is een feit, daardoor blijven wij boeren ondergesneeuwd. Wij zijn het laatste speen. Als wij boeren meer macht willen tenopzichte van iedereen wereldwijd dan moeten we met z'n allen minder voedsel maken. Dan zul je zien dat wij opeens heeel belangrijk zijn. 

  http://www.trouw.nl/tr/nl/33444/De-week-in-voedsel/article/detail/4077718/2015/06/16/Voedselproductie-is-het-probleem-niet-voedselverspilling.dhtml

  Hoe we dit gaan doen? Dan kan via overkoepelende organisaties als LTO/DDB of via de overheid/EU/FAO. RFC is uiteindelijk groot belanghebbende. Dat wij nu nog een hoge prijs krijgen voor onze melk ten opzichte van het buitenland, is puur doordat Frieslandcampina zijn marktaandeel niet wil zien slinken. Omdat het moeilijk is om dit terug te veroveren. Met Fronterra hetzelfde verhaal.

  Laat je niet foppen. Er is een keiharde sanering gaande doordat 2014/2015 een topjaar was qua groei en prijszetting! Straks worden de akkerbouw producten duurder doordat er minder van het land wordt gehaald en de voorraden van 2014 slinken. Kunnen wij veeboeren duur brok kopen en goedkoop melkleveren. Dat zie je nu al, een beetje eiwit brok is per kg ds duurder dan 1 liter melk. Ik geloof dat er meer faissementen gaan komen dan iedereen ons laat denken. Banken blijven positief. Maar hebben alleen eigenbelang. 

 • Ishtar

  Idd Aktie!!!!
  Wat zijn de plannen?
  Beginnen met oorzaken aan te pakken, immers de oorzakers moeten anders kijken naar het geheel.
  Blokkade van het CDA, SGP en VVD ultra rechtse liberale partij bureaus?
  Immers hun mantra van wereldmarkt, vraag en aanbod schijnt niet te werken..............
  Immmers met hun 'visie'zitten boeren in grote problemen.
  Speciaal voor de melk sector, extreem rechtse partijbureau van ZLTO en VVD (Lodders) bezetten en blokkeren?
  Immers het weigeren om bestaande belemmeringen als fostaatplafond onder ogen te zien, is het bewust tegenwerken van boeren.
  Blokkeren van LTO partij bureau ===> wanbeleid = wanbeleid?
  Blokeren van Rabobank minimaal?
  Immers wat hebben die nu in trends en vooruitzichten gebracht?
  Je kan nog beter Jomanda vragen om raad dan de Rabobank analysten.......
  Maw, wie en wat heeft de boeren in de problemen gebracht?
  Goed over nadenken dus....en daar actie tegen voeren zal een breed draagvlak geven.

 • tonny60

  er gaat nog heel wat water door de rijnvoordat nederlandse boeren actie voeren

 • agratax2

  @farmer4live. Je stelt dat er te veel voedsel is. Klopt maar dit extra is bedoelt als voorraad voor slechte rijden. Die slechte tijden gaan helaas hoofdzakelijk op voor Plantaardige productie. Dierlijke productie is nauwelijks nog afhankelijk van weer o.i.d. Helaas wordt dat deeltje dat jij te veel noemt, wordt als verzekering gezien voor een slechte oogst. Dit systeem is zo oud als de mensheid. Helaas de laatste eeuwen moet de boer deze verzekering alleen betalen en de burger krijgt de uitkering -goedkoop eten en  ten tijde van schaarste voldoende betaalbaarvoedsel-. Welke fabrikant laat zich deze taxtiek aan leunen buite de landbouw?? 

 • vink


  Het gezinsbedrijf bestaat alleen nog dankzij lage landbouwprijzen. Als landbouw rendabel was, was het allang overgenomen door investeerders met multi megastallen. Zolang boeren perse willen boeren, zal het altijd sappelen blijven.

 • wvb

  Enigste manier is dat de grote supermarkt inkopers meer voor melk en vlees gaan betalen een dubbeltje per liter of kilo maakt voor de consument niet veel uit maar voor de producent alles.

 • koestal

  Het belachelijke in de EU is dat supermarkten niet onder de NMA vallen ,daardoor hebben ze veel macht tegenover de zuivelcooperaties,dit is ontstaan dankzij  Neelie Smit-Kroes die EU commisaris is .

 • koestal

  In Nederland speelt de ambtelijke terreur tegen boeren ,die te maken krijgen met NB vergunningen en fosfaatrechten ,de maat is vol ! Het is tijd voor actie .

 • Tiny1946

  <h5>Solidair zijn de melk een week lang de put in melken  dan zijn de fabrieken bereid om te praten. Dat zijn de boosdoeners en de super markten niet te vergeten. De melk prijs moet een €1,00 zijn</h5>

 • Koen Franken

  Kan iemand mij uitleggen hoe het komt dat de melkveehouderij na 5 bovengemiddelde jaren te hebben gehad , al na enkele maanden dat de melkprijs wat minder is , in de problemen komt .  Er moet toch een buffer zijn na die jaren .

 • leo,s vriend


  Geverink, leuke dingen gedaan in het buitenland? nou er zijn hele volksstammen geemigreerde NL veehouders die van de koude kermis thuis zijn gekomen, maar daar hoor je niets over.........

 • b 100

  Frank Janssen het is heel makkelijk jij moet eerst de zaak overnemen van je ouders en dan leer jij rekeningen betalen

 • BO(skabout)ER

  wat een onzin lees ik toch allemaal. Dat melkquotum een beter inkomen geeft is een grote illusie. Daarnaast is het niet erg dat de melkprijs laag is, in nieuw zeeland voeren ze al weer minder krachtvoer etc. In amerika gaan de koeien straks naar de slacht, normaal gesproken hebben we dan volgend jaar april een hoge melkprijs. Zo gaat de markt.

 • Foxxy

  Zal wel onzin zijn allemaal! 

  RRealiteit is wel,gisteren op festival paar andere jonge melkveehouders gesproken!  Afdeling bijzonder beheer groeit hard!  Vooral onze jonge boeren!

  Makkelijk voor latente ondernemers zonder opvolger om die groep af te branden! 

 • Foxxy

  En @ Ishtar,  leuk dat je een x constructief meedenkt! 

 • Venstra

  @Foxxy
  Ja die groep had eerder afgeremd moeten worden, misschien kunnen ze op de landbouwschool het vak GEZOND BOERENVERSTAND invoeren, want intensiveren slaat helemaal nergens op, gewoon grootdoenerij en geld verbrassen ist.

 • Golden Touch

  Waarom noemt niemand de aankoop van maar liefst 110 duizend x 30 liter dusruim 3 miljoen liter melk die wij als boeren zelf meer zijn gaan produceren??
  steeds wijzen wat anderen fout doen steeds maar bestuurders aanvallen 
  schop eens een keer tegen je eigen stoel of melkkruk. En zie eens in dat wij zelf een deel van het probleem zijn.

  kaas kost in Harderberg bijna € 9.00 per kilo in de winkel.
  even over de grens in Duitsland kost bij dezelfde winkelketen dezelfde kaas € 4.50 per kilo

  hoezo eten wij goedkoop. Kijk eens op de parkeerplaatsen in de grensstreek de helft van de auto's heeft een Nederlands kenteken. 

  In NZ wordt de prijs nu per liter 22 cent. Heb je al een plan klaar dat wij hier de komende jaren blij mogen zijn met 26 cent. Geld verdienen begint bij het niet uitgeven en wel ontvangsten hebben. Over enkele weken betalen we ons weer blauw aan de mais en Soja. Als dit vanuit Brazilië wordt aangevoerd krijg je de genetische modificatie en de bestrijdingsmiddelen erop gratis erbij.
  wij moeten blijven groeien maar doen alle ondernemers in Nederland dit??
  mijn oom is aannemer en werkt al dertig jaren met vijf man personeel en heeft een goed leven. Ken boeren die met 70 melkkoeien een mooi bedrijf hebben. Wat gaat er fout in onze hoofden. Het was vroeger al zo dat je meer aanzien kreeg als de stal meer koeiraampjes had. 

 • Foxxy

  @ 40,  3 miljoen liter uitsmeren over 17 miljoen inwoners! 
  Is niet zo spannend! 

  Je vader heeft een bedrijf met 70 koeien en een versleten ligboxen stal!  

  Nieuwbouw voor 70 koeien? + een huis voor je ouders? 

  Succes! 

 • hornblower

  groeiers laten anderen de centen verdienen, zelf zijjn ze altijd de klos.  , klaar voor de toekomst-- schaalvergroting-- maatschappelijk verantwoord ondernemen-- adviseurs-- banken-- lto-- milieu-- natuurclubs-- pbb-- pbp--focus planet--pas--fosfaatrechten--kostenplaatje--certificaten----------- 

 • tuig

  Melkveehouders waren bij dat ze geen dierrechten kregen,  dat zou de ondernemersdrang alleen maar remmen. De Hele wereld moest gevoed worden met nederlandse melk, het loopt iets anders. Kan nederland ook te duur zijn voor graseters?  

 • steenbok1

  helemaal mee eens boskabouter, probleem van de slechte melkprijs lost zich vanzelf op. Quotum had echt geen toegevoegde waarde meer. Volgend jaar om deze tijd praten we al weer heel anders.

 • Mozes

  @tuig, Nederland is niet te duur voor graseters. Wel voor koeien die gevoerd moeten worden met voer uit het buitenland. 

 • farmerbn

  Nederland is wel te duur voor rundvee. Steeds als er een overname-moment is, wordt dat duidelijk. Alleen de rente over het land is al bijna duurder dan de waarde van de ruwvoeropbrengst. Land kopen (en meer werken) betekend dan al vlug inkomen inleveren ipv van meer geld verdienen. Varkenshouders zijn al te laat om te emigreren maar voor veehouders is dit het moment (eigenlijk vorig jaar).

 • BW

  Melkveehouders hebben jaar na jaar goede prijzen gehad. Nu is het nog geen half jaar minder en de ene huilt nog harder dan de andere. Het melkquota moest eraf want dan konden ze pas ondernemen, grootte stallen bouwen, dan konden ze pas echt los. We zijn net 4 maanden verder.  Dat het een tijdje slecht gaat is natuurlijk niet fijn, maar om nu al zo te schreeuwen vind ik belachelijk. Er zijn sectoren die meer recht van spreken hebben, geen subsidie beuren, maar gewoon doorploeteren tot er weer betere tijden komen. Dus hou op met klagen!

 • Koen Franken

  @ BW , klopt precies heb hier al ergens gelezen dat de melkveehouders de laatste 5 jaren bovengemiddelde prijzen hebben ontvangen , waar is dit geld gebleven of dacht men dat er nog een zesde jaar achteraan kwam . Welkom in de andere wereld waar je in een bovengemiddeld jaar moet bufferen voor het mindere jaar wat er gaat komen . En inderdaad stop met het alsmaar klagen .

 • leo,s vriend


  Arie, ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er maar een klein clubje heel hard klaagt, de overgrote meerderheid denkt: als je geschoren word moet je stil zitten.

 • missis

  Ik hoor dat er al bewegingen zijn voor een protestaktie,door een organisatie. Belangrijk misschien dat we dat allemaal gezamenlijk gaan doen???

 • hornblower

  He boys, dat geldbufferen snap ik niet helemaal. Als ik een goed jaar heb komt de belastingen om de hoek kijken, of ik moet investeren . Dus van geld opzij zetten komt niet veel van terecht.

 • a.t.herwijnen

  Als vleesveehouder kan ik momenteel maar weimig begrip opbrengen voor de melkveesector. de afgelopen jaren hebben ze de voer en pachtprijzen opgedreven omdat ze geld genoeg verdienden. Hiervan werden wij als vleesveehouder ook op extra kosten gejaagd waardoor we nog minder overhielden. Als er melkveefosfaatrechten worden uitgegeven hebben veel boeren een leuk extra pensioen. Ze kunnen dan leuk op hun gestopte bedrijf blijven wonen en de jonge boer kan niet meer beginnen.

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.