RundveeNieuws

‘Fosfaatrechten onrechtvaardig voor extensieve bedrijven’

Hazerswoude-Rijndijk – De aangekondigde fosfaatrechten pakken onrechtvaardig uit voor extensieve bedrijven. Dat zegt Stichting Veelzijdig Boerenland, de westelijke koepel van agrarische natuurverenigingen.

De organisatie pleit ervoor om bij de invulling van de aangekondigde wet agrarische bedrijven die op basis van hun grondgebruik nog groeiruimte hebben, te ontzien.

Voorzitter Pieter Hellinga: “De overproductie van fosfaat moet daar worden opgelost, waar het probleem is veroorzaakt. Met deze generieke maatregel worden alle bedrijven over één kam geschoren. Dat is heel onredelijk.”

Duurzame bedrijven betalen hoogste prijs

De achterban van Veelzijdig Boerenland werkt over het algemeen op grondgebonden, duurzame bedrijven, waarbij de relatie met de leefomgeving steeds gezocht wordt. Hellinga: “Veel van deze bedrijven hebben immers geïnvesteerd in grond, om zo op duurzame wijze groeiruimte te creëren. Deze ruimte wordt hen nu ontnomen, waardoor uitgerekend de bedrijven die bij hun ontwikkeling het meest rekening hebben gehouden met maatschappelijke waarden het hardste gelag betalen.”

In gesprek over ‘maatwerk’

Hellinga meldt, dat veel verontruste leden aankloppen bij hun koepel Veelzijdig Boerenland. Daarom wil Veelzijdig Boerenland op korte termijn met politici en andere organisaties in gesprek over ‘maatwerk’ bij de invulling van het stelsel van fosfaatrechten. “Het kan toch niet de bedoeling zijn dat maatschappelijk gewenste extensieve bedrijven juist extra worden gepakt.”

Bij Veelzijdig Boerenland zijn 32 agrarische natuurverenigingen in West- en Midden-Nederland aangesloten.

Beheer
WP Admin