RundveeNieuws

Europese landbouwkoepel wil actie EU voor melkveehouderij

Brussel – De Europese Commissie moet directe betalingen voor melkveehouders eerder uitkeren en de €700 miljoen superheffing over het voorbije seizoen terug investeren in de melkveehouderij. Ook moet de interventieprijs voor zuivel omhoog. Dat stelt de Europese koepel van boerenbonden en coöperaties Copa-Cogeca.

Zonder acute maatregelen zullen veel melkveehouders in de EU zich in de komende maanden genoodzaakt zien om te stoppen, omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. Ook zal de rundvleesmarkt verstoord raken door massale uitstoot van melkvee. Dit allemaal als gevolg van de snel verslechterende marktomstandigheden voor de Europese melkveehouders. Met name de laatste maand is de situatie in rap tempo verslechterd, zei voorzitter Mansel Raymond van de zuivel-werkgroep van Copa-Cogeca dinsdag tijdens een vergadering van het Europese Melkmarkt Observatorium (MMO).

Ingrijpen voor een gezonde Europese melkveehouderij

Volgens Copa-Cogeca is ingrijpen door de Europese Commissie noodzakelijk om een gezonde melkveehouderij in de EU overeind te houden. De melkveehouderij is immers in eerste instantie van belang voor de voedselvoorziening van de eigen Europese consumenten. Van alle melk die in de EU wordt geproduceerd, is 88 procent bestemd voor interne consumptie.

De ‘alternatieve’ Europese melkveehouderijbonden, verenigd in onder meer de European Milk Board, dringen al langer aan op ingrijpen door de EU, maar willen ook een fundamentele wijziging van het beleid.

De Europese zuivelindustrie wil tot nog toe niet weten van overheidsingrijpen in de markt.

Beheer
WP Admin