Rundveehouderij

Nieuws 4413 x bekeken 53 reacties

Europese landbouwkoepel wil actie EU voor melkveehouderij

Brussel - De Europese Commissie moet directe betalingen voor melkveehouders eerder uitkeren en de €700 miljoen superheffing over het voorbije seizoen terug investeren in de melkveehouderij. Ook moet de interventieprijs voor zuivel omhoog. Dat stelt de Europese koepel van boerenbonden en coöperaties Copa-Cogeca.

Zonder acute maatregelen zullen veel melkveehouders in de EU zich in de komende maanden genoodzaakt zien om te stoppen, omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. Ook zal de rundvleesmarkt verstoord raken door massale uitstoot van melkvee. Dit allemaal als gevolg van de snel verslechterende marktomstandigheden voor de Europese melkveehouders. Met name de laatste maand is de situatie in rap tempo verslechterd, zei voorzitter Mansel Raymond van de zuivel-werkgroep van Copa-Cogeca dinsdag tijdens een vergadering van het Europese Melkmarkt Observatorium (MMO).

Ingrijpen voor een gezonde Europese melkveehouderij

Volgens Copa-Cogeca is ingrijpen door de Europese Commissie noodzakelijk om een gezonde melkveehouderij in de EU overeind te houden. De melkveehouderij is immers in eerste instantie van belang voor de voedselvoorziening van de eigen Europese consumenten. Van alle melk die in de EU wordt geproduceerd, is 88 procent bestemd voor interne consumptie.

De 'alternatieve' Europese melkveehouderijbonden, verenigd in onder meer de European Milk Board, dringen al langer aan op ingrijpen door de EU, maar willen ook een fundamentele wijziging van het beleid.

De Europese zuivelindustrie wil tot nog toe niet weten van overheidsingrijpen in de markt.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Schrap de superheffing dat is de eenvoudigste en beste maatregel. Op die manier komt het geld precies daar terecht waar het nodig is. Bij jonge moderne bedrijven. Anders komt het geld weer terecht bij project bureaus's, onderzoeken, overlegstructuren of media. En wordt het geld wat eventueel dan nog over is nooit uitgekeerd voor 2020. En dan hoeft het niet meer.  Dan is de grootse groep boeren inmiddles 70+.

 • Ferm

  @hansvanbergen, dus alleen de veehouders die superheffing moeten betalen behoeven hulp volgens jou? 

 • Ferm

  Als de interventieprijs omhoog gaat, zullen melkveehouders alleen maar aangemoedigd worden om door te blijven melken. Dat de zuivelindustrie nog niets wil weten van overheidsingrijpen in de markt lijkt mij wel logisch, er is voor hun altijd afzet met een vaste marge. Hoe meer melk, hoe lager de inkoopprijs/grondstoffenprijs.

 • Fermer

  Snel verslechterende marktomstandigheden? Gezonde melkveehouderij? Toeslagrechten éénmalig eerder ontvangen? Meer geld door Brussel in de sector pompen? Interventieprijs omhoog? Maar niet ingrijpen in de markt?
  En dit alles omdat 12% van de zuivel buiten de EU verkocht moet worden, en die 12% maakt voor de EU melkveehouder de belabberde prijs, en dientengevolge de grootgrutters ook binnen de EU voor 88% van onze melk slechts hoeven te betalen. Gaan we door de wereld te voeden, dan zijn we met deze 28 cent de liter alleen nog maar in de richting van de melkprijs die door arme landen betaald kan worden. Leve de liberalisatie!

 • lemmers

  Zielig als er al na 4maanden  ingegrepen moet worden .        Varkenshouders hebben al verschillende jaren te weinig opbrengsten en daar gebeurt helemaal niets.Te zielig voor woorden

 • vink


  niks ingrijpen,liberaliseren is liberaliseren,wilden we toch? lekker uit laten zieken.

   

 • kleine boer

  @hans schrijft vaak dat er getelt moet worden maar volgens mij is ie zelf vergeten te tellen vorig jaar en moet nu superheffing betalen met geld wat ie niet heeft. En degene die zich er netjes aan heeft gehouden moet maar zien ....Waarom zit die heffing je toch zo hoog Je hent het zelf in de hand gehad 30 jr kunnen oefen hier geen heffing maar vind wel dat het bedrag terug moet naar melkveehouders daar is het ook ooit voor bedoelt meen ik.

 • tinus888

  paar maandjes nog dan is het gezeur van hvb ook weer voorbij

 • eg wel

  Hans heeft wat vreemde ideeen over de betaalde superheffing, maar doet dit onder eigen naam, en dat verdient waardering.

 • hansvanbergen

  Ik ben ondertussen de enige met plannen. Ik vind het prima dat je mij of mijn ideeen afkraakt maar zelf komen jullie met niets. Als de superheffing teruggegeven wordt is het gewoon verrewg het meest logisch simpel en goedkoop om het geld terug te te geven die het betaald hebben.  En bijna iedere Nederlandse melkveehouderij profiteerd! Dus altijd goed. En het geld komt precies daar terecht waar het nodig is. Verder ben ik de enige die dit geluid laat horen. Terewijl bijna iedere melkveehouder het met me eens is. Ik snap best dat als je continu op allerlei sites reacties schrijft dat je dan je quotum niet vol krijgt. Maar dat is een hele kleine minderheid.

 • tikka


  hans van bergen, dus degene die teveel melk geproduceerd hebben boven hun quotum moeten de boete die ze daarvoor moeten betalen gewoon terug krijgen??? en degene dan die gewoon melkquotum geleast hebben of duur quotum gekocht of binnen hun quotum zijn gebleven? Heb je te lang in de zon gezeten!

 • kleine boer

  Als het dan terug moet dan naar degene  die er onder zijn gebleven wij hebben dan ook niet voor veel meer melk gezorgt en nu dus lagere prijs door te veel melk... onee alleen  hans heeft gelijk en dat durft ie van zich zelf te zeggen.....

 • haverboer1

  Tarwe van 17 cent zit ook onder de kostprijs. Mag ik dan met terugwerkende kracht ook geld van Brussel?
  Dit heet marktwerking. 
  De akkerbouw, varkenssector, bloemen en tuinbouw weten hoe het is om met tegenslagen om te gaan. 
  Bij deze groep staat het water ook regelmatig aan de lippen, beetje vreemd dat er nu zoveel ophef over een lage melkprijs wordt gemaakt. 

 • Dysa

  Gewoon die superheffing betalen en niet zeiken. En al die zogenaamde ondernemers moeten maar eens gaan wennen aan het woord marktwerking.
  Zijn genoeg sectoren die het niet veel beter hebben(lees slechter) en die houden ook hun broek op/stoppen of verkassen naar buitenland. DAT is ook ondernemen.
  Melkveehouders gedragen zich altijd al als de zonnekoningen van de agrarische wereld.(Ps ben zelf melkveehouder, maar niet van het zeikerige type)
  Geluk ermee.

 • kleine boer

  dysa 100% met je eens (ook melkveehouder)

 • japke33

  superheffing moet betaald worden, anders straf je de verkeerde boeren! En interventie hoort niet bij de vrije markt. We moesten zo nodig zoveel mogelijk melken, dan horen de consequenties daar ook bij.

 • tonny60

  Met japke eens
  De copa,waarvan Lto ook lid is,is toch bij uitstek de club van echte ondernemers die toch voor afschaffing van het quotum was.

 • frl

  Gewoon betalen, diegene hebben de melkmarkt ook ekstra onder druk gezet.
  Zelfde als met kwantumtoeslag,bij slechte prijs gen kwantumtoeslag,anders beloon je diegene die de markt ekstra verzieken

 • hansvanbergen

  Men wil de sh teruggeven zoveel lijkt wel duidelijk. Dat kun je doen aan boeren zoals kleine boer die rekenen onzin vinden en 12 mechanisatiebebrijven voorbij rijden om zo ver mogelijk weg een kuilvoersnijder en een minishovel te kopen. En dan koffieleuteren met de machine vertegenwoordiger en oeps het quotum komt niet vol. Maar als je niet wilt rekenen kun je als overheid wel blijven subsidieren.
  In 3 jaar betalen wilde jullie ook niet van wege de kosten. Dat die 2 tientjes per deelnemer waren dat konden jullie maar niet begrijpen. Superheffing terugeven aan de betalerkost helemaal niets! Het betekend ruim 8000 euro per veehouder. En het geld komt precies DAAR terecht waar het nodig is.  Je ziet het ook aan de afkeurders. Onder melktijd reageren. Oftewel geen koeien hebbende.  @frl er is geen samenhang tussen de superheffing en de markt. Al jaren niet meer.

 • hansvanbergen

  Franse oplossing van melkprijs zo maar even verhogen kan tuuk ook. Echter men prijst zich wel even uit de markt! Hoe gaat die duurderde Franse melk concureren met de Duitse, de Nederlandse of de Deense?

 • lepercheron 46

  Hans van Bergen, kleine boeren die uitzoeken waar je de machines het goedkoopst zijn houden het langer vol dan klakkeloos uitgeven. Velen  zitten in de BTW regeling en denken ; ach laat ik die nieuwe trekker maar kopen want ik krijg de BTW toch terug. Nou als je zo denkt is het failliet dicht bij.
  Bovendien als de supperheffing terug uitgekeerd moet worden , dan aan alle melkveehouders, ook die er onder zijn gebleven. Eerlijk verdelen noemen we dat.

 • metal

  De boeren die over het quotum hebben gemolken gewoon laten betalen hadden ze dat maar niet moeten doen Als ze dat niet kunnen dan verkopen ze toch wat grond Lto en copa wilde het quotum er af en we zijn nog geen paar maanden verder en ze zitten al te klagen gewoon doorgaan op de ingeslagen weg hun wilde het quotum er af dus als ze het niet kunnen volhouden dan moeten ze maar stoppen en wat anders gaan doen groeten m.Jolink

 • eg wel

  @Hans#19

  Onder melktijd reageren is robot

 • ALBA

  of andere melktijd of tijdens melken kan allemaal...

 • koestal

  De boeren die over het quotum heenmolken hebben nu extra fosfaatrechten,dus die zijn al beloond.geen medeljden,straks nog een generieke heffing voor de rest

 • velde

  een goede melkprijs komt alleen tot stand als vraag en aanbod in evenwicht is
  als je een melkveehouder niet beperkt in zijn productie wordt het nooit wat
  geen dommer volk als een koeienboer. hoe lager de melkprijs hoe meer koeien
  hij gaat melken. 

 • Mozes

  Ik vind wel dat die 135 miljoen aan superheffing terug moet naar de Nederlandse boeren, maar dan wel via een rechtvaardige verdeelsleutel. Ik heb al eens eerder het idee geopperd om het principe te gebruiken van de kwaliteitskorting. Deze ging in een pot en werd vervolgens verdeeld onder de boeren die geen korting hadden gehad. 
  De laatste 1% over of onderscheiding kun je niet op sturen. Dat kan ook toeval zijn. Meer dan 1% overschreiding is bewust er overheen melken. Deze boeren worden ook al beloont met fosfaatrechten. Het is dan ook goed uit te leggen dat er een grens wordt getrokken bij 1% overschreiding. Iedereen die minder dan 1% overschreiding heeft deelt mee in het terug te ontvangen geld. 

 • Ishtar

  Als 88% interne markt is, dan is dat een intern probleem.
  Waarom dan weer om hulp vragen bij EC?
  Alle boeren samen met alle belangenbehartigers in Europa kunnen toch marktmacht maken dan?
  Intern probleem is ==> intern oplossen.
  Aub niet klagen als je dingen gewoon niet wilt oplossen.
  Vandaag was radio 1 al een drama met Maat (LTO) en Annie Schreijer-Pierik (cDA) en met overmaat van ramp vacinatie promoter Agnes Kans (ex-SP) die
  niet stopte met onzin te vertellen....
  Ik moest de auto aan de kant van de weg zetten, ivm spontane misselijkheid.

 • Foxxy

  Eyz Ishtar! 


  <div>Leuk dat je weer meedoet ! We misten je al! 

  Goed knoflook eten!  Helpt bij misselijkheid! </div>

 • Schaap1975

  Wat een onzin dat de supperheffing terug moet!! Ik heb nog nooit zo'n domme reacties gezien. Iedereen wist dat er fluctuaties qua melkprijs aan zitten te komen dus je bent geen ondernemer als je nu al in grote problemen zit. Waar is die ruim 10 cent meer opbrengst van 2013 en 2014 gebleven???? Het probleem is dat de meeste dachten dat de bomen tot in de hemel groeide, alleen soms moet een boom gesnoeid worden. En dat gaat nu gebeuren in de sector, mensen met een te hoge kostprijs en die erg grote sprongen hebben gemaakt vallen om.
  Volgens mij leer je dit kinderen al met slootje springen. Als een sloot breed is moet je een goede aanloop nemen anders val je er in!!!

 • alco1

  Met het terug betalen worden zeurende kinderen weer beloont. Het begin waarom het bij velen zo mis is gegaan. Velen denken daarbij dan dat ze doen kunnen wat ze willen. Als het dreigt mis te gaan denken ze dat ze wel opgevangen zullen worden.

 • hansvanbergen

  Daarom is ook vreemd dat slimme succesvolle en vooruitziende superondernemers zich ook zo druk maken over die superheffing. Jullie betalen je nu al bont en blauw aan de belasting en dan wil je ook nog meer fosfaatrechten EN  andermans superheffing terug. In het hoofd zijn jullie kennelijk niet zo rijk want jullie hebben ook 1 jaar lang je vingers bont en blauw getiept dat er toch maar vooral geen betaalregeling voor je collega's komt aangaande de superheffing. Dat had ook de leasprijs gedrukt.  Superheffingskosten waar julie niets mee te maken hebben. Althans dat willen jullie doen geloven.

 • Schaap1975

  als je geleased had was het vermogen in de sector gebleven, met superheffing betalen niet. Dus niemend moet zeuren over superheffing want als je het erop aan wil laten komen moet je niet zeuren maar gewoon betalen. De melkprijs van deze melk heb je allang binnen. Alleen het geld is opgemaakt aan andere dingen en als je dat doet heb je gewoon teveel uitgegeven.

 • hansvanbergen

  Ja gewoon aftikken dat krijsen jullie al een jaar lang. Iets anders komt er niet. Die boeren in Frankrijk voeren aktie. 600 miljoen hebben ze al binnen. Op zich een hele goede regeling om verse melk in de supermarkt op prijs te houden. Scheelt mooi alweer 1 cent melkgeld. Andere maatregel is een keer prijscompensatie toepassen op de interventie. Die 22 cent is natuurlijk belachelijk. De EU verdiend er telknes een fortuin aan over de rug van de uitgemolken melkveehouders. De superheffing is dan 28 cent. Vreemd. Dat moeten ze op zijn minst gelijk trekken. Is nog verliesgevend zodat er nog steeds geen produktie wordt uitgelokt. Veel meer kunnen ze niet doen omdat anders de melkprijs tever stijgt en men juist wel extra produktie teweeg brengt die door de hogere prijs onverkoopbaar is. Blijft over, hoe verschrikkelijk jullie het ook allemaal vinden, dat we de superheffing terugkrijgen.

 • hansvanbergen

  Is ook best wel dom opgemerkt schaap dat men dan maar had moeten leasen. Die leasemelk was er helemaal niet. Quotum wat er niet is kun je niet leasen.

 • H.Grotenhuis1

  # 35 hansvanbergen 
  Er was (in jouw gedachtengang) misschien in het laatste melkjaar 2014/15 geen leasemelk of koopmelk maar wel een enorme winst; een topmelkprijs gecombineerd met een topopbrengst van je gronden dus er is cash veel verdiend op die liters overschrijdingsmelk.
  Daarenboven een forse toewijzing van fosfaatrechten, dus die winst komt nog.
  Wees een kerel, tik die Superheffing snel af uit de goede kaspositie en richt je op je toekomst.

 • hansvanbergen

  Jij bent kennelijk niet zo handig met cijfers. De melkprijs in 2015 was erg laag. Daarvanaf de superheffing de leasekosten die verreweg de meeste boeren gemaakt hebben en de hogere voerkosten en je hebt de huidige situatie, die ik een jaar geleden al voospelde.  Alleen dan nog veel erger met de akties in Frankrijk en  Belgie als resultaat. Met Duitsland en Engeland volgende. Daar komt reactie op vanuit de EU.  En de kans is dus heel groot dat die superheffing terugkomt. En daar zijn alle melkveehouders heel blij mee behalve een paar verzuurde zeurpieten die de ganse dag en nacht op allerlei sites lopen te reageren. Niet alleen de melkveehouders maar het hele platteland zal ervan opleven.

 • Koen Franken

  @ hans , je bedoelt denk ik 2014 , gemiddelde melkprijs was in dat jaar 38,62 , in 2013 het jaar daarvoor 37,96  Tel uit je winst , als jouw kostprijs nog hoger ligt heb je echt een probleem en geloof ik best dat je wat zenuwachtig gaat worden nu .

 • jan doedel

  gewoon kul hansvanbergen erwas leasmelk zat!

 • j.verstraten1

  ik ben ook voor superheffing terug te geven .
  Gewoon het bedrag delen op alle liters, krijgt iedereen ongeveer 1 ct per liter premie vanuit brussel. Niks geen scheve gezichten en het geld blijft mooi in de sector.

 • jan doedel

  hans je bent boer of je bent niet beetje vooruit denken is het beste . al dat gezeik wordt een beetje moe van. en nu ga ik melken  hans de groeten!!

 • cornelis 22

  Dat teruggeven aan de sector daar geloof ik ook niet in kun je met subsidie een cursus gebraaien onzin gaan volgen of naar een kennisbijeenkomst die gegeven wordt door een zwamneus of naar een foqus toeter biijeenkomst. Veel plezier ik blijf thuis.

 • W Geverink

  Ik denk dat je het mag vergelijken met het te snel rijden en daar een boete voor ontvangen. Nu stelt Hans voor om de boetes die zijn uitgedeeld aan de verkeersovertreders en een handvol verkeers aso's weer terug te geven. Dat is een klap in het gezicht van diegene die zich wel aan de verkeersregels gehouden hebben. Ik zou dus zeggen mooi niet. Ik ben het met Mozes eens dat er van het boetegeld bv een nieuwe laag asfalt kan worden aangebracht voor ALLE automobilisten. Natuurlijk is het geld ook goed besteedt als er mee gezorgd kan worden dat bv de ouderen niet zo lang in hun poepbroek hoeven te zitten.

 • kleine boer

  @hans hoe kom je toch zo negatief overal over we mogen geen dealer verweg geen jd of fendt ofzo rijde wel teveel melken wel met zetor voeren word tijd dat je beetje blij doet zo erg is het allemaal nog niet je zeurt echt overal over heb je het dan echt zo slecht al?

 • fietser

  De landprijs is door de afgelopen melkquotum en marktbescherming onrealistisch gestegen . De landprijs moet naar beneden zodat je op die wijze de kostprijs kunt verlagen.  Met andere woorden een koude sanering is hard maar voor de langere termijn het beste . Door de markt weer gaan te steunen loopt de landprijs er nog verder uit. Deze bubbel moet eruit

 • fietser

  Dit ook om de akkerbouw weer goed rendabel te maken. Ook zij hebben een te hoge grondprijs

 • zon

  #44,is de zetor zo slecht dan?

 • hansvanbergen

  Ja maar ja fietser dat gaat niet gebeuren. Er zijn al toezeggingen gedaan dus de eu gaat wat doen. Veel kunnen ze niet vandaar dus superheffing teruggeven. Daar komen alleen wat zinlose reacties op behalve Jos verstraten die wil iedereen maar wat geven. Kan ook. maar ik ben daar niet voor. Omdat dan een hoop geld terechtkomt bij verleasers/profiteurs/sofamelker/beroepsreageerders/bejaarden boeren en uiteindelijk bij de Koga dealer en de Belastingdienst.  Vandaar dat het beter is om het gewoon netjes terug te geven aan de betalers. Immers zij zijn gedupeerd doordat de EU de beloofde zachte landing niet doorgevoerd hebben. Vergelijking met verkeersboete is een hele domme. Superheffing is een HEFFING. Geen boete. Belasting HEFFING. Belasting betalers kun je ook uitschelden voor associalen. Maar dat getuigd ook van weinig fatsoen.

 • hansvanbergen

  @Fiester de akkerbouwers hebben heel veel geluk met de huidige fosfaatregeling. Door gewoon veehouders met vee rechten te geven ipv landgebruikers die misschien wellicht ooit vee hadden willen houden maar eigenlijk liever rechten willen verleasen. en dus het vee los te koppelen van de grond blijven de pachtprijzen enigszins in bedwang. Andersd was dat helemaal los gegaan.

 • W Geverink

  Je kunt wel mopperen Hans over of het een heffing is of een boete maar jij bent de gene die de gok nam om over het quotum te melken en er mee weg te komen. En nu die vlieger niet opgaat maar klagen.   

 • kleine boer

  @zon die van hans wel denk ik....

 • tuig

  Hans blijft maar zeuren over zijn superheffing. Dat zijn de echte mannen,  eerst het risico nemen en als het tegen valt nooit meer ophouden te klagen. 

 • Baze

  Je moet er niet aan denken om zuivel producten straks te drinken of eten wat uit Oostblok landen komt. Met alle niet controleerbare stoffen die er in zit.
  hoe worden wij uit gemolken,
  en hoe wordt Nederland ziek gemaakt...

Laad alle reacties (49)

Of registreer je om te kunnen reageren.