RundveeNieuws

‘Schrappen quota grote klap voor melkveehouders’

Londen – Het schrappen van de quota is een nieuwe grote klap voor de melkveehouders die toch al in grote moeilijkheden zitten.

Het besluit was ingegeven door de verwachting dat de EU veel meer kon exporteren, vooral naar China, maar daar komt weinig van terecht omdat de Chinezen hun eigen productie voortdurend opvoeren.

Dat zegt directeur Tim Mead van de grootste Britse fabrikant van biologische zuivel Yeo Valley. Dat bedrijf verwerkt de melk van 420 eigen koeien en van nog eens 90 veehouderijen tot yoghurt, boter en kaas en draaide daarmee vorig jaar een omzet van 420 miljoen euro. Volgens Mead ‘zijn de Europese boeren op den duur de verliezers.’ ”Het schrappen van de quota was gebaseerd op de kortetermijnkansen om producten te exporteren. In het Midden-Oosten en China zijn grote aantallen mensen in regio’s waar de melkveehouderij van nature niet voorkomt. Dit zijn echter ook regio’s waar arbeid veel goedkoper is en waar ook grond in overvloed is. De Chinezen gaan investeren in hun eigen boerderijen en zelf de producten maken.”

Mead wijst ook op de goedkope melk in de Britse supermarkten: ”Iedereen roept dat melk goedkoper is dan water. Dat is schokkend. Maar dat moet je niet de supermarkten verwijten, het zijn de consumenten die het kopen. Als je wilt dat mensen onze zuivel op hun waarde weten te schatten, dan zal je dat op een emotionele manier aan ze moeten communiceren.” De druk op de prijzen zal naar verwachting nog toenemen omdat ook de Britse melkveehouders na 1 april de productie hebben opgevoerd. Volgens de eerste cijfers van plattelandsministerie Defra werd er in april 2,9 procent meer melk geleverd dan in de voorafgaande maand.

De lage melkprijs speelt vooral een rol bij coöperatie First Milk. Dat bedrijf zit zo in de financiële problemen dat het eerder dit jaar de boeren twee weken niet betaalde voor de wel geleverde melk en bovendien de melkprijs voortdurend heeft verlaagd. Die melkprijs is daarmee volgens directeur Mike Gallacher op een ‘onaanvaardbaar’ niveau beland. ”Wij hebben prestatie- en kostenproblemen en zijn begonnen met een drastische herstructurering om die op te lossen. Het komt er allemaal op neer dat we commercieel meer succes moeten hebben omdat dat de middelen biedt om te doen wat we willen doen.”

Gallacher verdedigde wel het besluit om de melkprijs voor de leden afhankelijk te maken van waar hun melk voor wordt gebruikt. “Het is geen vaststaand principe dat binnen een coöperatie alle leden evenveel voor hun melk zouden moeten ontvangen. Wij stemmen de prijs nu meer af op de fabriek waar die melk aan wordt geleverd en wat die er mee doet. Wie daardoor nu minder ontvangt, krijgt straks misschien meer omdat die producten meer gaan opleveren. Sommige coöps hanteren één en dezelfde melkprijs, maar dat doen wij niet meer.”

Beheer
WP Admin