RundveeNieuws

Twee maatregelen en overleg in zuivelsector over fosfaat

Den Haag – Vijf samenwerkende partijen in de zuivelsector kondigen maatregelen aan om fosfaatproductie door melkvee te beperken.

Het gaat om aanscherping van het voerspoor per 1 juli 2015 en het verplichtstellen van de Kringloopwijzer voor alle melkveebedrijven met ingang van 2016. Dat melden LTO Nederland, NZO, het NAJK, Nevedi en de agrarische accountants VLB in een gezamenlijke verklaring. Ze reageren daarmee op de CBS-cijfers van 21 mei, daaruit bleek dat de fosfaatproductie van melkvee in 2014 met 86,1 miljoen kilo hoger was dan het door de genoemde partijen afgesproken plafond van 84,9 miljoen kilo. De twee maatregelen zijn eerder al aangekondigd. De vijf organisaties ‘verkennen’ nu welke instrumenten en mogelijkheden nodig zijn om de fosfaatproductie weer onder het sectorplafond te krijgen.

De NMV heeft de verklaring niet onderschreven, maar is het wel eens met verdere aanscherping van het voerspoor. Volgens voorzitter Dirk-Jan Schoonman is de NMV het niet eens met het verplicht stellen van de Kringloopwijzer voor alle bedrijven; “Daar willen wij extensieve bedrijven niet mee belasten en dat is voor ons een principieel punt”, aldus Schoonman. Wat de NMV betreft moet de melkveehouder kunnen kiezen tussen een forfaitaire weg of  werken met de Kringloopwijzer. De NMV vindt wel dat bedrijven die beter dan gemiddeld presteren wat mineralen-efficiency betreft beloond moeten worden en zit daarmee wel op een lijn met de andere organisaties in hun verklaring.

Beheer
WP Admin