Rundveehouderij

Nieuws 30970 x bekeken 72 reactieslaatste update:10 jul 2015

2 juli is peildatum voor fosfaatrecht

Den Haag – Het aantal melkkoeien en jongvee op 2 juli 2015 is bepalend voor het aantal fosfaatrechten dat een boer krijgt.

De extra forfaitaire fosfaatproductie op die datum is een aanvulling op de fosfaatproductie in het referentiejaar 2014. Die fosfaatproductie is het resultaat van het aantal dieren maal de forfaitaire fosfaatproductienorm per dier volgens de tabellen van RVO.nl. Voor melkkoeien is de fosfaatproductie afhankelijk van de gemiddelde melkproductie. Dat is de uitleg van Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, over de invoering van fosfaatrechten voor melkveebedrijven. "2014 is de basis, die krijg je in ieder geval", aldus Romijn, "De basis van de regeling is nu bekend uit de brief van Dijksma. Nu nog extra dieren houden heeft geen zin meer."

BEX en knelgevallen

Inmiddels zijn honderden vragen binnengekomen bij LTO. In de eerste plaats of het meedoen aan BEX in 2014 betekent dat een bedrijf minder rechten krijgt; volgens Romijn is dat niet het geval omdat er wordt gerekend met forfaitaire fosfaatproductie. Verder zijn er veel vragen over knelgevallen en de gevolgen voor extensieve bedrijven. Volgens Romijn duurt het nog drie tot zes maanden voor er volledige duidelijkheid is: "Binnen drie maanden komt er een wetsvoorstel vanuit het Ministerie van Economische Zaken, vervolgens begint het politieke proces." En daarna zal er volgens Romijn ongetwijfeld nog een juridische fase volgen bijvoorbeeld over de regeling voor knelgevallen.

Laatste reacties

 • vandenbrand

  worden  de boeren van de knelgevallen( superheffing van 30 jaar geleden)  die toen buiten de boot zijn gevallen zeker  met voorrang behandeld??????

 • bert bert

  Wat een kiekens nu.We bevuilen alles ,we houden meer koeien ,gaan er extra kopen en we krijgen nu nog meer rechten ,waarom 2.07.2015
  Had het eens gemiddelde van 2012 of 2013 genomen ,dan steeg de melkprijs nu met 30%

 • haam

 • simpel boerke

  Dus als ik het goed begrijp worden al de snelle groeiers die massaal de koeien uit het buitenland hebben gehaald om hun stal in no time vol te zetten, nog beloond ook. Daarna iedereen nog afromen omdat we met z'n allen boven het fosfaatquotum zijn gegaan, waarbij ook degene die het hetzelfde gebleven zijn in kunnen leveren. Als het zo gaat lopen , heb ik er toch een heel akelig gevoel bij. 

 • Arjan 68


  De eene naar de andere Qutum krijgen we .En we moeten de amtenaren ook aan het werk houden  op deze manier !!!!

  Verder ben ik het met Toon23 en Bert eens

 • joskes

  Wat anticiperend bedrag word beloond, heeft Dijkstra altijd gezegd hieraan niet mee te te doen. LTO kan dit wel willen omdat dit beter voor hun leden uit komt.
  Maar het moet nog door de 1e en 2e kamer dus elke belanghebbende kan hier nog een brief naar sturen. Omdat de kamerleden moeten beslissen!

 • henver1

  Ik sluit me bij mijn voorganger aan!

 • Koen Franken

  Er komen nog elke maand 1% meer melkkoeien bij ,  en straks moeten die er toch op e.e.a manier weer uit . Dit beloofd niet veel goeds .

 • rodebaron

  Hoezo knelgevallen die waren er 30 jaar geleden ook niet . Die moeste  maar zien hoe ze het rondkregen. BRAKS.....GEEN  BEDRIJF MOCHT ER FAILLIET GAAN  wel de realiteit was anders.  Vele knelgevallen werden gedwongen door de  bank om te stoppen ondanks een nieuwe stal.Ze kregen geen  melk toegewezen.  Dat zal ook nu weer gebeuren. De  realiteit is ondanks de realiteitszin is ver te zoeken. Of worden de knelgevallen van toen nu wel in het gelijk gesteld? 

 • Hr19

  Wat een tuig dat Lto,  extensieve boeren gelijk lidmaatschap opzeggen! De grote jongens die hard uitgebreid zijn, worden zo weer bevoordeeld. 

 • rodebaron

  Op een heerlijke rechtsgang bij het college  van beroep hoef je niet te rekenen. Want toen konden de rechters ook niet tellen. Dus zal het nu niet anders zijn. Alle knelgevallen werden aan het lijntje gehouden. Ze durfde  net nog niet te zeggen hoe durf je om melk te komen  vragen.  Ook al had je gelijk en voldeed je aan alles je kreeg niets. 

 • botervloot

  toon  als dat gebeurt en de snelle groeiers worden niet extra gekort dan kan lto nederland wel opdoeken.

 • alco1

  De politie laat weten dat er op een bepaald traject te hard gereden wordt.
  De buurt moet dit zelf oplossen, want anders komen er maatregelen.
  Nu er geen verbetering is zegt de politie. Wie op 2 juli te hard reed mag dit blijven doen en die zich netjes gedroegen mogen maar 50 km.
  WAT IS DE OVEREENKOMST MET FOSFAATRECHTEN VERDELING.

 • Frans-Jan

  Ik ben het met toon23 eens. Als plafond in 2014 bereikt is moet dat jaar dan maar als basis genomen worden. Het lijkt me trouwens dat die aantallen melkvee uit het buitenland wel mee zullen vallen.

 • j.verstraten1


  'Boer x heeft in 14 een nieuwe stal gebouwd en koopt in april '15 50 koeien voor dik geld van een stoppende collega. Boer x wordt nu in zijn nek gekeken als  'snelle groeier' zijn collega krijgt fosfaatrechten voor koeien die hij niet eens meer heeft?

 • simpel boerke

  @15 hoe kunnen we dan boven het landelijk  fosfaatquotum komen als het zo gaat als jij beschrijft?

 • halloo

  Al die harde groeiers hebben de laatste jaren hier hard voor gewerkt! Dat is een traject van jaren een nieuwe stal zetten!!! En die boeren die lang uit op hun stoel zaten de afgelopen jaren, nu maar klagen.

 • hendruk


  @ bert bert, en aan (jammer genoeg) veel meer collega's:  DING DONG!!! we producren nu voor de wereldmarkt! Wanneer NL 10% minder melkt springt een ander land en/of werelddeel in dat gat. Wij gaan niet 30% meer melkgeld beuren wanneer we minder melken. NL is verdoemd tot hoge kosten icm een quotering.

   

 • frl

  IK denk dat 80% van veehouders op 2-7-2015 meer vee had dan gemiddeld in 2014,al is het maar 1 kalf,dus er zal gewoon in % gekort worden.
  Was met melkqoutum ook,wij hadden toen qoutum van175000 l en werden nog gekort voor knelgevalen,mijn buurman links kreeg er 200000 l bij ivm ruilverkaveling,de buurman rechts kreeg voor zijn nieuwestal 150000 l.

 • tinus888

  @Jverstraten  krijgen de borere in duitsland Denemarken ,Roemenie en weet ik veel waar ook fosfaatrechten?
  jullie wouden het zo graag toch zelf regelen?  
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=x1LPly8hmjg#t=321


 • A1967

  Alco u bent een ding vergeten, diegene die
  zich aan de snelheid gehouden heeft mag voortaan 30 rijden om het gemiddelde in de hand te houden 

 • fries8

  iemand die koeien gekocht heeft die wordt bevoordeeld en zoals in mijn geval helemaal geen extra koeien gekocht en gewoon op zelde niveau gebleven wordt gestraft .
  ze moet de snelle groeiers extra korten 

 • Genie


  De melkproduktie van welk moment?

 • eg wel

  ALCO1: mooi omschreven

 • keesverstralen

  jullie mogen hopen dat ze 2013 als basis nemen, want de melkprijs daalt al ff. zometeen staan de koeboeren onderwater en moet er EU steun komen, uitbreiden uitbreiden de afgelopen jaren! waar moet alle die melk naartoe, andere landen staan ook niet stil

 • Venstra

  Kijk maar eens bij die LTO-bestuurders, allemaal grote groeiers!

 • polsbroek

  Venstra, Willen de niet groeiers wel in het LTO bestuur? volgens mij niet Dus dan moet je ook niet zeuren

 • maiskolf

  Alle boeren met grond mogen melken als ze dat willen . Dus ook akkerbouwers, doen ze toch lekker toch niet denk ik. En dan niks geen gezeur met fosfaatquotum of iets dergelijks. Het meest eenvoudig denk ik. 

 • alco1

  @Polsbroek. Zou venstra 'voorkennis' in zijn gedachte kunnen hebben?

 • farmer4life1

  Denken jullie niet dat 2014 is veiliggesteld en dat er een afromingsprocedure komt voor de aantallen die meer gehouden zijn na 2014 t/m 02-07-2015? 

  Dat lijkt mij een stuk logischer.. nog even wat lagere melkprijs en de eerste boeren gaan omvallen of stoppen. Wie kan nu een stal neerzetten voor 480 koeien en 200 koeien erin melken? Maar er zijn denk ik ook wel andere voorbeelden... ik heb stallen gezien die richting de 10.000 euro de box gingen....

 • frl


  Iedereen wist dat er een rem op kwam,maar hoe wat waar dat wist niemand,de een kocht koeien een ander grond,of varkens rechten een ander wachte eerst af,ja je weet soms niet of je snel of langzaam moet zijn.

 • mldijkstra

  @polsbroek, wat een domme opmerking. Het zijn organisaties voor het sector belang, maar in jou optiek zouden bestuurders eigen belang voorop mogen stellen? 

 • beekies

  <span style='text-decoration: underline;'>farmer4life1, dat lijkt mij ook het meest eerlijk. alleen afromen over de uitbreiding van 2015</span>

 • vandenbrandcv1

  Iedereen die op 2 juli melkvee heeft volgens zijn vergunningen heeft gehouden heeft niks illegaals gedaan. Wel is van belang dat de vereiste extra grond voor dit extra vee ook daadwerkelijk beschikbaar komt. 

 • Hr19

  @farmer4life  Hoe kun je afromen als over de periode na 2014 tot 2 juli 2015 als er in 2014 al teveel vee was.

 • LB Bona

  Als je 4 jaar geleden aan rabo of lto vroeg wat er na 2015 komt weet niemand wat het wordt en wordt je voor gek verklaard als je een nieuwe stal wil zetten .Want je kunt gratis groeien na het quotum tijdperk was de reactie,  dit zijn onze mensen die je moeten adviseren en er maar achter aanlopen en lekker afwachten .En nu maar klagen dat we de boot gemist hebben , zijn we dan met z'n allen meelopers of ondernemers.Al onze leiders zowel bij lto als rabo hebben maar een visie van 3 maand en dan lopen we weer achter de orde van de dag aan .Maar owee als je geld nodig hebt voor een ambitieus plan dan wordt er opeen s een visie van 10 jaar gevraagd vak de ondernemer .

 • anker

  Als je om je heen kijk kan je zo zien dat LTO bestuurders voorkennis hadden,lekker over de rug van een ander.Bah wat een stelletje leugenaars

 • Venstra

  @MLDijkstra
  Ze hebben mij als LID nooit naar m'n mening gevraagd!
  Dus welke belangen hebben ze dan behartigd, hoe peilen ze de belangen in de sector??

 • Gerjo-Kompier1

  # 30, 33 en 35 : meer dan 100% afromen!

  Allemaal onzin natuurlijk. Politiek en 'belangenbehartigers' duiken een onbekend juridisch moeras in. Volgens mij is de enige uitweg het (sector)fosfaatplafond vergeten. En met z'n allen weer normaal doen.
  Een paar generaties terug was grondoppervlak de basis voor je productie. Toen kwam het melkquotum waardoor uit balans groeien mogelijk of zelfs gestimuleerd werd. Laat grondoppervlak (mestplaatsingsruimte) het nieuwe of gegarandeerde quotum worden.

 • Peerke1


  Alco1, heel goed en eventueel een aanvulling, want degene die op 2 juli 2015 met een auto zonder geldig rijbewijs op de openbare weg reed, mag dit voortaan blijven doen, gewoon een geluksvogel en hoeft dan ook geen rijbewijs te halen.

 • buitenok

  gewoon diegene korten met meer dan 3 gve /ha

 • peterhoogendoorn

  Er zijn er ook die veel jongvee aangehouden / aangekocht hebben in 2014. Die zijn in 2015 aan de melk gekomen.
  Wat hebben de groeiers verkeerd gedaan ? Er was geen wet die uitbreiden verbood !!
  Er zijn ook collega's die varkensrechten hebben gekocht. Die zitten er helaas naast. Had omzetten van rechten wel gemogen, dan hadden die het weer gedaan.
  Die afgewacht hebben ook.
  Het lijkt erop dat degene die grond gekocht hebben of tegen enorme prijzen gehuurd, er ook naast zitten. Terwijl het er eerst op leek of dat de juiste weg was.
  Ik denk dat het bij veel reageerders jaloezie is. De meeste weten dat afwachten gestrafd wordt, waarom wacht je dan af ?

 • peter1939


  grond kun je zo weer verkopen/niet meer huren.....dus wat is het probleem?

 • HaroldvM

  @keesverstralen: waarom zou er nu weer EU steun moeten komen? De melkveeboeren moeten maar eens leren om op eigen benen te staan.

 • farmer4life1

  Ik denk dat de fosfaat productie meevalt in 2014 ivm de bex. De 86,1 miljoen is dus de forfaitaire uitgerekend, ze willen de kringloopwijzer borgen in de wet + voerspoor dat moet reductie opleveren. 

  De rabo / LTO maken  alleen beleid op de feiten die op dit moment er zijn. Niemand heeft ooit een feit gelezen dat er fosfaat rechten komen. Ze hebben ook veel stallen gefinancierd op basis van onbeperkt mestverwerking. Denk dat diegenen nu juist geen financiering kan krijgen. Iedereen gaat weer terug naar stukjes bij de stal aanBouwen. 

  ik vindt het jammer, want de melkveehouderij is en blijft één van de sterkste sectoren in de veehouderij en   velen hebben veel geïnvesteerd voor een sterkere positie in de toekomst. Deze worden nu afgestraft. 

  Groei zal altijd blijven. Een fosfAAT recht per kilo van varkens is 8 EUR... 


 • Peerke1


  Nog een aanrader: Nederlands wegen raken overvol en er dreigt een kilometer quotum te komen. Mijn advies: Laat de tractoren regelmatig s nahts doordraaien en zet de auto met de wielen van de grond met draaiende moter in de hoogste versnelling om zo veel mogelijk kilometer quotum binnen te halen. Degene die niet aan kunnen tonen dat ze kilometers gemaakt hebben moeten hun rijbewijs inleveren. Die toch willen blijven rijden moeten kilometer Quotum kopen. De wegen zijn overvol en er mogen geen files meer ontstaan.

 • GCK

  De regeling moet nog steeds door de tweede kamer en kan onder invloed van andere partijen nog aangepast worden. Manier van afromen kan bijvoorbeeld heel verschillend.

 • landboer


   

  NMV had het toch heel wat beter bekeken dan LTO die het melkquotum kwijt wou want dat belemmerde de ontwikkeling van de melkerij, en vervolgens zadelen ze ons met fosfaatrechten op!

 • massan


  Romijn, dring bij Sharon Dijksma is aan dat ze naar Brussel gaat en vertelt dat er in Nederland in de tussentijd, van afspraken maken over een fosfaatplafond en nu, heel veel veranderd is. Laat weten dat er een Melkveewet en een PAS is.
  Waarom blijven vasthouden aan een onzinnig fosfaatplafond?

 • mooi wark

  een echte cowboy had gewoon na 2juli koeien gekocht.
  even detranssportdatum en factuurdatum en I en R melding gelijk  afstemmen opeen datum voor 2-juli en klaar is klara
  HOEZO wodt anticiperend gedrag niet  beloond
  goein dag eem

 • elas1965

  Hoe wordt er omgegaan met uitgeschaard jongvee? Waar laten we deze dieren buiten de weideperiode als er geen fosfaatrechten aan gekoppeld worden?

 • Klaasvaak

  Mooi om te lezen dat er nu duidelijk twee kampen.
  De mensen die niks hebben gedaan en maar roepen dat de groeiers teruggefloten moeten worden. En de groep die het accepteert dat de een meer rechten krijgt door het snel groeien sinds 1 april.
  De laatste groep zag ik bij voorgaande berichten nooit reageren. Waar bij de eerste groep duidelijk in reacties op voorgaande berichten te kennen gaf dat de intensieve groeiers het deksel flink op de neus moesten krijgen.
  Kennelijk greep de tweede groep direct de rekenmachine om te kijken waar mogelijkheden lagen.  Ipv stil zitten en frustratie uiten.  
  Zorg dat je tegenwind ombuigt in rugwind.
  Regeren is vooruitzien,  alleen moet de sector dat doen ipv Den Haag.
  In mijn ogen hebben de snelle groeiers de rechten ook verdiend. Zij hebben hoogstwaarschijnlijk meer risico genomen Door een stal te bouwen, plotseling in april nog grond te kopen voor 10000 per ha teveel en nog een  koppel koeien erbij.  
  Getuigt van meer lef dan je extensieve lap grond als dekmantel gebruiken voor als het even tegenzit.
  Ook blijkt nu wel dat het gaat om efficiëntie. Dat wil Den Haag ook. Extensief past daar niet in.
  Enige waar ik nog moeite mee heb is dat boer A is gestopt met melken. Verkoopt  in maart de koeien aan boer B. Nu krijgen ze allebei rechten over dezelfde koeien. Met het afromen moeten mijns inziens dan eerst de stoppers op nul worden gezet.

 • buitenok

  Boeren die nu melken moeten gewoon kunnen uitbreiden als ze mest op eigen land kwijt kunnen!!!!!!!!!!

 • Peltjes

  <em>vofkl Wat jij lef noemt, noem ik met grote oogkleppen op en gaan met de rat race.
  Een extensief bedrijf is niet de oorzaak van de fosfaatrechten. Zou het niet zo kunnen zijn dat deze bedrijfen grond hebben gekocht met de bedoeling na het quotum tijdperk deze te benutten voor melkvee? Ik heb dat wel gedaan en nu word ik waarschijnlijk ook nog gekort ten gunste van de intensieve. En voor de grond die ik nu over heb moet ik ook nog eens fosfaatrechten voor kopen. Dubbel gepakt. 

  </em>

 • alco1

  Elke quotering voor landbouw is Nederland naar de afgrond brengen.
  De concurrentie positie tov. buitenland krijgt weer een flinke knauw.
  Dat moet iedereen eens onder ogen zien.
  Buitenland heeft toch ook geen quotering op het fabriceren van bv. auto's en dat is echt vervuilend.

 • Peerke1


  VOFKL het gaat niet om lef. Het gaat er om dat tijdens de Wetstrijd de regels aangepast worden ten gunste van de grote echte vervuilers. Iedereen ziet het liefste extensieve bedrijven en die ook de koeien buiten laten lopen.

 • halloo

  Ben het helemaal eens met VOFKL, de intensieve hebben eerst geinversteerd in een nieuwe stal, nu dadelijk in grond. De extensieve kiest andersom...twee verschillende manieren van ondernemen...

 • ALBA

  @alco we kunnen niet concureren met de rest van de wereld wat betreft de prijs. 
  Daarom moeten we ons onderscheiden door een goede kwaliteit. Daar hoort een extensieve boer bij met koeien in de wei. Daarom is het goed dat de grondgebondenheid is ingevoerd en moeten we, vanuit dat oogpunt de extensieve boeren, die juist wel vooruit hebben gekeken en gehandelt hebben naar de wens van de overheid en samenleving nu de ruimte krijgen hun grond vol te zetten.

 • carin_logtenberg@live.nl

  of je straks nu wel rechten of geen rechten moet kopern met deze melk prijs komt het toch niet goed.

 • simpel boerke

  De intensieve snelle groeiers zullen volgend jaar zo ie zo iets aan hun GRONDPOSITIE  moeten doen. 

 • Peltjes

  je kunt het beredeneren zoals je wil, maar omdat de intensieve bedrijfen niet in balans zijn zitten we nu met fosfaatrechten. extensieve bedrijfen zijn hun gebruiksruimte op deze manier kwijt en moeten die ruimte weer terug kopen. Ik vind dit diefstal. Ik weet dat de intensieve hier niets aan kan doen, maar er zijn reacties van boeren die dat heel normaal vinden. 

 • massan

  Blijkbaar hebben de extensieve bedrijven nogal het gevoel dat ze benadeeld worden ten opzichte van intensieve bedrijven.
  Dit klopt absoluut niet. Ook op de intensieve bedrijven wordt ruwvoer gevoerd aan de koeien. Deze bedrijven kopen dit ruwvoer aan bij akkerbouwers.  Dus deze grond wordt indirect gebruikt voor de melkveehouderij.
  Dus intensieve melkveehouderij bestaat gewoonweg niet zolang het rantsoen van koeien voornamelijk uit ruwvoer bestaan. Koeien zijn nog steeds geen varkens!!!
  Dus hou op met het maken van verschil tussen intensief en extensief; deze onzin doet de melkveesector geen goed.

 • Klaasvaak

  Ok Peltjes,
  Blijkbaar heb jij je rekenmachine wel gepakt. Maar kwam je Tot de ontdekking dat de vaste kosten door de aankoop van grond het bedrijf op slot heeft gezet. Vanuit een stal komen direct inkomsten.
  Stel je investeert 500000 euro in een stal en kunt 100 koeien extra melken. 
  Omdat het quotum eraf is besluit je 65 koeien mee te financieren.  Deze produceren samen 500000 liter melk. Hypotheek is 1 euro per liter. Als je daar ook ongeveer nog op zat zet je jezelf financieel niet op slot en is er nog ruimte om later extra grond te financieren.
  Lijkt mij investeren met direct rendement. Heeft niks met oogkleppen te maken....

 • Klaasvaak

  Peerke, omdat de regels tijdens het spel wijzigen kun je de keuze maken om lef te tonen en vol gas Door te gaan.  In het verleden vaak zat bedrijven gezien die altijd net voor de regelgeving de stal gebouwd en vol hadden. Je kunt er naar kijken en je ergeren of je kunt ervan leren en op dezelfde manier te werk gaan. Zoals veel hebben gedaan de afgelopen maanden.

 • Peltjes

  vofkl snap wat je bedoeld. Maar heb in 2009 grond gekocht voor de helft van de prijs van wat de grond tegenwoordig waard is. Misschien is het beter nu weer verkopen, heb dan een rendement waar je u tegen zegt. Maar dat is de opzet niet. Dacht dat ik door grondgebondenheid goed zat,, maar dat is door de intensieve groeiers om zeep geholpen. Om de mestplaatsing ruimte die ik nu over heb en wil benutten moet ik of fosfaatrechten aankopen of mest laten aanvoeren van de intensieve boer.Vind dat heel wrang, Lto heeft het op zijn beloop gelaten, bewust volgens mij. 
  We zullen zien,  heb overigens respect voor alle boeren die hun bedrijf blijfen ontwikkelen, ieder doet het op de manier die hem het beste lijkt.

 • Klaasvaak

  Iedereen doet ook wat m goed dunkt. Daarom is het ook niet terecht elkaar als schuldige aan te wijzen. 
  Het verleden heeft echter wel vaak uitgewezen dat het bedrijf in balans houden belangrijk is. En voor het anticiperen op onverwachte regelgeving kan je weegschaal beter de intensieve kant dan de extensieve kant ophangen.


 • fries8

  ze moet de melddatum nemen ( 2 juli ) en niet de aanvoerdatum want er is nog veel vee uit buitenland na 2 juli in Nederland naar de melkveehouders gegaan.

 • mbm

  Alle zogenaamde 'extensieve'boeren die ik ken, voeren (rundvee/varkens)mest aan tot de allerlaatste kuub en vangen een behoorlijk bedrag toe.

 • G.Wermink Ommen

  groot groter grootst..... We hadden een pracht imago.... Helaas zullen steeds meer koeien binnen blijven ( ik zeg niet dat dat perse slechter is) maar op deze manier gaan we de varkenshouderij achterna. En dat moeten we geen zins willen.

  ps, waarom durven weinig hier met hun eigen naam te posten? Bang om aangevallen te worden? pffff 

  Laat mij er maar niet bij horen, noem mij maar klein noem mij maar een prutser. Ik kan het gelukkig mooi overzien zo. Er is meer dan werken. En ik werk om te leven. 
  Maar van de LTO hoef je geen wonderen te verwachten helaas. Wanneer het rijk €10,- vraagt, biedt de LTO gelijk al 9,5... ipv eerst is niet te bieden.....en dan misschien is half af te bieden...
  Nu moeten we weer investeren in lucht. Het mooie is... Dat we dat ook betalen met lucht..Want waar wil je toch je geld weg halen? Blijven bedelen bij de bank? De bank die je maar blijft sponseren? De bank het geld van de trouwe kleinere boeren gebruikt om de grote nog groter te laten worden.... Zoooo fijn dat Nederland.....
  De lol gaat er steeds meer en meer van af. Ik ben geen persoon van kansen zien. Ik zie dit geneuzel als een bedreiging. En o wat zijn we weer bang voor Brussel.... Mensuh... In Brussel zitten ook maar mensen hoor. Het zijn geen heersers waar je voor op je knieen hoeft.... pfff Is kijken hoelang ik dit nog volhoud... Ik zal dan wel opgeslokt worden door een grote boer in de buurt hier........ 

 • hortensia

  waarom is deze regeling alleen voor melkvee en niet voor vleesvee?
  dan maar overschakelen 

 • schut


  Dijksma verschuilt zich achter juridische zaken, zodat ze 2 juli als peildatum voor de extreme groeiers te nemen. 
  Is deze staatssecretaris wel terzakekundig. Als ik zie hoeveel fouten ze eigenlijk al maakt lijkt ze toe aan vervanging.
  Door niet te beslissen of door veel te laat te beslissen komen steeds meer boeren in de problemen.
  Zo heeft ze extreme groeiers (misschien wel bewust) in de kaart gespeeld.
  Ik heb totaal geen vertrouwen meer in haar.

 • Peltjes

  G Wermink snap wat je bedoelt. Je bent boer omdat het werken met koeien en landwerk je roeping is.
  Maar de lol gaat er af door al die regels die alleen maar veroorzaakt worden door het steeds maar meer willen, aangepraat door adviseurs die smiddags om 4 uur de deur achter zich dicht trekken, en de boer werkt zich een slag in de rondte. ( Zie de berekening van vofkl hierboven). Gewoon doorgaan zoals jij wil en hol de kop dr veur. Ik zie nog wel kansen voor de gewone doorsnee boer.

Laad alle reacties (68)

Of registreer je om te kunnen reageren.