RundveeNieuws

Langetermijnprognose melkprijs: €34,50 per 100 kilo

Doetinchem -In de uitgangspunten en normen die gebruikt worden voor de lange termijn is een melkprijs van €34,50 per 100 kilo melk vastgesteld.

Dit wordt als uitgangspunt gebruikt voor bedrijfsbegrotingen over de periode vijf tot tien jaar. De prognose is vastgesteld op basis van verwachte ontwikkelingen van de OESO / FAO, EU-commissie, LEI en een inschatting van een deskundigenpanel waarin vertegenwoordigers zitten van accountantsbureaus, banken, LTO, ZuivelNL, RVO, RVO, DLV en WUR.

De melkprijs, exclusief btw, is gebaseerd op melk met 4,40 procent vet en 3,50 procent eiwit en is exclusief weidetoeslag. De melkprijsprognose is gelijk aan de melkprijs die in 2014 werd geprognotiseerd, met dat verschil dat nu uitgegaan wordt van een jaarlevering van 800.000 kilo melk. Vorig jaar was dat nog 600.000 kilo melk. Naast de melkprijs, als voornamelijke inkomstenbron in de melkveehouderij, spelen ook de voerprijzen een rol omdat een rendabele veehouderij afhankelijk is van de marge tussen opbrengsten en kosten. Ook in de voerprijzen wordt geen verandering vastgesteld op lange termijn. Standaardbrok wordt ingeschat op €21,50, eiwitrijk op €25 en zeer eiwitrijk op €31,50 per 100 kilo.

Gehakselde mais blijft op €60 per ton. Dat komt overeen met een prijs van €0,17 per kilo droge stof. Voor gras geldt dezelfde prijs per kilo droge stof.

Een prognose voor de mestafzetkosten is lastiger. Afhankelijk van regio kan dat variëren van €5 tot €14 per kuub. Daar kunnen nog extra kosten overheen komen als er ook verwerkt moet worden. Die extra kosten bewegen zich tussen €3 en €6 per kuub.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin