RundveeNieuws

Britse melksector krijgt nieuwe klappen

Londen – Nadat eerder bekend werd dat Arla UK de melkprijs voor zijn 3.000 Britse leden verlaagt met omgerekend 1,65 cent per liter, heeft nu ook de tweede melkverwerker Müller Wiseman een verlaging van de melkprijs met 1,40 cent per liter aangekondigd. “Dit zijn nieuwe, enorme klappen voor melkveehouders wier bedrijf de laatste twaalf maanden al in een volstrekte chaos zit”, zegt voorzitter Rob Harrison van de sectie melkveehouderij bij de National Farmers Union.

Harrison wijst erop dat in de afgelopen twaalf maanden al 450 boeren het melken eraan hebben gegeven. “De recente reeks prijsverlagingen onderstreept de noodzaak voor oplossingen op de korte termijn om de problemen die ons nu overkomen op te lossen. De regering moet ophouden met ‘lip service’ en zich bezighouden met wat nu gebeurt. Hun oplossingen voor de lange termijn moeten even de ijskast in, zodat we ons kunnen richten op de onmiddellijke crisis. Ze moeten kijken naar een goede werking van de keten, opvoeren van de zuivelconsumptie en het stimuleren van meer investeringen in de zuivelindustrie. En dat zal nú moeten gebeuren.”

Harrison dringt ook aan op meer transparantie in de prijsvorming bij de melkverwerkers. ”Er zijn wel een paar duidelijke formules, maar dat zijn er maar bitter weinig. Alle verwerkers moeten de transparantie verbeteren en ermee stoppen elkaar gedwee te volgen. De regering heeft een rol te spelen om er bij de verwerkers op aan te dringen de actuele marktinformatie en productiedata door te geven, zodat de hele keten beter kan begrijpen wat er aan de hand is en hoe risico’s in de toekomst te beheersen.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin