RundveeNieuws

LTO: ‘Fosfaatreferentie melkvee op basis van verleden bespreekbaar’

Den Haag – Een fosfaatproductieruimte op basis van een referentie in het verleden is voor LTO bespreekbaar.

Dat meldt Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, via het ledenblad Nieuwe Oogst. Verder ziet hij een belangrijk rol weggelegd voor een aanpak rond fosfaatefficiency. ‘Niet vrijblijvend zoals vandaag, maar met een duidelijk taakstelling in de Kringloopwijzer.’

De efficiency-aanpak moet er toe leiden dat de melkveehouderij begin 2017 weer onder het fosfaatplafond (van 84,9 miljoen kilo) zit. Gebeurt dat niet, dan krijgt de melkveehouderij wat LTO betreft een fosfaatrechtenstelsel gebaseerd op de fosfaatruimte die nu wordt vastgezet. Hoe dat precies uitgewerkt wordt, is nu nog niet duidelijk.

De Federatieraad van LTO heeft vorige week op hoofdlijnen vastgesteld om de melkveehouderij weer binnen het fosfaatplafond te krijgen. Later deze week is er mogelijk opnieuw overleg met andere partijen in de zuivel. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft de zuivelsector opgeroepen om uiterlijk 1 juli met een plan te komen waarmee de fosfaatproductie van de melkveehouderij onder het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo blijft. Als dat sectorplan geen afdoende garantie biedt, komt Dijksma zelf met maatregelen.

Beheer
WP Admin