Rundveehouderij

Nieuws 1627 x bekeken 3 reacties

Britse melksector krijgt nieuwe klappen

Londen – Nadat eerder bekend werd dat Arla UK de melkprijs voor zijn 3.000 Britse leden verlaagt met omgerekend 1,65 cent per liter, heeft nu ook de tweede melkverwerker Müller Wiseman een verlaging van de melkprijs met 1,40 cent per liter aangekondigd. "Dit zijn nieuwe, enorme klappen voor melkveehouders wier bedrijf de laatste twaalf maanden al in een volstrekte chaos zit", zegt voorzitter Rob Harrison van de sectie melkveehouderij bij de National Farmers Union.

Harrison wijst erop dat in de afgelopen twaalf maanden al 450 boeren het melken eraan hebben gegeven. "De recente reeks prijsverlagingen onderstreept de noodzaak voor oplossingen op de korte termijn om de problemen die ons nu overkomen op te lossen. De regering moet ophouden met 'lip service' en zich bezighouden met wat nu gebeurt. Hun oplossingen voor de lange termijn moeten even de ijskast in, zodat we ons kunnen richten op de onmiddellijke crisis. Ze moeten kijken naar een goede werking van de keten, opvoeren van de zuivelconsumptie en het stimuleren van meer investeringen in de zuivelindustrie. En dat zal nú moeten gebeuren.''

Harrison dringt ook aan op meer transparantie in de prijsvorming bij de melkverwerkers. ''Er zijn wel een paar duidelijke formules, maar dat zijn er maar bitter weinig. Alle verwerkers moeten de transparantie verbeteren en ermee stoppen elkaar gedwee te volgen. De regering heeft een rol te spelen om er bij de verwerkers op aan te dringen de actuele marktinformatie en productiedata door te geven, zodat de hele keten beter kan begrijpen wat er aan de hand is en hoe risico's in de toekomst te beheersen."

Laatste reacties

  • agratax2

    De eerste tekenen van het failliet van de Vrije Wereld Markt en daarmee het eind van de voedselzekerheid voor miljarden arme mensen op aarde. Als rijke landen tegen de laagste prijs hun voedsel wensen te kopen en daarmee hun eigen (lokale) productie om zeep helpen, zal demondiale prijs stijgen, wat ten koste gaat van de arme nu reeds hongerende mensen. De landbouw heeft 2 tot 3 jaar nodig om zijn gestaakte productie weer op gang te brengen en daar is tevens een groot vermogen mee gemoeid. De ham vraag is dan ook of het grootkapitaal bereid is deze enorme risico's te lopen, die de vrije markt blijkbaar met zich mee brengt.

  • alco1

    @agratax. Je vergeet één heel belangrijk punt in je betoog. Namelijk het feit dat we al vele jaren een Vrije Wereld Markt hebben. Dat een paar landen quotering hadden, had er geen enkele invloed meer op.  

  • landboer


    Wereldmarkt bestaat niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.