Rundveehouderij

Nieuws 1428 x bekeken 1 reactie

Kleine groep leden Fonterra spekkoper

Auckland – Leden-melkveehouders van Fonterra die afgelopen jaar hun melkprijs voor een deel van de productie hebben vastgezet beuren dit seizoen omgerekend een 1,5 tot 12,5 cent hogere melkprijs voor een deel van hun productie.

Afgelopen december tekenden 180 leden in op een vaste melkprijs van $4,70 (NZD). Er was belangstelling voor ruim 14 miljoen van de in totaal 20 miljoen kilo beschikbare milksolids.  Een half jaar eerder werd 25 van 40 miljoen kilo beschikbare hoeveelheid milksolids vastgezet tegen een prijs van $7. Beide groepen melkveehouders zijn goed af nu de melkprijs voor dit seizoen uit lijkt te komen op $4,40, omgerekend €0,215 per kilo.

Fonterra-leden kunnen deze maand voor komend seizoen opnieuw intekenen op een vaste melkprijs. Het gaat omgerekend naar Nederlandse omstandigheden, bij de huidige dagkoers, om melkprijzen variërend van de verwachte melkprijs van 25,5 cent tot een melkprijs van 23,5 per kilo. Jaarlijks stelt Fonterra 60 miljoen milksolids, rond de 3,5 procent van de totale productie, beschikbaar voor een vaste melkprijs.

Eén reactie

  • mldijkstra

    Vreemd systeem om je in te kunnen dekken tegen fluctuaties. Voor degene die vast zet is het stabiel, voor wie nergens om gevraagd heeft gaat het juist meer stuiteren. Het is de bijl aan de wortel van de coöperatie. 

Of registreer je om te kunnen reageren.