RundveeNieuws

Rabo: daling melkprijs houdt aan

Utrecht – De melkprijs zal de komende maanden verder dalen. Er is nog geen evenwicht gevonden in de zuivelmarkt.

Pas begin 2016 treedt herstel op. Dit schrijft de Rabobank in haar jongste vooruitblik voor de zuivelmarkt.

De onverwacht flinke daling van de melkprijs in het tweede kwartaal zet zich volgens de bank in het komende kwartaal verder door. Herstel van de melkprijs wordt pas in het begin van 2016 verwacht.

Oorzaken zijn de forse stijging in melkproductie na het einde van de quotering in april, de toegenomen melkproductie in de VS en het uitblijven van nieuwe vraag vanuit China en Rusland.

De liquiditeitspositie van melkveehouders komt hierdoor in het komende halfjaar ook verder onder druk te staan. Naast de dalende melkprijs is de prijs voor ruwvoer gestegen en dient er bij een aantal melkveehouders nog een forse superheffing te worden betaald.

De komende maanden blijft de melkprijs laag en komt wellicht onder de € 30,00 per 100 kilo melk, aldus de bank.

[([002_rb-image-1780517.jpeg]:inzetmiddel)]

Joosten: Gemiddelde lijn van melkprijs naar boven blijft

De melkprijs zal ook de komende jaren de gemiddelde lijn naar boven vasthouden ondanks de huidige lage melkprijs. Dat verwacht Ceo Roelof Joosten van FrieslandCampina. In hoeverre een eventuele beperking van de melkveestapel via een beperking van de fosfaatproductie gaat hebben voor de verwachte stijging van de melkaanvoer is nu nog lastig in te schatten volgens Joosten.

Joosten is sinds 1 juni de opvolger van Cees ’t Hart bij de zuivelreus en sprak tijdens de bijeenkomst van landbouwjournalisten in Amersfoort.



Als een van zijn grootste uitdagingen ziet hij de vraag hoe een extra melkplas van 1,3 miljard kilo te verwerken. Daarbij gaat het er om dat alle melk tot waarde wordt gebracht. “Wij rafelen melk uit elkaar en verkopen dan een deel ervan, bijvoorbeeld als kindervoeding. Maar alle producten moeten geld opleveren. En daarbij ledenmelk tot waarde brengen. Dat is onze opdracht.”



Joosten ziet daarbij ook mogelijkheden voor een product als geëvaporeerde melk, een product dat  in het pakket van FrieslandCampina zit. “Er is vraag naar dat product en er zijn grappig genoeg maar weinig aanbieders.”



Volgens Joosten is de verwerkingscapaciteit van FrieslandCampina nu ingericht op de verwachte groei richting 2017. In hoeverre verdere groei mogelijk is, is  binnen de huidige stand van zaken nog niet in te schatten. In de komende jaren zal opnieuw Worden bekeken in hoeverre wen bijstelling nodig is.  Wel verwacht Joosten dat er groei mogelijk blijft, zeker als er ruimte komt in de regels voor boeren die efficiënt produceren.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin